Wednesday 12 September 2007

Diferenta



Asa arata Vaticanul in ziua in care a fost ales Papa Benedict XVI. In seara asta, la Patriarhie au fost cel mult 150 de oameni. Majoritatea covarsitoare- clerici care asteptau scorul final. Mireni am vazut cel mult 20, printre care Printul Paul, consoarta lui si solista de muzica populara Elena Merisoreanu. A, sa nu uit, au mai fost si vreo 7-8 sepepisti si vreo 30 de ziaristi. Cam atatia oameni au auvut curiozitatea sau obligatia sa-l intampine "live" pe noul Patriarh. Asta in tara in care Biserica este institutia de pe primul loc in sondajele despre institutiile in care oamenii spun ca au incredere.

11 comments:

c said...

fariseismul nativ?cumva?

Unknown said...

mediatizare pe milioane de televiziuni ... papa "conduce" miliarde de credinciosi ... mediatizare care duce la un pelerinaj mondial ... turisti de prin roma care au ocazia sa participe la un eveniment unic... Papa condiuce singur biserica ... Patriarhul doar prezideaza sinodul si reprezinta biserica... Sinodul ia decizile ...

ceremonialul papal este mai interesant ... mistic si vechi de sute de ani ... atragator...

catolicismul este practicant... un bun catolic merge la biserica in fiecare duminica si participa mai activ in viata comunitatii ... asta ii face sa se iasa din casa mai usor pentru lucruri bisericesti

cred ca daca patriarhiile ar fi fost unite sub un conducator unic ... indiferent unde s-ar afla el .. si ortodoxismul ar fi o biserica universala ar fi fost cu totul altceva

Anonymous said...

Sper ca nu te intrebi de ce erau asa putini!
Oricum, ma uitam si pe bloguri si toti condamna alegerea noului Patriarh, de ce oare?

Alin Farcas said...

sondajele care ne spun ca becali o sa fie presedinte?!

Anonymous said...

la catolici Papa este trimisul lui Dumnezeu pe Pamant, la ortodocsi patriarhul are doar o functie administrativa, anyway ai dreptate in 'postu-ul' tau

artanu

Anonymous said...

Pai, Oana, in primul rand aseara a fost frig, apoi a fost meciul Germania-Romania si crestinii de sex masculin au umflat ratingul TVR, si apoi suporterii din Moldova ai noului pastor de turma nu-si permit saracii nici macar sa manance, o deplasare la Bucuresti fiind peste puterile lor. Una peste alta, cum ne schimba noua viata noul patriarh?

Constantin said...

Sunt uluit de cata carcoteala poate tulbura mintile unora.
Cate "motive' desparte "a" de "b" tot atatea desparte "p" (patriarh) de celalalt "p" ( papa ).

Oana , spune-ne si noua, neajutoratilor , in ce tzara ( in a lor sau in alta ) ai vazut / auzit vreun patriarh plimbat cu masina blindata prin multimi ?

Daca virgula catolicii isi idolatrizeaza papa sa fie sanatosi si sa nu ne spuna ce-au simtit !

Anonymous said...

Oana ...se pare ca nu intelegi si nici macar nu incerci sa te informezi asupra diferentei fundamentale dintre cele doua rituri crestine.
Eu cred ca dincolo de toate, cu toate pacatele ei, trebuie aplaudata Biserica Ortodoxa, pentru ca nu a facut un eveniment media din alegerea patriarhului.
Slava Domnului, exista suficiente locuri unde pot alerga ziaristii, in goana lor de a manca rahat...pardon de-asi face meseria cu profesionalism.

Oana Dobre-Dimofte said...

Antimedia: aici nu e vorba de un eveniment media. Este vorba de un eveniment social. Alegerea Papei a fost un eveniment social, pentru ca zeci de mii de oameni au simtit nevoia in piata la momentul anuntului, in timp ce alegerea Patriarhului a fost DOAR un eveniment media.

Anonymous said...

nu am vrut decat sa subliniez modul in care te arunci in cap, avand pareri si concluzii gandite gata.Ordodoxia e mistica..nu sociala...legatura cu credinciosii este tot mistica...nu universala(catolica).
Este cam si cum ai fi foarte mirata ca un concert Metallica se prezinta altfel decat o simfonie la Ateneu.
Felicitari pentru intoarcerea la ziar...chiar daca vb. de EZ.

Arsenya said...

eu nu am vazut nici o concluzie trasa...sunt doar "fapte" si o "dilema" la mijloc. Comparatia cred ca s`a referit la nivelul credintei nu la "puterea" celor 2religii.(aia este evidenta)

Oana, la ce a ajuns sa reprezinte biserica pt mine nu mi se pare greu de explicat evenimentul(insa nu toti gandesc ca mine); dar ma mira faptul ca nu s`au calcat in picioare babute, clasicii "da, Doamne" si "indoctrinatii" care se zbat sa`l ATINGA sperand o mantuire divina!