Sunday 11 November 2007

Eu cred ca nu e asa...

...cum zice Victor. Sau, ma rog, nu doar asa. Cu toate riscurile, cu toate anatemele care ni se vor sparge in tzeasta, eu cred ca e bine ce s-a intamplat cu Bogdan Chireac- faptul ca interesele lui de afaceri au fost deconspirate de un alt jurnalist, intamplator colegul meu Mihai Munteanu. Poate ca pe moment e valabila reactia "asa sunteti toti". Dar, pentru ca vreau sa mai functionez in presa inca vreo 40 de ani, cred ca altfel nu se poate. Fara asta, nu vom ajunge niciodata nici eu, nici Victor, la lucram intr-o presa mai salubra. Pentru a cere onestitate parlamentarilor, ministrilor, primarilor sau mai stiu eu cui, trebuie sa fim in primul rand sa fim onesti cu noi insine. Nu putem sa le cerem lor sa-si declare averile, sa renunte la conflicte de interese si sa fie transparenti, cand noi nu avem curaj sa facem asta. Da, OK, o sa zica unii "sunteti toti niste spagari", dar poate vor aparea si altii care sa zica: "da, bre, sunt si din astia printre voi dar uite ca macar vreti sa va faceti curatenie in ograda". Macar acum avem un caz concret, un exemplu identificabil. E preferabil ambiguitatii care ne arunca pe toti in aceeasi ciorba. Tocmai de asta sunt de acord si cu ideea lui Cristian Tudor Popescu, de a le cere jurnalistilor de la Gandul sa-si declare interesele de afaceri. Nu sa le urle in Piata Victoriei, dar sa si le marturiseasca directiunii. Nu le va cere, probabil, nimeni sa renunte la business, dar nici nu se va mai trezi directorul ziarului in situatia penibila de a afla din alta gazeta "agenda ascunsa" a unuia dintre editorialistii sai- da, eu il cred pe Cristian Tudor Popescu cand spune ca nu stia de firma prin care Chireac presta "servicii".
Cred ca in momentul asta ce vrea CTP este necesar. Poate, candva, nu va mai fi nevoie de asta. Atunci vom sti ca am inteles ce inseamna democratia si profesionalismul. Decamdata, insa, nu suntem acolo. Asa ca macar sa incepem sa punem cartile pe masa.

10 comments:

maria said...

off topic partial- felicitari pentru cum te-ai abtinut la "mintea ingusta". nu stiu daca as fi avut aceeasi decenta. in rest nu vreau sa comentez dezbaterea. poate nu am ajuns la maturitatea necesara sa o inteleg. sau poate sufar tot de minte ingusta

Oana Dobre-Dimofte said...

Maria: multzam frumos! :)

Anonymous said...

Astept sa-si declare CTP intersele de afaceri si dupa aia o sa ma declar si eu de acord cu demersul lui. Pentru inceput, sa spunem Mediasoft, tot la Casa Presei nr. 1, Sector 1, Bucuresti. Iar dupa aia astept ca acelasi CTP sa nu-si mai execute-n scris, la momentul oportun, fostii parteneri de cardasii ca sa dau mai mult de doua parale chioare pe punerea asta de cenusa-n cap.

Oana Dobre-Dimofte said...

Victor: eu nu zic ca e un pacat sa faci afaceri ca ziarist. Eu zic ca e o mare josnicie sa-ti folosesti calitatea de ziarist pentru a-ti face afacerile sa prospere. Adica exact ce pare ca a facut Chirieac. A facut si CTP asta?

Oana Dobre-Dimofte said...

Cat despre Media soft, daca nu m-a pocnit pe mine amnezia, parca era firma utilizata de Adevarul pentru conferinte, seminarii si alte cele. Parca Tinu era actionar majoritar, dar e drept ca nu stiu daca si Popescu are actiuni acolo.

Anonymous said...

Blonda, sa spunem ca am un soi de feeling foarte persistent ca da:)

efectul G said...

felicitari Oana pentru stapanirea si maturutatea din emisiunea lui MT
In rest Oana...n-are rost...si presa si politica e populata de oameni...moralitatea e o notiune relativa de cateva mii de ani...publicul intelege mai mult decat va inchipuiti voi.Important..este ca "plusvaloarea" sa fie impozitata...alte idei morale n-au loc in presa-politica-afaceri.
Daca vrem sa vedem realitatea....

liberalul

Anonymous said...

despre ce emisiune e vorba,bre?

Anonymous said...

@Ingrid: MT=Mihai Tatulici

Anonymous said...

anonymous:stiam ca MT=Mihai Tatulici,dar nu am gasit emisiunea pe net