Friday 23 November 2007

Sorina, nici eu...

...nu voi merge la vot. E o decizie pe termen lung pe care am inceput s-o aplic inca de la referendumul trecut. Si pe care am explicat-o atunci. Am o presimitire ca explicatiile si decizia vor ramane valabile si in 2008, si in 2009.

37 comments:

Anonymous said...

Nu cred ca poti sa vorbesti despre evenimente politice sau despre politicieni stiind ca nu ai incercat sa schimbi nimic, nici macar cu un vot...

Oana Dobre-Dimofte said...

Moromete: ba eu cred ca poti foarte bine si legitim. Votul e un DREPT, nu o obligatie. Iar drepturile ALEGI sa ti le exerciti sau nu. Asta se cheama libertate individuala.

Anonymous said...

La cata frauda se face in tara, parca mai conteaza un vot in plus sau in minus.

Unknown said...

Mda. Si eu sunt ziarist, dar sfatul meu e urmatorul: mai gandeste-te! Stiu ca legenda cu raul cel mai mic nu tzine, dar e mult mai rau sa devenim pasivi! E tot ceea ce EI isi doresc!

mitica said...

Daca ai ales sa taci neexprimandu-ti votul si lasi pe altii sa "vorbeasca" prin vot in locul tau, cu ce drept moral mai comentezi rezultatul? Nu crezi ca esti cumva corijenta la cultura civica?

Oana Dobre-Dimofte said...

Mitica: cu dreptul de a trai intr-o societate demicratica. Atunci cand mi-am luat buletinul, nu m-a anuntat nimeni ca identitatea mea e conditionata de vot. Si nici libertatea de exprimare. Pe scurt amice: cata vreme traiesc intr-un stat de drept, am dreptul sa spun ce vreau, cand vreau si cat vreau, indiferent ca ma duc la vot sau nu. Repet: se cheama libertatea alegerii si libertatea individuala.

florin ghetau said...

E trist ca un ziarist ajunge sa zica asta. Nu esti un caz singular. Si la Iasi am auzit sfaturi similare. Nu-i corect totusi!

Oana Dobre-Dimofte said...

Eu cred ca e mai trist ca o clasa politica a adus atatia oameni (dintre care unii si ziaristi) in situatia de a zice asta.

mitica said...

Vorbim de DREPTUL MORAL, nu de cel derivat din legi. Chiar nu ma asteptam din partea ta la o asemenea atitudine. Daca cei din media, cei care sunt "cainii" de paza ai libertatilor civice in loc sa sara la atac si sa muste se retrag in spate si latra in fundal neimplicandu-se, cand voi, cei care ar trebui sa fiti modele de urmat, alegeti postura pasiva, vezi, doamne, de fronda, ceilalti, cei multi si simpli, ce sa faca? Sa-si plece supusi grumazul in latul neputintei? Asa model vrei tu sa fii? Ma dezamagesti cumplit...

Carina said...

Clasa politica din Romania este execrabila. De acord. Dar ce sanse avem sa o schimbam daca nici la vot nu mergem? Oare nu ne invartim intr-un cerc vicios?

Oana Dobre-Dimofte said...

Mitica: nu vrei sa ma duci tu cu forta la vot ca sa nu mai fii dezamagit?

mitica said...

Daca eram in Grecia, se putea si asa (pentru ca acolo e obligatia de a vota).
N-am spus ca te iau de mana si te duc sa votezi, ci doar ca ma dezamagesti. Cand vad ca Mile zice ca se duce la vot doar ca sa transmita, Despa la fel, tu canti acelasi cantec, ce sa spun: incep sa cred ca nu doar clasa pollitica trebuie reformata, trebuie reformata si noaua generatie. Si e vina noastra, a celor care am trait revolutia ca nu am transmis mai departe spiritul ei. In loc sa asimilati flacara luptei, mimati fronda ascunzandu-va lasitatea dupa drepturile castigate de ceilalti. Ei au murit ca voi sa aveti aceste drepturi, voi ce-ati facut pentru cei ce vor veni dupa voi, pentru copii si nepotii vostri?... Reinventati ascunderea dupa visin. Adica, stii, nu-mi place ce este, dar nici nu ma bat sa schimb ceva pentru ca e inutil sa-mi consum pretioasa energie. De ce sa fiu in arena gladiatorilor, mai bine sa ma bucur de spectacol. E bine, e foarte bine, dar daca maine vei fi tu in arena, cum ti se va parea hlizeala celor din tribune?...

Oana Dobre-Dimofte said...

Mitica, eu nu ma simt in nici o arena si in nici o tribuna. Nu ma simt datoare sa te bucur pe tine, iar dezamagirile tale, cu toata curtoazia, crede-ma ca ma lasa rece. Cat despre tinerii care au murit, ti-as recomanda putina decenta cand ii invoci ca argument. In rest, iti marturisesc ca sirul tau de clisee incepe sa ma plictiseasca. Distractie placuta la vot.

Anonymous said...

lasa Oana, ca voteaza toti capsunarii si toti taranii dusi la vot cu mirosul de mici si doar votul tau nu-l poate anula pe al lor! lasa-i pe ei sa hotarasca.

Anonymous said...

Buna Oana,
ma uit aici si "revad"(acum ii citesc) aceleasi specimene pe care in ianuarie '90 ii zaream la poarta TVR-ului sa se dea pe sticla si vorbind de cat de minunata o sa faca ei romania ... (ma refer la populatie nu la politicieni); practic au trecut 18 ani alte generatii dar prostia lor este absolut aceiasi .... o intrebare la care nici cei de atunci si asemeni lor nici cei de azi habar n-au sa raspunda : bine schimbare sa fie dar CUM? CU CINE? .. e si de aici incepe circul ...ca nici unul nu e in stare sa gaseasca o solutie viabila asa ca peste alti 10-12 ani o sa ii auzi iarasi injurand ca trebuie schimbat ...
fara sa inteleaga ca de fapt ei nu s-au schimbat cu nimic in bine de 18 ani ...

Anonymous said...

sis, nici noi nu ne ducem la vot.

Anonymous said...

@ceilalti

Nu mai criticati alegerea Oanei. Este explicabila.
1. Oferta umana pentru alegerile europene este destul de subtire. Doar cateva nume merita incredere. Dar chiar si asa, stiind ca vointa politica se afla in mana grupurilor parlamentare europene (unde ai nostri sunt doar o mica parte), eu m-am hotarat sa merg sa votez pe social-democrati. PSE are nevoie de sprijin si programul lor imi place. Daca Oanei nu-i plac politicenii europeni din grupurile politice, si nici politicile lor, este dreptul ei sa refuze votul. Mai ales ca partidele romanesti s-au intrecut in oferte nerealiste si, pe alocuri, chiar imbecile.

2. Refuzul referendumului il inteleg si mai bine. De fapt, Basescu ne ne intreaba pe noi cum sa reformam sistemul de vot, ci doar ne tot impinge sa fim de acord cu alegerea lui. pentru ca el a ales ce-i convine dinvreo 15 feluri de scrutin posibile si care se utilizeaza in lume. Schimbarea, asa cum o vede el, pe mine ma ingrijoreaza.Ma scarbeste si felul in care oamenii lui fac distinctii valorice intre cetateni: cei care se duc la vot sunt cei responsabili si activi politic; cetatenii prea activi insa, care sunt membri ai partidelor, altele decat PD sau PLD sunt apreciati a fi "cei care voteaza si cartea de telefon". Nici cei prea activi politic nu sunt buni, deci. Metodele lui Basescu imi repugna. Cum nu imi place nici sistemul de scrutin actual, nu am cum sa ma pronunt. Voi lipsi de la votul pentru referendum.

Anonymous said...

Asta-i blonda ce-o stiam si ma bucur ca s-a trezit din hibernare. Hai sa-i dam omului, printeso, o prezenta de 25% la referendum, poate s-o satura de plimbat ursu' prin studiourile tv

Oana Dobre-Dimofte said...

Victor: daca doar "omul" era problema, inca mai era o treaba. Problema, asa cum o vad eu, sunt TOTI. Pur si simplu n-am ce alege, asa ca aleg sa nu aleg, if that makes sense. :)

Anonymous said...

Eu nu mai merg de mai bine de 10 ani, asa ca-s veteran. O singura exceptie am facut, cand cu referendumul pentru demiterea nocivului, dar bag seama ca am pierdut votul de pomana.

Stefan said...

@mitica: "presa ciinii de paza"?!?!? tu in ce tara traiesti? ai vazut tu in romania ziaristi independenti? ai vazut tu pe aici vreun corrado catani al presei? toti sunt cu interese personale sau de grup. fiecare trage pentru ciolanul lui sau al sefului lui. exact ca in politica. nici o diferenta.
ia zi tu oana, cite subiecte ti-au fost refuzate pina acum de catre ziar? niciunul, nu-i asa?

Oana Dobre-Dimofte said...

Tetelule: din 2004 incoace, absolut nici unul, amice. Cand mi s-a refuzat un subiect, a fost cel mai bun moment sa parasesc ziarul la care lucram.

Anonymous said...

Blondo, deci sa candidez?

Anonymous said...

Si trecu' si votul (in 2 ore nu se mai schimba mare lucru din procent) cine are ceva de invatat (adica politicienii) sa invete (ma indoiesc ca o vor face). BTW urmaream azi emisunea de pe Realitatea... totul fain frumos, discutii, pareri... de unde si pana unde vede discursul tau jurnalistic Victor Ponta demagogic??? Am scuturat bine capul, urechile... Oricum - parere personala, tupeu mare a avut sa accepte invitatia, sa faca lobby pt. justitie (ce o mai fi aia???) cand are si el atatea bube. Elena(tiza mea), hmmm, slaba, discurs slab, fara continut, de asteptat, adica neschimbata. Iar Cosmin Gusa, nu stiu de ce, mi se pare ca are un aer "rusesc", pe bune ca nu stiu de ce mereu imi lasa gustul asta amar-acru. M-a cam mirat topul facut dupa preferintele romanilor privind tineretul politic-ienesc! Crede-ma TE-AM INTELES DE CE AI SPUS PAS LA ACEST VOT! Toate bune!

Oana Dobre-Dimofte said...

Victor: no way. Iti sta mult prea bine carcoteala. :)

Daniel Niculescu said...

Conteaza fiecare vot. Oana, cred ca nu ai votat din teribilism si pentru ca e "trendy". Dar gandeste-te. Nu esti obligat sa votezi. Ba chiar ti se permite sa iti bagi picioarele in tot si in toate, inclusiv in tine insuti. Faza e ca daca nu incerci sa schimbi nimic prin tot ce iti sta la indemana, nu oricum, evident, nu ai dreptul sa te vaiti. Ca atare Oana, inteleg ca in romanica esti ok! totul pentru tine este lapte si miere. Inteleg ca tot ce iti ramane de facut este sa te duci acasa sa crosetezi ciorapi. Pentru ca statul la carcoteala nu spune decat ori ca inca doar iti place barfa, ori ca inca nu esti multumita si ai vrea sa faci ceva...
Sau... dracu stie, poate ca ar trebui sa ne doara in spongios si sa stam la caterinca doar asa din lipsa de preocupare in astepatarea... asteptarii. Pula mea...
Macar puteai sa scrii pe buletinul de vot: "marsh ma in gatu matii"...

Anonymous said...

Ai dreptate, Oana, aveti dreptate toti aceeia care au mers la vot. Bine ati facut ca nu ati mers. Duminica e pentru oduhna si relaxare, nu? ;) Si, oricum, nu e mai bine si mai usor sa ii lasam pe cei inregimentati in diferite partide sa se ia la tranta intre ei? Sa voteze si des-voteze pana nu mai pot, facind astfel deliciul presei si al prostimii avide de povesti cu escrocherii politice? Ca, deh, oricum, parerea noastra nu conteaza... Asa e, nu conteaza. Mai ales daca nu ne-o exprimam! Stii care e prima conditie pentru a REUSI la un examen? SA TE PREZINTI LA EL! Bravos natiune! Spunea Geoana ca votul asta e un vot de blam pentru guvern si presedentie. Nu, e un vot de blam pentru romani! Care au mai lasat o sansa sa treaca pe langa ei... Dar asa putem spune: Cine, aia? Sa ii sustina cine i-a votat! Ca io nu am fost la vot! Nici usturoi n-am mancat...

Oana Dobre-Dimofte said...

Urmuz si Daniel: Cum le stitivoi pe toate, ca niste oameni mari... Profunjilor!

Anonymous said...

Abia acum observ ce greseala am facut: am uitat ca tu traiesti in Bucuresti, centrul teribilismului si "gandirii" romanesti. Noi traim intr-o "provincie" a Bucurestiului, numita Romania. Scuze! Si daca asta te linisteste, crede-ma ca e ultima oara cand mai fac comentarii pe pagina ta. Succes in ramura!

Oana Dobre-Dimofte said...

Merci la fel. Tot in ramura si tie. Numai sa nu cazi din copac.

http://blog.nmihai.net said...

Eu cred ca solutia ar fi urmatoarea : mergem la vot si anulam votul (aplicam stampila pe mai multi sau in afara casutelor). O prezenta la vot de 80% din care 70% sunt voturi anulate ar avea un impact mult mai mare . Nu crezi ca asta le-ar arata mai mult ca nu ii vrei decat sa nu mergi la vot ?

Anonymous said...

Ca votezi sau nu e problema ta si dreptul tau. Cu declamatul e hiba!Problema e ca prin atitudine iti desconsideri calitatea profesionala. Poti sa fii asul volanului in ce priveste politica si dedesupturile ei si nu vei putea da o replica coerenta unui eventual "ce stie ea, nici macar n-a fost la vot...si povesteste cate-n luna si-n stele de scrutin..." pac...am schimbat canalul:))) Personal sunt departe de a fi de acord cu genul asta de rationamente, dar ele exista independent de vointa noastra. Ca nu te intereseaza banuiesc, dar micile etichete de tipul asta iti formeaza o imagine de ansamblu, reala sau nu, pe care e greu s-o mai ajustezi. Parerea mea. Nu ma trimite te rog si pe mine-n copac:))))

Oana Dobre-Dimofte said...

Cosmin: rationamentul ala exista, aici iti dau dreptate. Dar nu sunt genul de om care sa tremure de frica la gandul ca cineva ii va pune o eticheta. Daca atat ii duce minte, sa fie sanatosi. Si sa schimbe si canalul. :)
Mihai: Ba da, dar nu cred ca se va intampla asta prea curand.

Unknown said...

parerea mea este ca singura maniera de a atrage atentia acestor politicieni, ca romanu nu mai pune botu la aburelile lor, este aceea de neprezentare la vot. ei nu vor sa inteleaga, poate in egocentrismul lor pur si nu accepta ca lumea nu mai are incredere in ei.
nu am iesit la vot, ieri, iar daca vor continua sa apara la fel cum sunt acum si la noile alegeri, adika aceasi oameni, voi refuza sa ies la vot.

Psihologie Generala

Anonymous said...

UN ADEVAR INCOMOD despre referendumuri


Referendumurile din Romania se organizeaza dupa regulamente stabilite imediat in perioada premergatoare votului in functie de interesele unor anumite grupari politice care in momentul respectiv reusesc cumva sa se impuna in fata altora.

Sondajele de opinie, publice sau secrete, fac ca rezultatele unui scrutin sa poate fi dinainte prevazute. Astfel, prin metode obscure, grupurile politice de care am amintit, schimba ceva in regulamentul de desfasurare al scrutinului asa incit rezultatele votului sa le fie favorabile.

Exemple:

1. La referendumul din 18-19 Octombrie 2003 privind Legea de revizuire a Constituţiei României a fost permisa votarea pe parcursul a doua zile deoarece sondajele indicau imposibilitatea intrunirii unei prezente de 50%+1 doar intr-o singura zi.

2. La referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu desfasurat pe 19 Mai 2007 este permisa validarea sa desi s-au prezentat sub 50%+1 din alegatori.

3. La referendumul pentru Vot Uninominal din 25 Noiembrie 2007 nu se intruneste prezenta a 50%+1 din populatia cu drept de vot si scrutinul este invalidat.

INTREBARE: Cind vom avea o lege stabila a referendumului? Din cele trei exemple pe care le-am dat este evident ca scrutinele de consultare populara nu s-au desfasurat dupa aceeasi regula.

Anonymous said...

OK, nu va duceti la vot. Si ce daca? O sa isi faca procese de constiinta cei ce ne conduc?! Aiurea! Cei care sug oscioare din politica care nu sunt deloc putini si care isi completeaza veniturile din indemnizatiile de consilier (1000 lei in medie) o sa isi voteze partidele parlamentare ca sa ia din nou un loc in consiliile de administratie. Si am scris de aia mici, de plevusca traitoare din mafiuta politica.

Stiti ce e de facut?

Votati, dar votati doar partide care nu au mai fost in Parlament si nu mai votati in veci partide parlamentare adica partidele care au mintit in ultimii 18 ani.

Anonymous said...

Mitica,

Sunt foarte curios daca lupta ta e pentru unii ca Basescu si Leana Cucos si Iliescu si Vadim luati impreuna cu toti din Parlament sau ai idealuri adevarate. Chiar pentru cine sau ce lupti tu, cel care ne-ai duce la vot cu arcanul etalandu-ti culturismul civic?