Friday 27 November 2009

Matematica blestemata: sila plus/minus frica= 10.800 de secunde

"Vă asigur că o să mă uit şi o să vă dau o explicaţie publică. Nu îmi aduc aminte de incident. Sunt destui care mă înjură pe unde mă duc. Probabil că mai eram cu cineva, nu eram singur. Nu ştiu dacă acel copil nu a vorbit urât femeii. Vedem despre ce este vorba. Voi da o explicaţie mâine (...)Nu îmi amintesc de acest incident. Vă asigur că o să mă uit la imagini. Nu-mi dau seama ce a făcut copilul, ce spunea copilul, a înjurat, a spus ceva, a făcut ceva".

Newsflash pentru orice politician: "Maine" nu mai exista. Atunci cand iti fuge terenul electoral de sub picioare, atunci cand iti flutura in fata ochilor un filmulet-bisturiu de procente, tot ce conteaza e reactia ta din secunda AIA. Vrei sa eviti o reactie spontana? Pacat. Tocmai ai avut o reactie spontana! Crezi ca daca iti acoperi ochii cu mana si nu ne mai vezi, nici noi nu te vedem. Wrong again: te vedem. Cum bajbai.

Domnilor politicieni, dumneavoastra ati ales sa fii de partea aia a ecranului. Sau a pupitrului prezidential. Cat ne-ati rugat, cat ne-ati promis, cate functii si contracte ati amanetat ca sa aveti voturile si banii pentru a ajunge acolo? Ati vrut sa fiti vazuti si ati crezut ca o sa puteti arata la nesfarsit numai ce vreti sa se vada din anatomia dumneavoastra fizica si morala. Ati tocmit staffuri si consilieri ca sa va scoata pe sticla numai partile "digerabile". Un mic amanunt v-a scapat: secunda AIA. In care o fraza, o ezitare sau chiar si o tacere spun mai multe despre dumneavoastra decat un catastif de "punctaje" facute de toate echipele de campanie.

Macar in ceea ce priveste politica, stiam si credeam inca dinainte sa ma apuce mania cu Dr House fraza pe care si personajul din serial o repeta obsesiv: "Everybody lies". Explicit sau prin omisiune. Deci, un politician este cam la coada clasamentului de oameni de la care ma astept sa aud un adevar. Dar pe ceva tot mai contez pana si de la politicieni: pe distinctia elementara intre bine si rau. Puteti sa-i spuneti grila a valorilor elementare, puteti sa-i spuneti pur si simplu ratiune, puteti s-o plasati in cortex sau in suflet, unde vreti. Capacitatea de a discerne intre bine si rau a ramas un lux accesibil pana si politicienilor. Ii vad in fiecare zi cum gresesc, dar imi dau seama ca si ei stiu ca gresesc si insista sa comita greseli profitabile pentru ei insisi. Da, asta ii face ipocriti, ticalosi, imbuibati, dar nu-i scoate de pe axa primara a umanitatii.

In seara asta, insa, l-am vazut pe presedintele tarii mele facand tzandari insasi distinctia dintre bine si rau. Nu se afla la nici un seminar de axiologie. Tocmai se uitase la o filmare in care pumnul sau parea ca se indreapta catre obrazul unui copil. Va marturisesc ce ma asteptam sa urmeze: sa strige "E FALS!". Sa urle: "Asta e regia sistemului ticalosit al mogulilor!". Sa ii tranteasca lui Dumitrescu vreun "gaozarule" sau "tiganule imputit!". As fi inteles asta. Chestiune de temperament deja predictibil. A facut-o peste trei ore, de la sediul de campanie, supravegheat atent de staff. Prea tarziu. Cam cu 10.800 de secunde prea tarziu. Atata trecuse de la secunda in care putea sa dea cu filmuletul sau cu Dumitrescu de pamant. In toate aceste 10.800 de secunde, Traian Basescu dizolvase distinctia asta cu care va tot plictisesc: BINE/ RAU. In secunda in care a inceput sa caute circumstante atenuante, a dat cu ea de pamant si a facut-o zob. Pentru ca din ceea ce Basescu NU a spus, din ceea ce pe Basescu NU l-a revoltat, am inteles ca, macar in acel moment, domnul presedinte si-a pierdut busola intima care ii arata oricarui om unde e binele si unde e raul. Iar un om care poate sa mai caute, din pozitia de candidat la inca un mandat de presedinte o justificare, oricare ar fi ea, pentru un pumn stalcit de obrazul unui copil, va putea, oricand, sa caute o justificare pentru ORICE. Monstruozitatea, violenta, absurdul, abuzul, crima devin notiuni golite de sens daca dispare simtul diferentei elementare intre bine si rau. Orice molecula de moralitate ajunge sa fie o particula pierduta intr-un haos brownian in care dreptatea, adevarul, corectitudinea se fac si ele tzandari si se descompun pentru ca toate isi au originea in acelasi loc: in puterea de a face distinctia banala intre bine si rau, cu o secunda inainte de a fi prea tarziu.

Prima mea reactie la reactia domnului Basescu a fost una primara: frica. In secundele urmatoare mi s-a facut rau fizic. Pana ieri, refuzam sa fac o alegere intre doua sisteme de care imi era pur si simplu SILA. Joc matematic cu suma nula. Frica nu o luasem, insa, in calcul. Iar cand unul dintre termenii unei ecuatii se schimba, rezultatul se modifica si el.

37 comments:

[D][S][N] said...

Am auzit ca te'a convis si pe tine sa mergi la vot !... E si cazul meu! In ce ma priveste, Basescu a reusit imposibilul, sa ma faca sa votez; nu l'as fi crezut capabil sa reuseasca asta vreodata, dar uite ca tocmai ce i'a iesit!

Ali said...

http://www.youtube.com/watch?v=KUXGVfmrEN4

cu dedicatie,"fara numar"=))

Valentin Radu said...

Ai dreptate, privind milisecundele in care omul slab din Basescu si-a cautat justificari. A facut-o omul marunt din el. Omul puternic din el, insa, a luat apoi comanda. Cert este ca in fiecare din noi, stau, deopotriva cel mai marunt si cel mai maret om posibil. Am vauzt o limita inferioara, acum. Important este cine si cat are volanul. Si consider ca este interesant ce povestesti. Ce nu povestesti insa, este despre alternativa. Spune-mi, te rog, despre domnul Geoana, de fapt despre personajul Geoana. Si despre Iliescu. Si despre Vanghelie. Spune-ne cat de mare incredere ai in ei. Cat de morali, albi si imaculati sunt. Care sunt parghiile folosite de ei pentru a te face sa ai o incredere atat de mare in ei ca, in echipa, ar face altfel. Am citit, pe diagonala multe lucruri si despre o parte, si despre alta. Si cu toate acestea, in capul meu, castiga mitocania si omul mic, peste care a reusit sa treaca omul puternic ce chiar face fata multor rahaturi mediatice si a putut tine in frau o tara in clocot, in momente de semi-haos. Castiga in fata unei haite de indivizi bine pregatiti, coalizati si ce brusc isi unesc interesele. Proportia din capul meu? 40:Geoana- 60:Basescu. Si nu s-a modificat cu mult fata de ieri. Vant in panzele discernamantului!

TiBi said...

foarte bine scris!

ana-maria chivu said...

Basescu reuseste inca o data sa ne uimeasca cu faptele lui negative!si mai pretinde ca este un om moral!

Sfantu` said...

Povestea lui Bastos, aka Traian Basescu:“In nemernicia mea ca un caine turbat, am muscat mana care m-a crescut si care m-a hranit”
Regretatul, maestrul Gheorghe Dinica (Columna, regizat de Mircea Drăgan)

Cam asa ar putea incepe spovedania lui Traian Basescu in fata omului care l-a adus in postura in care se afla. Puteti citi mai multe si vedea imagini pe romanfrustrat(punct)wordpress(punct)com

ip said...

superb scris,felicitari!

Anonymous said...

ca el e un gunoi nu e deloc un secret, ce ma oripileaza insa cu adevarat este ca exista oameni care ii justifica extraordinar de lejer gestul. idiotii care spun hlizit ca "lasa ba ca nu l-a omorat, cine stie ce-o fi zis ala, era normal sa-l plezneasca" sau cretinii din anturajul presedintelui care sustin calm ca filmarea este un fals ma fac sa-mi pun intrebarea (a cata oara?) de ce dracu` nu se legalizeaza armele?

Anonymous said...

Ma nici eu nu ma asteptam la asa ceva,il credeam mai smenar politic,mai bun actor dar a facut pe el.La prima aparitie(de cativa ani :D ) intr-o emisiune in care intrebarile sunt puse "mai pe bune" i s-a taiat macaroana fraierului.Faza cu votul...da!Basescu este un om bolnav,enervant,stresant,groaznic,este baba Cloanta combinata cu Baubau etc etc dar parca nici pe Geoana nu pot sa pun stampila.Las' sa reformeze altii politica din Romania.Articolul e foarte bun asa cum m-am si obisnuit.Numai bine Oana :)

Ionut Cozma said...

http://www.youtube.com/watch?v=gq9iCBUxeJE

...pentru Traian fara numar, fara numar, fara numar cum ar spune si fratili lui Bercea Mondialu'..
Regards,
:)

P.S.
Cred ca in situatia in care se afla acu' "PRESEDINTELE", i se potriveste aceasta dedicatie.
I-o dedic exclusiv din acest motiv, altfel nu are mecla de astfel de sonoruri!

marian said...

ai dreptate oana.imi place de tine esti obiectiva.

marian said...

bravo

Anonymous said...

Vali gz.: ce la vie ce le election Guerre oana

Anonymous said...

Trebuie sa-ti dau dreptate! Si eu voi merge la vot pentru ca m-am saturat de Basescu.
Discursul si mesajele implicite si explicite ale presedintelui Basescu induc teama, frica de a te simti mereu amenintat, de a-ti fi teama sa te exprimi, sa-ti faci semnalata prezenta, sa-ti revendici drepturile de cetatean, salariat ...
Ne doreste fiinte amorfe si inerte, doreste sa ne spele creierul, manipulandu-ne in modul cel mai josnic si exploatand teama.
Cum pot sa interpretez mesajele lui Basescu:
"De ce ti-e frica nu scapi!"
sau "Sunteti 22 milioane, veti ramane doar 10!".
Doreste cumva sa ne extermine? Sau sa ne supuna inanitiei?
Guvernarea Basescu si mai ales ultimul an a fost pentru romani un stres continuu si nemeritat, un razboi psihic, o hartuire psihica permenenta, o incitare la agresiune si violenta, verbala si de comportament.
Vreau sa traiesc intr-o tara libera, vreau toleranta, vreau normalitate, vreau conciliere, vreau sa-mi cresc copiii in liniste, toleranta si buna intelegere, in respectul fata de semeni, vreau valori si modele reale si autentice. Vreau sa ma simt roman in Romania, nu tolerat si roman in Europa si aiurea.
De asta voi merge la vot si voi vota impotriva lui Basescu si-i voi indemna pe toti prietenii si cunoscutii sa faca asemenea.

Unknown said...

Nu uitati ce a facut pe vremea cand era primar al capitalei!

http://www.youtube.com/watch?v=LiY_7yKW05Y

paulica said...

stii care e problema ? ca eu daca fac ce a facut domnul presedinte ( pe atunci simplu cetatean ) in cel mai bun caz scap cu o amenda. Din cate stiu pentru asa ceva se face caz penal..... si uite asa in cazul domniei sale nu se pune problema de asa ceva ... dar in cazul meu, cetatean cu aceleasi drepturi ... teoretic.... se pune problema

Unknown said...

Desi a subliniat vizibil sentimentul de repulsie in ceea ce priveste un posibil vot de investire, Basescu nu s-a ridicat niciodata la nivelul "asteptarilor" unui presedinte care promitea lucruri salvatoare prin formule discursive motrice, iar filmul incriminator (chiar daca este trucat) a reliefat si mai mult acest lucru.
Problema in Romania nu este Basescu, nicidecum, ci "falsa" democratie, acoperita in lege si prin exprimarea libera. In alte cuvinte, imposibilitatea de a alege alternativa. In cazul de fata suntem fortati sa alegem PSD-ul. Situatie incredibila, acorduri diversioniste si campanii murdare. Haideti sa-i votam ?!

Anonymous said...

am o idee:de ce a desconspirat.o(deconstipat.o)basescu pe mara banica cea plecata in aventura in iraq?pentru 4 milioane de cocozauri?
base trebe sa stea la masa cu obama,sarkozy,putin,d.ashtia.adik potentziali mari criminali.cum zicea stalin?
"moartea unui om e o tragedie,moartea a 1.000.000 de oameni e o statistica"
nu suntem caraghioshi?ca punem pretz pe un gest benign al lu basescu?
oare rezultatul scuza mijloacele?
ma gandesc la polansky sau la basescu?o fapta grava vs un fabulos regizor sau un fleac vs un preshedinte incalificabil din perspectiva istorica(practic,nu a trecut timpul necesar:)
shi noi ne gandim ce inseamna o palmutza?pai suntem paranormali?
aaaaa,basescu a mintzit ca un prost.clinton s.a acoperit shi de 89 de zile de razboi.

Anonymous said...

Lasati-l pe basecu sa vina la mine si S.P.P.-ul sa se faca pentru fix 10.8 secunde ca "AFARA PLOUA"

Brad said...

Interesant...logica si argumentele basesciene erau imbatabile pana in momentul in care a primit o torpila ...trojana.traian Basescu Torpedo !
Argumentatia riguroasa, logica impecabila se prabuseau penibil in fata unei pilde de viata, incheiate cu o hahaiala interminabila, totul condimentat cu o vulgaritate simpatica ...
Se pare ca acul pentru cojocul lui Basescu ... este acul domniei sale. Si cred ca face parte dintr-un set !

Zuzu said...

Ok, tre sa scriu aici, poate bat putin in offtopic, dar totusi, sa ma descarc!

Oana, de ce, de ce oare la noi in tara logica si retorica au asa niste intelesuri alambicate?

Cum e posibil sa ma izbesc de enorm de multi oameni care aplica principiul asta, orice face Basescu e, eventual, "mai putin bine", dar "nu e singurul", "Toti sunt la fel", "Sunt chestii de campanie"...?!

Cand ii intrebi despre tot felul de ultime si noi dezvaluiri sau macar reactii graitoare, o tin pe a lor, ca asta e mocirla face parte din viata noastra, dar sigur cineva i le-a inscenat, sigur nu e asa nasol...

Pe oamenii astia nu ii intreseaza caracterul omului pe care il aleg sa-i conduca?!?!

Uneori cred ca spotul antena3 cu alege-ti conducatorii cu grija se bazeaza pe un dureros adevar mioritic...

De ce oamenii astia casca gura la "Nasul", HABAR NU AU (in acelasi timp) nici o treime din rahaturile / replicile/ reactia zero / negarile ale lui Basescu & co, dar cand cineva incearca un discret argument evocand spusele unor oameni ca Ciutacu, Stan, Radu Tudor, Ciuvica, Bogdan Teodorescu, Dana Grecu, Firea, PALER pana la urma (deci nu politicieni manjiti si ei cu doctrini de partid), de ce imediat reactia e ca "ei sunt vanduti"(cu mici variatii pe aceeasi tema?!?!

De ce toti sunt asa cum ii vedem (rai, corupti, interesati, demagogi, mai mult sau mai putin marionetele altor interese - ceea ce, de multe ori, sunt, ok), numai EL, salvatorul poporului roman e sfant si pur si nimic din ce se zice despre el nu atinge o mare parte din populatie care are o pretentie aproape absurda ca are dreptate, ca asa e, ca mogulii, ca patriciu, ca or sa navaleasca tancurile rusesti peste popor, ca el e macar opus doctrinei psd de care vad ca multi fug ca dracul de tamaie...

ce e asta?

de ce oamenii astia idolatrizeaza in diferite forme si intensitati votand in final cica "un rau mai mic", adica pe basescu in conditiile in care si el e zamislit din acelasi noroi de dinainte de 89?!

asta ca sa nu mai zic ca daca intalnesti pe cineva care a avut de-a face cu el si cunoaste chestii umane clare despre caracterul omului samd, nu mai ai nici un dubiu ca oricat de rai sunt ceilalti si "nesimtiti in aliantele lor murdare", sa te lasi condus a doua oara de un astfel de om frizeaza nebunia curata...

eu (putin prea mica sa stiu tot, putin prea naiva, se poate, putin prea idealista...) sunt dezamagita de atitudinea asta despre care am vorbit a multor, prea multor oameni din jurul meu, din medii si clase si viziuni diferite...

si nu, nu cred in caini cu covrigi in coada... nu cred ca daca scapam de el va curge lapte si miere.
stiu bine asta.

Unknown said...

Iliescu are blog?? Gizăs Christoase, unde am ajuns... Sper că vinde şi vodcă.
OK, back to the post. Presupun că votezi cu Geoană doar ca să nu iasă Băse. Guess what? Ambii sunt nişte japiţe. Ce s-ar întâmpla dacă toţi alegătorii, în afară de cei doi p00lifrici candidaţi, ar anula buletinele? 1-1, suck on that! Poate îşi retrag candidaturile înainte de turul III şi mai au congolezii ce citi în "Vocea Kinshasei", la pagina de pamflete.

Brad said...

... ce s-ar intampla oare, daca ar cadea un meteorit peste base, in timp ce da mana cu geoana, la felicitarile de dupa alegeri ?!...asta asa, ca un semn divin - pentru juramintele false ...

Ionel said...

Oana, daca primesti mult spam pe contul tau de gmail, s-ar putea sa fie pentru ca iti pui adresa "in clar" aici pe blog. Exista niste crawleri web care scaneaza netul in cautare de adrese mail scrise ca a ta. Tocmai de-aia vezi multi "fitosi" care isi scriu mailul in forma adresa[at]domen.iu

LittleCaty said...

Sunt satula de Basesc si de toate tampeniile ce le-a facut. Mereu iese cate ceva noi si mereu cauta scuze. Cat despre copilul respectiv... Si daca a injurat, care e problema? El nu trebuie sa isi permita sa il atinga nici macar cu un deget. Daca eram in locul parintilor, aveam grija sa il fac de tot rahatul, fie el comandand de nava, primar sau presedinte.
Am vazut ca au tot incercat sa demonstreze ca filmuletul e fals... M-am tot uitat, dar tinand cont de faptul ca are o calitate foarte proasta, nu ma convinge deloc.

Anonymous said...

Ati uitat de o ramura importanta a matematicii - ANALIZA!
Aveti dreptate in ceea spuneti despre Basescu. Subscriu. Problema este insa ca nu inteleg ce termen NOU ar fi putut sa se strecoare in ecuatie, astfel incat sa determine o schimbare a rezultatului. Cel al neputintei de a diferentia BINELE si RAUL este si acum si ar trebui sa va fie la fel de FRICA, chiar daca noul prezident (posibil)Geoana, pastreaza aparentele. Sa nu fi inteles asta pana acum, domnisoara Dobre? Daca nu, atunci revedeti putin ultimii 20 de ani dar cu un ochi de matematician. Cand veti face asta, va veti ingrozi. Si stiti de ce? Pentru ca de data asta, o sa ne faca la vioara intai, cu zambetul (si "decenta") pe buze si chip.
Domnisoara, temeti-va rau de tot de RAU si incercati sa- i priviti toate fetele si apoi SA VORBITI despre TOATE fetele!
Numai bine va doresc!

Nicolae said...

m-am idragostit
iremediabil de tine

Felix said...

Pupic de acord:)

Nicolae said...

hai in siberia

Simon said...

Mare parte dintre dintre votantii zilei de ieri s-au bagat azi nopte linistiti in patucurile lor alaturi de domnul prezidentiabil Mircea Geoana, ca sa se trezeasca in aceasta dimineata in pat cu Traian Basescu, astfel clipul electoral ce rula acum cateva zile in care “tanara domnisoara se trezeste lanaga unul din candidati” se adevereste intr-un mod mult mai grobian dar in acelasi timp realist si specific atat zonei geografice in care ne aflam, dar mai ales tarii minunate pe care o (supra)populam.

Silvy said...

Nu stiu cat am fost surprinsa de manevrele lui Basescu de furt...cat de romanii care si-au vandut viitorul pentru 2 milioane/o sticla de ulei/ o sapca/ 10 secunde la tv etc.

Am realizat ca vom fi in permanenta trasi inapoi de aceste fiinte slabe, care refuza sa gandeasca, care mai inca teama in ele, care prezinta o indiferenta dureroasa fata de ceea ce se intampla in acest moment in tara.

Si inca un punct.. cu cata nonsalanta am ajuns sa vorbim in prime-time despre furt electoral, despre manevre, sa aratam imagini cum se impart pachete si sa vedem ca nimeni nu reactioneaza.. ma revolta,ma scarbeste, ma intristeaza, ma dezamageste.

Oare ar trebui sa ne fie teama de alegerile lor? Multi,da` prosti. Si majoritatea decide..

Anonymous said...

uitati ce propun eu sa scapam odata de nebunia asta cu frauda. puneti toate procesele verbale din sectii pe internet. 23.000 de pagini. simplu, faceti copii le puneti la un scaner cu alimentator si le salvati in format Adobe Acrobat. Va garantez ca vor fi oameni in tara asta care vor introduce toate datele rapid. Astfel toti putem sa vedem daca este sau nu frauda. Nu la sectii s-a furat, s-a furat cu software-ul, la sectiile speciale cu buletine false si vot multiplu. FACETI PROCESELE VERBALE DIN SECTII PUBLICE PE INTERNET!

hot.tequila said...

Ei, sa vedem de-acum incolo ce va fi...

Razvan said...

Imi este frica ca politica in Romania nu se va schimba.

Unknown said...

Dna Dobre,stiu ca e off topic dar cred ca e mai bine sa puneti pe cineva daca nu aveti timp si sa calcu;lati de pe BEC urmatoarele chestii:am adunat de pe procesele verbale din tara nr de persoane care au votat in sectii speciale,ies 1038209.in rezultatele finale la bec sunt dati 617225 am calculat si am radscalculat si nu iese in nici un fel.am scazut ne de voturi nule,si nr celor care au votat in afara si iese o diferenta de 147754 de voturi care nu se regasesc nicaieri.Tot de pe BEC,nr total de voturi valabil exprimate plus nr total de voturi nule da mai putin decat nr de alegatori prezenti la urne.Concluzia mea e ca procesele verbale sunt vraiste,pentru ca nimeni nu s-a gandit ca vor fi verificate vreodata.Am facut asta in calitate de simplu votant care a fost pacalit.Multumesc.

Radu Cunnect said...

Eu as muri de rusine sa pot sa zic ca sustin o formatiune cum este psd, care are in structura sa nume care nici nu-mi dau seama cum pot trece prin fata parintilor si rudelor celor cazuti la evenimentele din decembrie 1989, mai nou ascunsii multi foarte multi in pnl. De fapt ateismul care ii caracterizeaza pe multi nici nu ma mira. Dar ca om nu pot sa accept ! Daca il judecam pe Basescu pentru orice fleac, specific FLEAC, atunci sa murim de rusine cum le permitem numelor acelea din psd si pnl care au adus moartea in casele oamenilor , romanilor. Sustinerea trebuie sa aibe si un scop anume, nu stiu care este al tau dar nu da dreptul nimanui sa calce la propriu in sacralitatea locului la Timisoara, sa ne jicneasca si sa ne ignore razand, acestia sunt raul nu ce incercati voi sa va legati sa demonizati , fleacurile de care va legati de Basescu !Ti-am zis as murii de rusine, numai pentru ce-i de au varsat sangele si si-au dat sufletul nevinovati, si azi de la 20 de ani , sa intre niste bocanci, ignoranti, chiar mitocani, in sacramentul si santuarul acela , reflecteaza si punete in postura celor ce traiesc si au rana deschisa prin pierderea unor suflete dragi lor , nu mai sustine doar ca esti poate motivata material. Orice om greseste, corect! Dar nu accentuati fleacurile si zambetele ironice se v-or transforma in grimasa rautatii, cea ce nu este cazul. De ce nu incerci sa te uiti la psd si pnl mai bine sa faci o ancheta cu cei de sunt acolo , incepand cu Iliescu, sa vezi atunci oameni care cauta justificari sunt debuso;ati si mint continu, despre evenimente reale si clare .

papabembe said...

Un Crăciun fericit, Oana. Cu pace şi dragoste în suflet. Sărbătorile de iarnă să îţi aducă tot ce e frumos. Iar tu să rămâi şi în 2010 la fel de frumoasă şi de deşteaptă.
La Mulţi Ani