Friday 11 January 2008

Politica unisex

Nu ma intereseaza ce crede Norica Nicolai "in calitate de femeie". Ma intereseaza opiniile sale de vicepresedinte al Senatului, de membru PNL cu vechime, de nominalizat la portofoliul Justitiei. Replica Noricai Nicolai la adresa lui Traian Basescu mi s-a parut perfect rezonabila, remarcabil de puternica si chiar destul de eleganta. Cu o exceptie: felul in care a apasat pe cea mai nerelevanta calitate a domniei sale: cea de femeie. Nu stiu ce a crezut ca poate obtine cu asta, cu atat mai mult cu cat profilul sau de politician nu a avut prea multe nuante de feminitate. Nu stiu ce i-a venit, dar repet: de parerile si sentimentele sale "ca femeie" poate ii sunt interesate amicele sau sotul. Nu cred ca o s-o vad prea curand pe Hillary Clinton, Condoleezza Rice sau Angela Merkel lamentandu-se de traumele politice suferite "ca femei". Pentru ca ele au inteles ca jocul asta uneori atat de murdar si de rudimentar care se cheama politica este unisex.

10 comments:

Anonymous said...

Right...calitatea ei de femeie o face responsabila fata de imaginea ei. Nu pot trece peste magaria cu nepoata, clar. Cat despre imaginea ei infioratoare...exprima neglijenta pura! Lasand la o parte gabaritul, e neingrijita si absolut lipsita de stil. O femeie inteligenta arata altfel!

Oana Dobre-Dimofte said...

Axel: cred ca m-ai inteles gresit. Nu stiu cum e cu stilul, dar neingrijita nu e. Iar subiectul de aici e felul de abordare a politicii, nicidecum gabaritul cuiva. In consecinte, as prefera comentariile la subiect.

copill said...

Comentariul meu aducea in discutie inteligenta. Am subliniat ca episodul nepoata nu e scuzabil, sub nici o forma. Motivul pentru care am amintit despre stil si imagine (implicit gabarit) este comparatia vizuala imediata cu Hillary Clinton. Poate ca nu m-am facut inteleasa. N-o sa te mai plictisesc cu pretentiile mele vis-a-vis de subiectul 'politician-abordare a politicului'.

Oana Dobre-Dimofte said...

Copill: nu ma plictisesti. Problema e ca nu as vrea ca topicul asta sa degenereze intr-o galceava despre femeia Norica Nicolai, cand eu sustin tocmai ideea de politician unisex. Atata tot. :)

Zuzu said...

Daca Basescu era angajatorul, iar Nicolai candidata la job, as fi inteles, poate, referirea aceea "ca femeie"...
Insa odata ce intri in politica, esti un "animal politic" , esti, intr-un fel "defectiv" de sex :D. Esti unisex,esti politician, atat.
Asa ca d-na Nicolai n-a fost prea inspirata mizand pe genul asta de discurs...

Anonymous said...

N-ai s-o vezi pe Hillary lamentandu-se ca femeie pt simplul motiv ca a fi femeie in politica e un dezavantaj, inclusiv in America. Toata lumea il vede pe Obama, de exemplu, campionul schimbarii sau al sfarsitului discriminarii, cand de fapt Hillary e simbolul.
Negrii au avut drept de vot in SUA inaintea femeilor, stiai asta?

Intorcandu-ma la Nicolai, nu stiu ce a declarat, pt ca nu ma intereseaza ce au de declarat nesimtitii si impertinentii din politica romaneasca. Insa referindu-ma la politica romaneasca unisex as spune "s-o crezi tu". Va mai trece multa apa pe Dambovita inainte ca o femeie politician sa fie considerata egalul unui barbat. Uita-te la fraierul de Orban, prietenul prietenului tau, Ciutacu. ia adu-ti aminte cum le-a categorisit el pe trei femei politician?

Anonymous said...

macar de norica putem fi siguri ca nu va putea spune nimeni ca a fost in patul nustiucui si nustiucui sa ajunga unde e. asa ca jos palaria

Amahya said...

Politica nu este unisex, dpdv normativ poti afirma acest lucru, insa politicul este un domeniu profund masculinizat.

E lamentabil ca Norica Nicolai face acum apel la statutul sau de femeie...

Referitor la faptul ca Rice sau alte femeii politician practica politica unisex... te cam inseli. Cred ca o data cu accesul la politica, femeile sunt obligate sa urmeze paradigme masculine ca stil comportamental si sa imprumute agenda politica barbateasca.

Anonymous said...

Nu cred ca ideea politicii unisex e buna pur si simplu pentru ca orice barbat cu un minim de bun simt trebuie sa respecte o femeie.
Iar faptul ca basescu s-a folosit in lupta cu premierul de o femeie spune totul despre caracterul acestui ......

Anonymous said...

Dinescu a zis joi sau vineri seara in emisiune ca "Norica Nicolai este cel mai puternic barbat din PNL" :)) ... deci nu are motive sa se plaga