Saturday 7 November 2009

Viitorul suna amar. Iar gunoiul are multe forme

E 2:26 dimineata, ascult BUG Mafia ("N-ai fost acolo") si inca ezit sa scriu postul asta. Ezit din doua motive: mai intai, pentru ca aia care nu vor sa-l priceapa vor pretinde de la bun inceput ca n-au inteles ce vreau sa spun. Apoi, pentru ca as putea sa dau senzatia ca ma victimizez. Si totusi, pentru oamenii care vor si pot sa inteleaga si pentru cei care vor si pot sa ma creada ca am trecut in catastiful de credo-uri dupa care functionez versul "Daca ne luam un pumn in bot nu tipam dupa mama", imi mai aprind o tigara si va enumar lucrurile de care am obosit sa fac abstractie si sa ma prefac ca nu exista. N-o sa pot sa ma obisnuiesc niciodata cu ele, am invatat sa le inventariez si intr-un final glorios m-au adus in starea in care o sa vreau sa vad extrem de putini oameni in perioada care urmeaza (nedefinita):
- Orice intrebare as pune, orice articol as scrie, intotdeauna va exista cineva care va pretinde ca dusmanul lui se afla "in spate". Ca m-a platit. Sau m-a convins. Sau m-a obligat. Cand, ziua urmatoare, intrebarea sau articolul vor fi indreptate in directia dusmanului, se aplica fraza nr 1 in sens contrar.
- Intotdeauna reactia majoritara la ce fac, spun sau scriu va fi "imi place Oana Dobre/ Nu-mi place Oana Dobre". Extrem de putini vor avea creierii sau bunul-simt sa-si dea seama ca miza mea profesionala nu e sa fiu placuta, ci sa-mi fac meseria. Asa cum pot si atat cat stiu. Si mai putini vor pricepe sau recunoaste ca atunci cand meseria e printre putinele lucruri care nu te-au tradat in viata asta, mai degraba te auto-dizolvi decat s-o tradezi tu. Cand ai intrat in presa cu gandul sa ramai aici cateva zeci de ani, eu imi pun capul jos ca "it's the only way to go".
- Voi plati mereu pretul pentru doamnele si/sau domnisoarele care vad in legitimatia de presa un pasaport catre bunastarea din jurul patului vreunui politician sau alt gen de om puternic ori celebru. Daca niste oameni indraznesc sa-si asume public prietenia cu mine, vor fi bombardati de aluzii scarbos de smechere. Daca eu indraznesc sa zambesc cuiva peste o masa pe care se afla doua cesti de cafea, categoric am o agenda ascunsa. Pentru ca, asa cum ne-au invatat pe noi manualul de meschinarie si jurnalismul de mahala, de ce sa lasam adevarul sa stea in calea unei povesti bune? Cu atat mai mult cu cat am refuzat constant si bine simtit sa-mi flutur sentimentele si genele in public extins.
- Nu conteaza cate carti am citit. Nu conteaza cate lucruri am vrut sa vad de aproape. Cu atat mai putin conteaza sutele de ore de teren prin zone pe care altii nici la televizor nu suporta sa le vada. Intotdeauna va exista cineva care sa se intrebe "cu cine s-o fi culcat asta ca sa ajunga acolo?". Si intotdeauna se vor gasi multi in jurul lui care sa-i dea raspunsul. Fara pic de adevar in el, dar spun cu vocea plina de aroganta certitudinii. Daca reusesc si sa-mi faca rau cu vorbele mestecate si pasate din gura in gura pana cand ajung un bol alimentar expirat si imputit, nu va avea nimeni o tresarire de constiinta. In lumea pe care ei n-o pot vedea decat infecta, pentru ca nu pot supravietui in ea decat fiind infecti, bolul ala alimentar e un bonus- desertul dupa o masa in care si-au savurat propriile dejectii.
- Putini oameni vor fi dispusi sa creada ca, dupa 10 ani in meseria asta, am reusit sa nu ma contaminez de mizeriile anterior mentionate. In mod deloc intamplator, ei sunt oamenii pe care o sa-i vreau sa vad si sa-i aud intr-un viitor incert de lung. Ei sunt aceia care pot si vor sa inteleaga ce vreau sa spun cu melodia asta:

24 comments:

Tomcat83 said...

Cu riscul de a parea simplist, reducand o marturisire elaborata la cateva idei, trebuie s-o spun: mie imi place Oana Dobre. Imi place fiindca o urmaresc cu placere la "Sinteza Zilei" de fiecare data cand e invitata; nu e doar o pata de culoare blonda, intr-un univers masculin, ci o femeie care are curajul sa-si spuna punctul de vedere prompt si bine. Nu vreau sa reduc ideea la femei si barbati, dar e imposibil (pentru mine, cel putin) sa nu apreciez curajul tuturor femeilor carora nu le e frica de politica, cu atat mai putin de politicieni. Oana Dobre poate injosi verbal (si sunt sigur ca nu numai pe tema asta) muuuulti, foarte multi barbati si asta ma face sa zambesc. Inseamna ca exista inca modele pentru generatiile astea fragede de fufe, ce toate-si doresc sa fie Paris Hilton...

Imi place Oana Dobre fiindca foarte rar nu impartim aceeasi viziune, a ei uneori mai clara decat a mea (sigur, astigmatismul meu e un factor...). La fel ca si pe Mircea Badea, in putine momente m-am trezit contrazicand-o sau reprosandu-i de partea cealalta a ecranului ca vede sau nu un detaliu important. Stiu ca imi place Oana Dobre si din punctul asta de vedere fiindca nu fac compromisuri cand vine vorba de calitatea intelectuala (in primul rand) a oamenilor pe care-i admir.

Imi place Oana Dobre fiindca n-o citesc (?). Am 26 de ani si niciodata pana acum nu am simtit impulsul de a cumpara ziare - mi se pare un tabiet specific pensionarilor insomniaci ce pandesc masina, sa prinda un exemplar "cald" din Scanteia. Deci nu... Habar n-am ce scrie Oana Dobre in Evenimentul Zilei. Stiu ca scrie acolo, stiu ca e o publicatie neobiectiva si stiu ca articolele ei n-au fost niciodata comentate la In Gura Presei, desi E.Z. a fost tocat si rastocat.

Si, in final, imi place Oana Dobre fiindca sigur o sa se enerveze ca dupa asa un discurs, cineva tot a redus-o la individ placut / neplacut. Desigur, fiind 02:26 (am retinut bine?), e posibil ca Oana Dobre sa fi uitat ca "a placea", in limbajul uzual, inseamna si "a aprecia", "a respecta", "a admira", "a stima", "a iubi" etc. Numai bine si de bine! :)

P.S. B.U.G. Mafia vs. Sinatra & Fitzgerald. Ciudat...!

catalinmihu said...

Inteleg ca toate astea vin de undeva .... le gandesti de mult dar ai rabufnit acum probabil sub impulsul unor atacuri "de sezon" venite in perioada asta.
Sunt multi cu prejudecati dar trebuie sa avem puterea sa deosebim oamenii de scursuri, sa avem puterea sa ignoram uratul. Si tu ai cu siguranta puterea asta. Dovada stau gandirea ta, atitudinea ta, comentariile tale. Mie astea imi plac. Astea conteaza. Desi nici de prezenta ta nu pot face abstractie.

Anonymous said...

O femeie frumoasa trebuie sa spuna ce ai spus tu. In rest, Mihaela Radulescu a facut o analiza asemanatoare. Mult mai devreme.

Mihaela Chelaru said...

Oana cert e ca niciodata nu trebuie sa te simti macinata de toate aspectele expuse mai sus. Tu ai constiinta curata ca lupti pentru o cariera in care sa-ti prezinti calitatile de jurnalist. Esti o exceptie mare in tara asta, crede-ma: frumoasa, tanara, blonda si jurnalist :). Sa ai mereu incredere in tine si sa nu-ti pese de restul infect de mizeriile romanesti.
Sa ramai aceeasi tu si cu siguranta vor fi si oameni care sa te aprecieze la adevarata valoare!
Te pup si un weekend frumos!

Radu Cunnect said...

Fruntea sus! Zambim ironic mergem mai departe , pana la urma in ei crapa fierea si mor de ciuda altora, spor la treaba si da cu ei de pamant!

RMN said...

L-am intrebat odata pe Tolontan ce-l tine in meseria asta, care sunt satisfactiile profesionale pentru el considerand mizeria in care se scalda sportul romanesc. Mi-a raspuns ca scrie pentru momentele de genul Constantina Dita Tomescu.

Daca mi se permite, tu pentru ce scrii? De ce nu te scarbesti, de ce mai ai rabdare? De unde iti extragi puterea de a continua in mediul asta?

jo212 said...

mmm.. eu zic ca astea cam sunt riscurile meseriei.. meseriei tale practicate in Romania. bine, recunosc ca m-am saturat de ideea asta cu "traiesc in Romania.. " si nu e prea grozav, dar chiar asa e.. in tara noastra cam astea sunt riscurile, dar tocmai de jurnalisti care sa darame zidurile astea e nevoie. oamenii "buni" stiu sa-i deosebeasca.


si in plus, e un vers in piesa asta foarte vesela si plina de incredere, vers care zice " i never bother with people i hate" :)

keep going!
(aa, si bine te-am gasit!: )

matraguna said...

cainii latra, blonda trece.

Ionut Cozma said...

Esti o femeie desteapta si nu ar trebui sa te intereseze catusi de putin parerile golanilor care inoata in piscina de intelectuali. Tu esti ceea ce esti, iar ei sunt ceea ce sunt.
Kind regards,
:)

Andrei Scripca said...

Pentru toti ceilalti care nu vor sa inteleaga, le dedic plin de sinceritate si cu zambetul pe buze: Parazitii - Valoarea unei vieti.

Anonymous said...

tu stii k in mizeria asta in care traim, super-competenta ridica intotdeauna mai multe obiectiuni decat incompetenta. asa k...te pupa blonda. ;)

Anonymous said...

Blondo !! When in doubt fuck'em !!

P.S.

De ce dupa 10 ani de jurnalism tu ai revelatii ca oameni sunt nedrepti ?
Da sunt nedrepti, ipocriti, mincinosi, rai, incompetenti, este scris in fisa postului de om, mare cu litere de tipar chiar pe codul nostru genetic !
Tu spui ca 'viitorul suna amar' si ca 'gunoiul are multe forme' eu cred ca nu este nici un fel de viitor, toata scena acestei comedii sinistre pe care ne plimbam si o numim viata este amplasata pe gunoi, si se scufunda in el incet si sigur ( poate nu foarte incet) !
Iti urez bucurii mici si dese, pentu ca in timpul plimbari pe scena sa simti ca ai avut momentele tale de glorie !

P.S. The Hunting Party - poate vrei sa te uiti la asta !!

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule (ultimul): Stiu filmul ala aproape cadru cu cadru! :)

Anonymous said...

Daca unii si altii (multi, sa inteleg) improasca cu noroi, asta e problema lor, nu a ta. Ai o meserie care te expune si ti-ai asumat asta foarte bine. Eu nu inteleg rabufnirea ta, mai ales ca nu esti de azi de ieri prin presa. Nu vreau sa cred ca te indoiesti vreo secunda de numarul mare al celor care te apreciaza ca profesionist (aici ma refer la persoane ca si mine, cititori, privitori la tv, etc).Fii barbata:)

Anonymous said...

Atata vreme cat iti faci meseria cu pasiune, de ce ti-ar pasa ce pot crede unii sau altii?!

K_Soze said...

avand in vedere tara in care traim si modul scarbos in care diversi/diverse urca pe o scara sau alta as zice ca esti exceptia care confirma regula...orice-ar insemna asta :))

Anonymous said...

No Lady only comrade boss

Anonymous said...

buna blondo! ai 28 de ani si 10 de jurnalism si constati ca astia te improasca cu noroi, te musca de cur, si te terfelesc. ca daca iesi la cafea cu unul sau altul, obligatoriu ai iesit cu ei si in sau din pat. ca se iau de tine degeaba. intrebarea mea este una simpla- pai abia dupa 10 ani iti dai seama?cam tarziu in opinia mea.nu ai trait pe aici? nu stii ce le poate pielea? hmmmmmm....think about it.
am sa inchei cu ceva versuri de imbarbatare scrise de niste amici comuni care exprima EXACT ce e in societatea noastra.
Citez:
NU DANSEZ PENTRU TINE/ IMI RESPECT CHELIA/ SI MA PIS PE COPIA/ LUI ELVIS DE ROMANIA.cu asta am spus totul... iti urez o zi buna si CAPUL SUS/ SI PRIVIREA DREAPTA/ NIMENI NU ARE VOIE/ CA SA TI-L INTOARCA.

respect imens,
al DVS harley davidson

Anonymous said...

stii, am o fost colega de liceu. lucreaza tot in presa. crede-ma ca e desteapta foc si nu isi tradeaza meseria. dar n-a ajuns niciodata unde ai ajuns tu. stiu, o sa-mi spui ca ai avut noroc. nu cred ca ai trecut prin diverse paturi ca sa ajungi unde ai ajuns. dar nici nu cred ca ai fi ajuns aici daca n-ai fi fost frumoasa.

Constantin said...

Off topic.
Sincere felicitari!
Adevarat, trebuia sa fie condamnati comunistii. Comunismul este o ideologie / utopie.
Nenorocirile le-au produs oamenii care au adus aceasta ideologie precum si cei care au sustinut-o.

P.S. Oare nu ar trebuie condamnati si cei care au inlesnit intrarea tancurilor sovietice in Ro?!

Anonymous said...

da, si eu cred ca daca nu erai asa frumoasa n-ai fi ajuns aici.in plus esti si desteapta si pana la urma asta e cel mai important.Citeam pe site-ul tau ca ai in jur de 1.79, sincer eu nu cred,nu pari asa inalta, da oricum cred ca avand asemenea calitati nu aveai cum sa nu reusesti. ce barbat rezista in fata unei asemenea femei. nu te supara, cred ca esti ffff desteapta, dar partea cu frumusetea nu-i de ignorat mai ales in televeziune

Anonymous said...

"Voi plati mereu pretul pentru doamnele si/sau domnisoarele care vad in legitimatia de presa un pasaport catre bunastarea din jurul patului vreunui politician sau alt gen de om puternic ori celebru" - ele sunt si vor mai fi. romania geme de asa ceva pentru ca romania permite asa ceva.

problema e... ce ne facem cu asa-zisii "formatori de opinie", adevarate biatches ale mass-mediei, care au uitat demult ce inseamna aia deontologie, al caror scop nu este informatia, ci interesul?

sar de la un mogul la altul fara nicio jena si mai au si pretentia credibilitatii.

p.s.: all the president's men ramane, totusi, mai tare ca the hunting party. desi pe urmele lui kara se intampla si "20 20 24 hours to go, I wanna be sedated", watergate kicks ass no matter what ;))

Anonymous said...

poate că o să vină totuși un moment în care, voi ăștia, care sunteți mari iubăreți de meserie jurnalistică, să vă priviți nițel în oglindă și să vă întrebați care e responsabilitatea voastră pentru toate mirificele lucruri de care amintești. și care e legătura voastră cu faptul că o meserie nobilă în esență, în țărișoara noastră a ajuns căcat pe băț.

carp popescu said...

Oana, de ce uiti de cei care au incredere in tine si cu bune si cu rele? Nu sunt mereu de acord cu tine dar aceasta nu inseamna ca imi face mai putin placere sa te citesc sau sa te vad la televizor. Inteleg astazi acest mood. Si eu m-am culcat si m-am trezit le fel dupa cate dezamagiri au fost ieri. Hai, curaj si mergi mai departe.