Monday 4 June 2007

Ce ne doare

Pregatim o emisiune despre "durerile" presei romane. O sa incerc sa folosesc si blogul, pentru pre- documentare. De aceea va rog sa-mi spuneti voi care credeti ca sunt cele mai mari probleme ale jurnalismului romanesc. Mi-ati fi de mare ajutor. :)

19 comments:

Unknown said...

Ha, ha, ha! Uite, Oana, asta ar fi o mare durere: prea vorbiti despre voi, prea va folositi emisiunile sau ziarele pentru a va prezenta problemele voastre. Sigur, si aici se pot gasi stiri. Dar... Ce sa mai spun? Ca sunt oameni care, ca in orice alta meserie, sunt profesionisti iar altii ba. Ca, majoritatea celor din presa sunt dominati de emotii... de fapt, afectivitatea este oriunde, ce naiba spun? Ma gandeam ca, totusi, un adevarat profesionist gandeste si actioneaza cu sange rece.

Anonymous said...

ca cititor de presa: nu imi place ca in presa scrisa romaneasca se folosesc cuvinte mari, dandu-mi o stare de nervozitate. Totul trebuie sa fie hiperbolic. E vorba de ziare in general. Mai multa documentare in unele cazuri nu ar strica. Bineinteles exista si exceptii.

Acum nu mai stiu cum mai stam la capitolul jurnalisti batuti - stiu ca acum cativa ani era durere.

in alta ordine de idei, daca te intereaza sa mai citesti despre "modelul suedez": http://economistsview.typepad.com/economistsview/2007/06/swedish_models.html
Assar e un "monstru sacru" al teoriei economice in Suedia

Piticu said...

Ce ne doare?

Management defectuos/ ziare care se copiaza unele pe altele / televiziuni care copy paste fluxurile de stiri / oameni plictisiti si carati pe drumuri de niste editori grabiti / nervii de luni dimineata / penalizarea pentru care n-am fost primii / canalizarea banilor in alte solutii decat echipamente bune / carpeala / patronii ce vor doar bani / angajatii ce s-au obisnuit sa le pice ...

Hai sa nu ma repet, mai intreaba-ma pe aici cand crezi ca mai am vreo idee.

Anonymous said...

Neprofesionalismul. Incepem si terminam cu el.

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonymous: am vazut cum functioneaza modelul suedez chiar la el acasa. Ca fiinta liberala doctrinar ce ma aflu, nu mi se pare cea mai fericita solutie. :)

brasoveanu said...

Presa locala. Dependenta de bugete publice, prin urmare obedienta. Sau patronata de politicieni, prin urmare trompeta.

Tocmai d'aia niste frustrati de pe la Brasov deruleaza proiectul www.brasovnews.blogspot.com

Anonymous said...

draga oana, trecem peste faptul ca poilticos ar fi fost sa zici "multumesc" chiar daca nu te mai intereseaza problema (desi lipsa unei politeti elementare e una din problemele massmedia din ro).
ajungem la pb 2: ai fost 3 zile intr-o tara si gata, te-ai lamurit - si ai scris un articol in care ziceai ca suedezii sunt disperati sa scape de socialism. Daca ai fi verificat datele electorale, ai fi vazut ca pe cat de remarcabil a fost faptul ca au castigat, pe atat de fragila e victoria (1-2 locuri in parlament). Fie nu te-ai documentat, fie nu esti asa de "liberata ideologic" cum te dai.

Oana Dobre-Dimofte said...

Draga anonimule, trecem si peste faptul ca politicos ar fi sa te prezinti. Pana sa fiu 2-3 zile in tara aia, am facut o facultate de stiinte politice unde am studiat si modelul suedez (care, intre altele e o imensa ipocrizie), si in afara de asta am facut si vreo 7 ani de presa politica, unde m-am lovit de minunatul tau model suedez de fiecare data cand a avuit chef Ilici. Polemica pe acest subiect inceteaza aici, pentru ca e offtopic. Daca doresti, fa-ti un blog, deschide subiectul si discutam acolo.

Anonymous said...

Uite una: lipsa unor asociatii profesionale (CRP e mai mult de patroni, nu e un sindicat al jurnalistilor, ca dovada ca n use lupta pt concedii, reduceri pe tren sau alte beneficii pt breasla) iar asta se reflecta in multe lucruri (drepturi incalcate de la libertatea de a scrie ce vrei, la neplata orelor suplimentare)

Daniel D said...

Pe mine mă deranjează cel mai tare documentarea insuficientă, lipsa de pregătire şi preluarea pe nemestecate ale unor ştiri şi comentarii din presa din străinătate.

Unknown said...

Ma bucur ca te-ai schimbat in bine ! Ai inceput sa fii putin mai temperata si doar provoci putin , fara a mai te aprinde in continuarea discutiei ! Multi se fac de ras exteriorizandu-se exagerat ! Trebuie sa ataci doar profesionist pentru a nu cadea tu in groapa pe care o sapi pentru altii ! Regret totusi respectul exagerat pe care-l porti pentru Ciutacu care nu tine cont de parerea altora deloc ! NU DOAR RAUTATEA IMPRESIONEAZA ! Pentru el este o masca care crede ca atrage ! Doar pina la un punct si atat doar ! Vezi Vadim , Jirinovski etc.Daca te obisnuiesti asa vei fi si mai tarziu in familie ! Sper ca nu asta iti doresti ! Trebuie sa fii tu insati cu adevarat !!! MULT SUCCES !!! Tine cont si de parerea unora , poate-ti vor binele si au dreptate !!!

Anonymous said...

din ce perspectiva o sa priviti? a breslei jurnalistilor sau a companiilor de media. oricum daca e pot sa dau o mana de ajutor (cifre, etc). vezi si blogul meu

Oana Dobre-Dimofte said...

Iann, in primul rand multumesc pentru recomandare si pentru disponibilitate. Pentru telegenie, abordarea principala va fi ziaristii "old school" vs ziaristii new school. De aici, insa, emisiunea se poate duce in orice directii: evolutia companiilor de media, deontologie... Eu deja citesc blogul tau si mi se pare foarte util. Daca iti mai vine vreo idee, mi-ar placea sa mai discutam aici.

Oana Dobre-Dimofte said...

Iraref, fara suparare, dar nu vad absolut nici un motiv pentru care ar trebui sa-mi decontez prietenia mea cu Victor fata de tine.

Anonymous said...

Goana dupa senzational + lipsa de analiza reala + preluarea fara verificare a unor articole din alte surse. Exemplu: incidentul cand Libertate, EVZ si parca si altii au preluat o veche stire de 2 ani publicata de un ziar de scandal din America despre despartirea sotilor Bush. Am verificat a doua zi si nimeni nu avea o retractare sau o caseta mica cu "Scuze, l-am dat afara!"...

Anonymous said...

Ne doare cand televiziunile preiau subiecte din presa scrisa si nu citeaza sursa, cand subiectele care au facut trafic/audienta cu o zi in urma sunt umflate cu doze maaaari de senzational, cand jurnalistii fac documentarea mai mult pe Google... mai zic? A, si cand OTV difuzeaza nopti la rand "dezvaluiri senzationale" in cazul Bogdan, iar CTP zice ca CRP n-are ce-i face.

Unknown said...

De ce sunteti invidiosi pe altii (OTV) ??? Mult succes si voua !!! Cand toata tara tinea cu Basescu , voi nu ati observat nici atunci ? La Cristoiu , nu i-a venit sa creada ca nu a gandit corect problema ! DE CE NU ASCULTATI MULT MAI MULT VOCEA POPORULUI ??? DE CE ???

Anonymous said...

Abia azi am aterizat pe blogul tau, insa raman ferm in convingerea ca e mai bine mai tarziu decat niciodata :)
Am gasit rugamintea ta si iata care este durerea mea la : http://catalinpopovici.blogspot.com/search/label/presa%20scrisa

In trei cuvinte:constiinta, coloana vertebrala.
Multumesc.

Radu Bogdan said...

Personal o mare problema a presei romanesti, mai ales tinere, dar si aici cu exceptii... Ma rog, ideea principala eu o consider faptul ca se cred mai mari decat sunt, lipsa oricarui sentiment (a se vedea scormonirea durerii in momente critice), lipsa unei deontologii profesionale respectate, lipsa respectului de sine;
alta mare problema este cea generata de reactia la ce am scris mai sus si se transforma in vulnerabilitate de multe ori.