Wednesday 13 May 2009

Mini-decont pentru oameni mici

Atunci cand m-am apucat de blogul asta, am anuntat ca nu imi voi face aici nici deconturi profesionale, nici personale. Cred ca nimeni pe lumea asta nu trebuie sa-si justifice fata de terti prieteniile si nici eu nu am avut de gand sa fac asta. M-am abtinut si cand am fost pusa la zidul infamiei pentru ca am indraznit sa lucrez cu Mihai Tatulici (caruia ii sunt datoare pe viata pentru ca a avut rabdare sa ma alfabetizeze intr-ale televiziunii), si cand diversi ”anonimi” au simtit nevoia sa-si verse ura fata de ”Oficios”, si cand altii au sters cu mine pe jos pentru ca indraznesc sa-mi asum public prietenia cu Victor Ciutacu. Am crezut ca amaraciunea de a fi ”excomunicata” de oameni care lucrasera in acelasi birou cu mine si ani de zile nu mi-au aratat decat simpatie trebuie traita in tacere.

De o vreme incoace, insa, simt nevoia unor precizari. Ocazia, iar nu cauza, a venit azi: comentariile astea trei pe care le-am primit imediat dupa ce am postat un comentariu pe blogul lui Victor in legatura cu disputa dintre el si Dan Tapalaga. Instantaneu, pe blogul meu au aparut urmatoarele trei perle de intelepciune anonima:

1. frodos has left a new comment on your post "100% de acord cu asta":
sleahta de la antena 1 ,2 ,3 cu care va tot afisati a contribuit din plin la toata mocirla asta din jurnalismul romanesc care acum va alerteaza...

2. Anonymous has left a new comment on your post "100% de acord cu asta":
atat timp cat il aperi pe unul ca Ciutacu, n-ai nicio sansa sa fii credibila

3. Anonymous has left a new comment on your post "100% de acord cu asta":
o simpla privire in blog-roll ajunge ca sa-ti dai seama cu cine ai de-a face.
In cazul tau, m-am lamurit pe deplin. nu esti decat o biata unealta platita. jenant si totodata jignitoare atitudinea asta. mai ales ca te mai si consideri nush' ce mare jurnalista Stiu ca nu lasi comentariul sa treaca dar mai stiu ca, curiozitatea-ti de tzatza de Obor nu te lasa sa-l stergi fara sa-l citesti.


Ei bine, dragilor, hai sa va explic cum merg lucrurile in lumea mea:
- Cred ca parerea personala a unui ziarist despre un alt ziarist NU este un subiect de interes public. Eventualele dezvaluiri documentate despre jurnalisti, DA. Insa insultele, fie si ele adresate prin intermediul unui articol de opinie zic eu ca reprezinta un derapaj.
- Cele mai frumoase prietenii pe care le am sunt cele cu oameni cu care ma pot contrazice oricand relaxat, fara grija ca opiniile diferite ne pot desparti. Vorbind pe cazul particular Victor Ciutacu, mi-a ramas prieten (si) pentru ca dupa ce ne-am cunoscut in direct la Realitatea TV certandu-ne pe cazul Dinu Patriciu, ne-am putut contrazice elegant si argumentat pe o groaza de alte subiecte inca vreo patru ani dupa, and still counting.
- Nu-mi contruiesc nici prietenii si nici dusmanii prin tranzitivitate.
- La Antena 2 sau Antena 3 am mers, merg si voi continua sa merg atata vreme cat voi fi invitata si nu voi simti nici macar o picatura de presiune in legatura cu opiniile pe care le expun public. Nu a fost cazul niciodata de asa ceva, iar daca opiniile mele au fost vreodata tembele, asta va rog sa ma credeti ca e vina mea si nicidecum a postului.
- Faptul ca nici Evenimentul zilei nici Intact-ul nu au avut niciodata vreo problema pe acest subiect nu-mi arata decat ca lucrez cu niste oameni liberi la minte si care, dincolo de concurenta dintre trusturi, au bunavointa de a asculta ce spun in loc sa ma taxeze doar pe criteriul ”prezentei” fie in ziar fie la tv.
- Daca unii oameni insista sa ma judece prin asociere sau asteapta sa ma ”reabilitez” printr-o disociere de Victor sau de altcineva (persoana fizica sau juridica), le sugerez sa nu-si tina respiratia asteptand. Sunt un om liber si intentionez sa fac bine sau sa gresesc la stilul ”liber-ales”, nu la ”impuse”.

19 comments:

ioneltorac said...

Frumos scris Oana! Felicitari! Nu trebuie sa te iei dupa gura lumii. Oamenii spun ce vor mai ales portocalii de pe bloguri :)

m23mara said...

absolut corect ceea ce sustineti, buna inspiratie cu acest post, felicitari

Ally said...

Bravo Oana! Ma bucur ca nu te lasi si apreciez enorm argumentele cu care iti sustii punctul de vedere, indiferent de interlocutor si post/partid!

Sorin Grumăzescu said...

Oana, de ce îți faci tu probleme pentru niște oameni care semnează cu "Anonymous"? Odată ce ei nu sunt capabili să spună cine sunt, de ce te vezi nevoită să le dai explicații? Dacă eu te opresc pe stradă și te întreb sau îți spun diverse chestii, îmi răspunzi? Nu cred. Pentru că nu ne cunoaștem și nu văd de ce ar trebui să-mi raspunzi. Probabil vei evita răspunsurile elegant sau mi-ai tăia-o scurt (totul in funcție de ce te-aș întreba eu).
George Pruteanu (D-zeu să-l odihnească) făcea o comparație excelentă care suna cam așa "Internetul este o lume. Cu bune, cu rele, cu cărți, cu filme, cu prostituate, cu pești, cu proști, cu oameni inteligenți, cu criminali, cu pedofili, cu licențiați, cu oameni darnici, cu oameni buni, cu muzee...și lista poate continua. Ideea e să știi ce și cum să alegi.".
Așa că nu cred ca merită să răspunzi, și aici te citez, "oamenilor mici".

Petru Avram said...

Eu m-am exprimat pe blogul domnului Ciutacu împotriva a ceea ce numeam "conspiraţioneală", fenomen pe care domnul Ciutacu îl încurajează (zic asta fără sentimente negative, ci din pentru că ţin la el; astea prin prisma naturaleţii şi onestităţii faţă de public pe care le-am apreciat întotdeauna la Victor Ciutacu).
Nu prea emit "dictoane" dar aici simt nevoia să le exprim pe puţinele în care cred.
Axioma nr. 1:Nimeni nu-i perfect. Ceea ce blamaţi dvs mi se pare corect dar... pentru a profesionaliza orice domeniu e nevoie de [bună] intenţie şi de claritate în analiza, fie şi a propriei persoane. Ca atare, merită şi colegii dvs şi vor merita şi cei din intact dacă nu reuşesc să fie imparţiali [şi calmi] (asta ne-însemnând tratarea în mod egal a tuturor adversarilor lui Băsescu să zicem, îmi pare rău dar ăsta e adevărul).
2. Din pricina unora (fie şi foarte mulţi) oamenii ăştia ce apar la televizor, jucând uneori rolurile unor profesionişti (nu toţi dar suficient de mulţi - iar îmi pare rău, dar asta e), cred că toţi merităm circ televizat. Profund greşit, din partea tuturor: politicieni, politologi, analişti, jurnalişti, etc., etc., dar asta este situaţia şi cu asta mergem mai departe [eventual, foarte departe după cum am învăţat de la "strămoşi" - ante şi post '89]. Îmi pare rău, M Badea, dar cred că uneori demnitatea trebuie să bată ratingul.
3. Imparţialitatea nu funcţionează prin compensaţie. Dacă nu aveţi obiecţii, transmite-ţi-le asta colegilor de redacţie. Zic asta presupunând, naiv poate, că mişcarea pro-portocalie este doar o reacţie la mişcarea anti-portocalie. Asta nu înseamnă că îmi doresc unanimitate dar totuşi puţin simţ civic şi verticalitate, dacă se poate.
În încheiere tot ceea ce vă pot reproşa sunt citatele din Paraziţii (am o reacţie adversă, secundară, la ipocrizia cu care sunt rostite de "oricine", chiar şi de manelişti). Pentru ceea ce susţineţi aici aveţi susţinerea mea şi vă doresc să puteţi proceda la fel în continuare.
PS: nu uitaţi că şi "anonimii" au modele de comportament şi eu cred că le-aţi identificat mai sus.
Mă înclin (*plecăciune respectuoasă*), Petru Avram.

frodos said...

tin sa precizez ca acel comment de ieri a fost scris inainte de a citi articolul lui dan tapalaga.
asa , ca si idee , eram pe blogul lui sutu si de acolo link la dumneavoastra.
stiu ca nu o sa credeti asta , dar ordinea cronologica este aceasta pe care am prezentat-o eu.

Anonymous said...

eu inca incerc sa ma lamuresc... au trecut 4 ani si tot nu inteleg: este oare posibil ca toti sa fie atat de idioti?! traim in tara orbilor? simturile astea talibane inca se perpetueaza si pe mine ma lasa masca. sentimentul "daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra" este raspandit peste tot... daca cineva il critica pe basescu, trebuie sa fie platit de cineva?! e chiar imposibil ca cineva sa nu-l simpatizeze pe basescu pentru ceea ce este? stiu, am inteles ca e "pentru alte coordonate istorice", dar nici napoleon, nici obama nu au atras majoritati de 99%!!!! alooo... daca ar fi sa continuam analiza logica, inseamna ca cei din tabara basescu sunt cei platiti! tapalaga poate uita ca trustul unde lucreaza l-a pupat in fund pe basescu vreo 4 ani, iar dintr-o data s-a rotit... nu stiu cine-s curvele. in plus, textul sau se vrea ironic si inteligent, insa este o rafuiala personala...

Ionel said...

victor ciutacu, pe de-o parte, ca si cei din tabara cealalta (in special patrasconiu, t. morar - tapalaga fiind ceva mai "extrem"), folosesc deseori dublul standard. tu - asa pare - inca nu. evident ca toti aveti o parere, evident ca e o tara libera. dar pe multi ii ingretoseaza sa vada cum se face tambalau intr-un caz si se tace malc in cazul identic care se intampla la "ailalti". Dau un singur exemplu - asta imi vine acum, ele sunt mai multe - Elena Basescu cu studiile, Radu Duda cu studiile. Dumnezeu stie ca nu sunt fan EBA si ca daca e sa inclin intr-o directie, inclin intr-aceea de a nu-l mai vota pe Base (si de a nu-l mai vrea). Dar dublul standard sacaie, racaie. Ciutacu (alaturi de altii, poate mai "rafinati" in astfel de tehnici) face uz de ele. Tu nu atat de mult (si pentru ca nu ai aceeasi expunere; si pentru ca.. nu stiu.. pur si simplu nu). De-aia asocierea deranjeaza. Ciutacu e de multe ori justitiar, dar greseste la fel de mult... Pe sistemul lui Badea "ce inseamna 'a-ti asuma' ar trebui sa-si mai dea si el niste palme din cand in cand si sa stea jos. Altfel, e (si) adorabil si perfect corect de multe ori (de cele mai multe ori cand nu se vorbeste politica).

Petru Avram said...

@Ionel
Motivul pentru care nu s-a continuat tămbălăul în cazul Duda este pentru că a răspuns acuzaţiilor şi s-a disculpat. Nimeni n-a oprit-o pe Elena Băsescu să facă acelaşi lucru dacă considera că poate (judecam şi judecau jurnaliştii singuri dacă credem sau nu).
Nu zic că nu aveţi dreptate (apropo, în cazul Oanei Dobre chiar nu văd partizanatul tâmp nici la nivel de intenţie) dar exemplul mi se pare greşit şi pe cale de consecinţă cred că trebuie să încerc, nu să vă lămuresc, ci să vă arat lucrurile din perspectiva mea. Ceea ce resping este judecarea persoanelor pe baza intuiţiei din partea dumneavoastră - motiv pentru care, cred eu, sunteţi aşa de suspicios.
PS: Îmi cer scuze Oana Dobre că am divagat de la subiect dar cred că a meritat să spun lucrul acesta.

Anonymous said...

Nu cred ca trebuie sa va justificati dumneavoastra in nici un fel relatia pe care o aveti atat cu Victor Ciutacu cat si cu alti oameni din media. Sunteti o persoana matura, independenta care nu necesita a da lamuriri pentru actiunile sale.
Problema este a lor..pentru ca nu stiu sa aprecieze o amicitie. Si daca ar fi mai mult(desi cred ca nu este cazul)va repet: sunteti oameni maturi, vaccinati si tot tacamul. Nu inteleg de unde atata agitatie! O sa ii depasiti la popularitate pe Udrea&Base.
Trebuie sa va obisnuiti ca suntem intr-o tara plina de oameni superficiali si ca, cu cat incercam mai mult sa ne justificam in fata lor, cu atat ne vor trage mai mult de sireturi. Dumneavoastra sa dormiti bine noaptea...si sa stea ei de grija Oanei si a lui Ciutacu!
Felicitari pentru ceea ce sunteti! Eu va vad o femeie de succes si de admirat!

Adrian said...

Imi place din ce in ce mai mult ce scrii sau spui, ai sange in instalatie si-ti sta foarte bine. Adevaruri brutale, intrebari incomode si cuvinte dure in gura unei blonde frumoase dar destepte, capata valente extraordinare..
Deja fan Ciutacu, sunt extrem de incantat sa gasesc si o varianta feminina a lui, un "face-lift" reusit pe aceasi "motorizare", ca sa ma exprim in termeni auto, a lui Ciutacu. BRAVO!
Astept sa te inscrii definitiv in acest rol. Iti sta foarte bine.
Iar tandemul pe care-l vedem la teveu, impreuna cu Ciutacu, un fel de "Frumoasa si Bestia" este pentru mine singurul panaceu, dupa (inca) o zi de cacat.

SuKaRiT said...

Aş paria (da' nu acum, când trece criza!) că "înjurătorii" sunt fani-fanatici ai lui Băsescu. (Nu te superi, da?).
Am recunoscut "stilul", intoleranţa şi încrâncenarea lui "cine nu-i cu noi, este împotriva noastră" de la multe dintre comentariile postate la articolele semnate de Victor Ciutacu, Ion Cristoiu, CTP, SRS. Ar fi preferabil, pentru starea ta de bine, să nu pui la inimă! Acest gen de injurii se vor înteţi în zilele şi lunile următoare, doar suntem în an electoral. Probabil, fiindcă lucrezi la Oficios, fanii lui don President iau ca pe un afront personal orice "abatere" de la linia trasată, cum ar fi amiciţia ta cu Purtătoru' de Vorbe Grele. Rămâi mereu aşa cum eşti, noi te iubim tocmai pentru asta. (Şi ţine cont că-l detest profund pe TB!) :P

valentin said...

Hm, conteaza unde iti expui opiniile, atata vreme cat SUNT ale TALE? Conteaza, probabil, pentru diversi descreierati de categorie minuscula, invatati cu "oare ce-o zice Sefu', cand m-o vedea acus la televizor? O fi multumit?!" E plina lumea de reprezentantii speciei. Am invatat sa nu-mi mai pese. La urma urmei, in afara de a face spume la gurita injurand, ce vor face?

Unknown said...

Oana, asa cum ti-au spus si altii nu trebuie sa te enervezi pe niste anonimi. Daca nu au curajul sa se identifice nu merita bagati in seama. Stii mai bine decat noi restul populatiei ca suntem o tara libera si asa cum tu ai dreptul al opinie si ei au, dar nu cred ca merita sa bagi in seama toti anonimii.
Mult succes!

frodos said...

"fustita albastra" e un fel de maria gheorghe.
anyway , e mai frumos decat anonymous:))

entropia said...

Imi place blogul la fel de mult pe cât mi-ai placut la TV... si in special postarea asta. Esti coerenta si energica; te admir, te simpatizez chiar, si ma bucur ca te-am descoperit.

rovelim said...

E mai complicat,deoarece dincolo de stilul tau personal,prezenta in emisiuni de televiziune le ofera celor care te apreciaza cum scrii, si o imagine cu o persoana draguta,care uneori "roseste"in plin avint de sustinere al ideilor. Uneori,sintem tentati sa-ti scriem deoarece este interesant de vazut cum reactioneaza o ziarista "placuta"
cind primeste aprecieri dincolo de
exprimarea profesionala.Apoi, cred ca esti deacord cu mine, dar politicul din Romania este o specie care nu va fi niciodata influentata,ori care ar fi realitatile.De fapt, in Romania nu se face politica nationala,se face o politica de grup,unde interesele lor sint legiferate iar actiunea presei de multe ori ii ajuta.Se poate da examplu pe Ion Cristoiu,un tip care se voia echilibrat dar si-a dat singur in petic.In consecinta,draga Oana Dobre,cred ca in conditii-le actuale este mai indicat ca o ziarista sa aiba mai putin patos si sa cistige mai multi bani.Este o chestie realista,deoarece toti cei care fac politica sint alesi de oameni,si este bine sa aiba ceea ce merita.Altfel spus, clasa poitica este o reflectie a societatii.

dan said...

ehe - asa e daca nu il inghiti pe basescu si mai ai si "tupeul" de a merge la televiziunea mogulilor plina cu tonomate. :)
iti iei bastarci din astea grele. No cry ca nu esti singura. De exmplu eu stau pe un deal la marginea Oradiei de nu ma stie nici dracu aici in oras dar - sunt securist (desi aveam 12 ani cand a murit nea Nicu) si eu sunt platit de Voiculescu (probabil in am pe firul scurt) si primesc ordine si texte gata scrise de la Nastase in care sa-l critic pe Basecu. bineinteles pe mii de euro.
eh- daca eu nimeni in ploaie sunt toate astea, tu ziarista cunoscuta... Ca si o linistire cand primesti trei comentarii de acest gen ele sunt de regula de la un singur individ, care simte ca se face mai bine inteles astfel. Oricum amuza-te de cei care repeta pana la infinit vorbele presedintelui - inseamna ca e un om intelept :))

Doina Ghimus said...

Stimata Oana,
blogul ţi l-am descoperit mai demult, îmi placeau rândurile scrise poate în grabă, cu delicateţe, cu dezinvoltură, uneori, cu teama de a nu răni.
Acum te descopăr aşa cum trebuie să fie o femeie: amestec de putere si feminitate.
Ţine-o tot aşa, suntem cu ochii pe tine!
Ştii... începe să îmi placă Ciutacu mai mult!
Cu respect,
Doina G.