Saturday 6 June 2009

Intrebare pentru voi

Inainte de 1989 votau de voie, de nevoie, mai mult 90% dintre romani. In 1990 au venit de bunavoie la vot 86%. In '92, ceva mai mult de 70%. In '96, cam tot atatia cat in '92. In 2000, au luat stampila in mana 65%. In 2004, 58%. La europarlamentarele din 2007 si-au dat cu parerea si, implicit, cu votul 29% dintre alegatori. Duminica, estimarea prezentei este de mai putin de 20%.

Mergand pe firul regresiei, vin acum si va intreb: care ar fi portretul-robot al ultimului roman care, atunci cand toti ceilalti i-ar trata pe politicieni cu indiferenta si absenta, ar merge totusi sa voteze in tara asta?

42 comments:

Anonymous said...

Pitic porno. A depasit de mult toate frustrarile si complexele. Vrea doar razbunare, adica sa-l vada o tara-ntreaga cum isi baga **** in ei, punand stampila lui mica si umeda pe toti. Intrebarea adevarata ar fi: daca avem doar un vot(nul) cum furam alegerile?

[D][S][N] said...

Ultras al unui partid / votant contracost / individ patruns in mod mai mult sau mai putin justificat de responsabilitate civica /membru al fan clubului EBA ...

Alexandru said...

Nu subestimati combinatia dintre saracie, lipsa de cultura si disperare. Catarat pe puiul congelat din plasele PDL, o sa inece amarul cu berea de Vangelie, si imbatat de ratele cresteri economice, o sa plateasca la vot restantele celor 5 ani de inconstienta. E vina noastra, din mult prea multe motive. O sa inchiei cu un citat din parazitii: "votati coruptia, publicitatea decide
cine inca 4(5*) ani de acu ucide minti lucide".

Anonymous said...

ha...ha...pai de ce nu se duc oamenii la vot? Frustrarea, lehamitea, banuiala de fraude... Cun sa te duci sa votezi in Romania, cand partidele sunt un 'depozit' de mediocritati, oameni care nu au fost in stare sa performeze intr-o activitate? Intr-un partid gasesc alte nulitati asemeni lor si asistam la o resuscitare ale unor comportamente pe care le credeam disparute: nu conteaza nivelul profesional, daca nu ai nivel politic, spirit combativ, intreprinzator, etc...
Portretul robot al celui ce se duce la vot(?): pai e simplu- un fost tovaras ce-si intinde buzele intr-un zambet atoatecuprinzator in timp ce e filmat direct in introducand votul in urna; altul e ativistul de esalon 3 sau 4 mobilizat in celula locala de partid; omul sanatos cu spirit liber nu poate fi intalnit la vot!

Lucia Verona said...

"The portrait of a blinking idiot", cum a spus Shakespeare :)
Cred că democraţia reprezentativă ar trebui regîndită. Într-un roman, am propus desemnarea reprezentanţilor prin tragere la sorţi. Nu e invenţia mea, Montesquieu a scris despre asta. Şi înaintea lui, Aristotel.

Anonymous said...

În afară de ei, cei care vor insista să fie pe o listă şi se vor duce evident să se voteze singuri?
Păi ar mai fi câteva categorii:
1. Mă-sa. Şi includ aici si nevastă-sa, fiu-su, etc.
2. Omul de 30 (sau 50 dupa caz) lei.
3. Omul ferm convins că-l votează pe Iliescu preşedinte.

Zad said...

il numim ... Boc!

Zad said...

ma intreb care e portretul robot al alegatorului de maine... credul sau deontolog care voteaza pentru ca asa e frumos, pentru ca trebuie sa aratam ca ne pasa...

sara.alessia said...

my mum! crede ca inca se mai poate schimba ceva iar noi putem contribui la schimbare!

SuKaRiT said...

Merg ultraşii, e drept. Dar merg şi cei ca mine, da? Indiferent de ironii, acuzaţii sau aerele de superioritate ale celor care se cred deasupra tuturora (refuzând unicul drept care ne-a mai fost lăsat!) eu nu renunţ. Un singur om dintr-un partid dacă aş prefera şi tot merită. Prea mulţi au luptat (şi au murit!) pentru ca eu să pot beneficia de această posibilitate. Deja se vorbeşte despre o lege care să le permită hoţ... politicienilor, să se aleagă ei între ei. Aud că "vulgul" nu merită mai mult decât taxe absurde, legi nedrepte şi, în general, pumnu-n gură....

lavric said...

Identic, cu al celui ales

Oxygen said...

Intrebare mai buna e care e portretul robot al celui care nu voteaza? O fi cumva unul atat de preocupat de tara incat nu poate sa dea macar un vot de protest? Pentru ca schimbarea nu vine niciodata de la ei. Trebuie sa fie competitie, o piata libera sa zic asa. Ca daca orice ai face tot iti scoti procentul, ca deh te voteaza talibanii tai, care mai e rostul sa iti dai silinta? Gandirea comunista e inca vie in tara. Asteptati in continuare "americanii" sa va salveze, dar nu ridicati macar o stampila ca "n-aveti cu cine". Cand ai (non)votanti comozi ai alesi si mai comozi.

Doinita said...

Ar ramane fanaticul care crede in partidul sau pana la moarte, urmat de cetateanul care voteaza pentru ca i s-a promis si, nu in ultimul rand, eternul "credul", ca sa nu il numesc fraier, care inca spera ca votul sau poate schimba ceva. M-am numarat printre cei care au votat. Dar am ramas profund dezamagita.

Clericu said...

Omul este o fiinta complexa. Incercarea lui de prototipizare si de stabilire a unui profil comun pentru un grup de persoane mai mult sau mai putin extins mi se pare specifica socialismului timpuriu cu accente comuniste pronuntate.

Una peste prezenta la vot la noi este in parametrii normali comparativ cu restul lumii civilizare, deci nu vad de ce atata discutie in vag.

Anonymous said...

piticule, nush cum sa zic dar ai pareri bune. insa cu tampitu de antonescu ai gresit rau. vezi si tu acolo cum lovesti. da la ficat. nu in burta. imi cam place oana dobre. da sa puna mana sa fie desteapta. asa sa ii zici.

Ally said...

Cu siguranta nu e portretul meu, pt. ca e prima data cand nu m-am dus la vot. Mi-era prea mare scarba si chiar nu exista un partid care sa promoveze cu adevarat valorile si oamenii inteligenti. Fiecare partid e uns cu toate alifiile coruptiei...deci nu ma mai intereseaza pt. ca oricum nu vor face niciodata nimic pt. mine, ca si contribuabil de rand, eventual poate o sa-mi ia si mai mult, ca inca se mai poate, cat timp respir.

Darael said...

M-am gandit mult la ce ai scris. E adevarat ca fapte, dar nu arata realitatea.

Un paradox ce am spus, nu ? Sa explic: inainte de 89 erau la vot >90% pentru ca nu era bine sa nu semnezi prezenta. In '90 au mers la vot 86% din spirit de turma; hai si noi. Si au votat asa cum stim toti.....

Stii ce e interesant ?
Duminica am ajuns exact ca in Decembrie '89. Daca socotim bine, cam 20-25 % din oameni au iesit pe strada si au avut o atitudine (sau alta ca soldati, militieni sau securisti).

Acei 20-15 % au contat. Au schimbat, au facut CEVA. Restul au profitat, au chibitat. Rezultatul il stim - 20 de ani de suferinte.

Daca la revolutie ieseau pe strada 80 % din oameni, oare cum era Romania azi ? Cum ar fi aratat Romania peste 10 ani daca ieri ieseau la vot 80 % din oameni ? Daca ieseau cu drapele, cu pancarde, cu hotarare aratand CA LE PASA ? Asa, au aratat indiferenta, dispret, lehamite. Oare ce o sa primeasca in schimb ?

Vezi, sunt aspecte peste care trecem prea usor. Si, da, LOR nu le pasa de NOI. Pentru ca NOUA nu ne pasa de NOI.

Jenika said...

Portretul robot?
Greu de spus. Insa ceea ce putem stii cu siguranta nu este portretul robot al ultimului votant ci momentul in care se va produce asta.
Un portret robot nu are relevanta decat daca realizarea lui poate ajuta cu ceva, insa in situatia data , este un nonsens. Ce e mai grav e momentul si declicul care va produce ceea ce in urma cu ceva timp un analist politic, cei drept de sorginte si orientare comunista prevedea. Trecerea a douazeci de ani pana la a intelege ceea ce inseamna jocul democratic. Nu. Asta nu este o scuza. Insa va fi momentul in care de abia atunci ne vom pune cu totii intrebarea ce urmeaza. Si zic eu, de abia atunci vom avea cu adevarat o reformare a clasei politice, o reformare a sistemului democratic. Iar asta draga Oana, daca imi permiti, o sa fie foarte curand , mai degraba decat ne asteptam noi muritorii de rand. Alegerile Prezidentiale vor reprezenta inceputul sfarsitului , punctul culminant al ducerii in derizoriu al unei institutii publice, momentul in care ne vom da seama ca trebuie schimbata prima data clasa politica si de abia dupa aceea impunerea unui portret de alegator. Indiferent ca e de stanga sau de dreapta.

Zad said...

pentru cei care considera ca dreptul la vot e singurul care ne-a ramas: tot drepul nostru e neprezentarea la vot

pentru cei care considera ca revolutionarii au luptat pentru ca noi sa ne putem exercita votul: de fapt revolutia e lovitua de stat, iar revolutionarii au fost manipulati... daca ii intrebi pentru ce au luptat nu stiu sa-ti raspunda(eu i-am intrebat)...iar votul il exercitam si in comunism...si tot "liber" era!(in sensul ca tot ca si acum nu aveai de unde alege)

astia cu spirit civic sunt usor manipulabili de catre politicieni... sunt prostii care lupta pentru libertatea de a fi constransi, de a fi manipulati, de a fi batjocoriti de clasa politica!

pe mine sectorul public nu ma intereseaza pentru ca e gresit de la educatie(cea mai importanata ramura) pana la cultura!

Jenika said...

@JukeBox
Nu pot decat sa zambesc amar la ceea ce spui... intrebarea pentru tine este cati ani aveai la lovitura de stat? Sau la Mineriada? Sau la a doua Mineriada? Sau in 96?
Vezi tu....e usor sa spui despre cei cu simt civic ca sunt nebuni....insa ....

SiAM said...

28 de ani, plecat din tara de 2 ani, am votat chiar la Bruxelles unde imi faceam o scurta vacanta... din pacate am votat doar pentru ca nu am vrut ca oameni ca EBA, Becali si Vadim sa ajunga in PE. Din pacate de ce mia fost frica nu am scapat.

Te admir ca si ziarist, Oana! Numai bine.

vago a. sorin said...
This comment has been removed by the author.
FuXi said...

alegator.

(S-ar presupune ca limita 0 nu inseamna o revolutie - eu cam am chef de una!.)
Iata argumentele mele.

1. Traim oricum intr-o lume cazuta in care, in planul lumesc, avem de ales intotdeauna intre oferte inconvenabile. Sunt constient de asta si nu ma hranesc cu iluzii sau din modele naive de tip adevar absolut, justitie perfecta, etc.
2. Va exista intotdeauna raul cel mai mare conjunctural. Atunci voi alege cel putin sa-l condamn. Votul este un mijloc practic pentru asta.
3. A nu vota face intotdeauna jocul implicit al raului cel mai mare. Nu este o solutie civica - este una simplista, facila si desnadajduita.
4. A vota inseamna ca mai am inca curajul de a lua o decizie, de a miza pe ceva, de a mai avea un fir de speranta - chiar si intr-o conjunctura mai degraba norocoasa.
5. A nu vota si, in acelasi timp, a nu chema la revolutie este numai un exercitiu critic, intelectual, de multe ori cam ifosit, gen Badea sau GDS (uite ca au si asemanari), si iresponsabil fata de proprii urmasi (daca i-ai facut nu poti sta pasiv si sa zici ca oricum tot aia e, pentru ca nu e tot aia. Daca esti cu copilul si o masina intra pe trotuar incerci sa-l aperi cu trupul tau, desi e clar ca veti fi zdrobiti si tu si el. Nu-i tot aia!)

Mordechai said...

Da' tu n-ai văzut celebra poză bibisistă?

Radu Cunnect said...

portretul-robot al ultimului roman = inaltime medie, sarac si dezgustat, manipulat si scarbit, indolent si totusi prezent in sistem, eventual un inceput de mutant, cu gripa aviara si porcina, vise urata si bubat, urat mirositor si mituit sa decida ceva ce nu stie si nu cunoaste ce sa decida.

Da, oare chiar in halul asta? Binenteles ca e posibil sau nimic nu e imposibil!

Ce este grav, este ca nu o sa mearga din proprie initiativa ci in continuare asmutit si incantat de o acadea, o punga si o sapca , cu bani si alte favoruri de luat ochii...

Spor la Vot!=))lool

Tudor said...

Oana, portretul robot al acelui alegator, din punctul meu de vedere, ar fi un individ cu maximul de indoctrinare si spalare cerebrala... Nu cred insa ca mai e posibil intr-o tara plina de someri, politicieni incompetenti ce se incurca in "pruraluri" si in esenta o clasa politica fara nici un Dumnezeu. Eu, la varsta de 28 de ani batuti pe muchie, am impresia ca sunt singur, ca nimeni nu mai da doi bani pe ceea ce stiu, fac sau spun, ca sunt o inutilitate ce urmeaza a fi robotizata, de aceea voi refuza vehement sa ma prezint la vot, sa ma mai uit la televizor sau sa cred vreodata in curva asta, politica...

Anonymous said...

Romania voteaza de prea mult timp plasa. Eu cred ca ultimul alegator va fi undeva intr-un cartier marginas,dintr-un orasel mic, obosit dupa o zi intreaga de cersit, sau muncit pe la te-miri-cine..va merge frant acasa, batut in cap de soare, isi va turna tuica in pahar..si va auzi un claxon la poarta. Dintr-o masina neagra, va cobori, la costum, el- politicianul- viceprimarul sau consilierul din localitate care va intra in curte, nu si in casa pentru ca nu e obisnuit cu mirosul acela persistent de pamant,de mucegai, va trage aer adanc in piept, si ii va indrepta omului mana spre a da noroc...si plasa. Ulei, faina, otet, un pui congelat..si o promisiune: "votati-ne pe noi, daca doriti schimbarea". El, vicele sau consilierul,uita ca a mai fost la aceasta adresa, cand era un simplu membru de partid..si exact cu acelasi cuvinte, dar cu alt costum-putin mai ieftin, aceiasi strangere de mana..si aceiasi plasa..cerea sa se voteze schimbarea in bine a Romanicei noastre. Omul nostru, scarbit dar infometat va urca in microbusul negru, unde se va ciocni de alti cativa alegatori..vor merge la sectia de votare si acolo, dandu-i buletinul politicianului, va lasa sa se voteze schimbarea...singura!
Asa vad ultimii 10% de votanti ai Romaniei.
*desi cele scrise par o ironie, nu am facut decat sa descriu cum, intr-o localitate din vestul tarii, viceprimarul ,in ziua alegerilor mergea intr-un mic cartier de romi, ii lua cu microbusul si ii ducea la vot. In masina, le promitea ca vor avea case, si ajutor social..cred ca le promitea si luna de pe cer!
Mi-e scarba de politica, politicieni, oameni care merg sa voteze..dar nu stiu despre ce alegeri este vorba..

Anonymous said...

Ar fi poate cel mai mare dereglat mintal pe care l-a avut omenirea.

Trilogia said...

Acea persoana care se incadreaza perfect in sintagma "influenta mediului asupra idotului" !

Zad said...

@Jenika: eu nu fac afirmatii personale despre persoane pe care nu le cunosc, dar spre deosebire de altii ma documentez...nu despre cafelele din dorobanti ci despre revolutia din '89...am sute de pagini de documentari si memorii ale celor care au trait acel moment si au ca dovada carnetul de revolutionar

nu e o parere proprie ci o parere generala a celor care au trait, au vazut, au inteles si pe care i-am chestionat... poate tu o sa reprosezi tuturor autorilor de documentare ca nu au trait momentul despre care se documenteaza care poate data cu milioane de ani in urma

documenteaza-te pentru orice subiect pe care il abordezi exact cum ai facut cu acfelele baute in dorobanti!

Anonymous said...

Pot să schimb tot ce vreau! Da' absolut tot ce vreau! Da' numa' eu pot să schimb, nu altu'-n numele meu! Acel om, care va merge la vot, va fi un om crunt pe treabă! 'Eu votez, pentru că eu cred!'... :D

Jenika said...

Draga JukeBox
La cei 20 de ani ai tai si datorita multelor si voluminoaselor dosare cu marturii ale revolutionarilor si participantilor cu carnet de revolutionar, nu pot decat sa iti spun ca te admir. Ai convingeri puternice si stiu ca iti vine sa te iei de gat cu toti , pentru o dreptate posibila, sau pentru una devar in care crezi. Imi pare rau ca ajung sa dau cu batu in balta tocmai pe un blog pe care il descoperisem privind niste emisiuni . Imi cer scuze pentru faptul ca nu m-am documentat mai bine cand am vorbit cu tine. Ce nu inteleg :
Daca la Revolutie sau la lovitura de stat aveai doar 0 ani, ce te face sa crezi ca parerile tale nu pot fi cu ata mai mult influentate decat parerile celor care au si participat?
Nu stiu cat de multa experianta politica imi ofera varsta, participarea la niste ewvenimente din calitate de participant, insa te asigur ca da...cand aveam 20 de ani imi placea sa profit de tinereteami zburdalinica si sa beau cafeau la shosea in Dorobanti. De asemeni in Monte Carlo, Nisa , Istambul, Paris Madrid si mai de curand cam toata America Latina. Documentarea de care vorbesti despre cafelele dorobantiene, se numeste "ironie" si face referire la un articol publicat intr-un tabloid romanesc, de aici si titlul "Greata tabloidiana". Si daca da , intrebarea mea referitoare la varsta ta, nu se numeste documentare, te rog sa ma ierti. Inca o data. "Au ca dovada carnetul de revolutionar"..... Ionele....esti in eroare. Si eu am carnet . Nu unul. Chiar si de economii. Insa asta nu inseamna ca sunt o persoana economa.
Cu toate astea insa imi face si imi va face placere sa comunicam. Ideei personale. Nu pareri spuse de alti si auzite de asemeni.

dan said...

americanii au o expresie: Kool-aid drinker. Deci asta e.

Dezinteres said...

"Mergand pe firul regresiei, vin acum si va intreb: care ar fi portretul-robot, al ultimului roman care, atunci cand toti ceilalti i-ar trata pe politicieni cu indiferenta si absenta, ar merge totusi sa voteze in tara asta?"

Raspunsul era in intrebare;)

moozh said...

eu nu cred intr-un portret robot..insa cred in motivatiile oamenilor

se spune ca pana si un las poate fi viteaz daca e ps la colt si nu mai are nici o alta cale de scapare

cred ca si romanii vor vota..poate de nevoie ( vb de o majoritate mai mare)

eu am fost duminica la vot..desi nu m-am simtit reprezentat de nimeni de pe listele acelea..insa am votat contra partidelor aflate la putere si contra lui EBA, cu care nu am nimic insa care nu cred ca reprezinta pe nimeni si nici ca ar putea candva reprezenta pe cineva, chiar si la Bruxelles.

Anonymous said...

Este adevarat caci dezamagirea este tot mai mare din parte acetatenilor, insa ar trebui schimbata Constitutia in acest punct si anume daca procentajul alegatorilor cu drept de vot este sub 51% ar trebui anulate voturile iar perosnele din functie sa fie scoase din functie si tara sa fie condusa ori de Premier in ca sint alegeri de Presedintie, ori sa o conduca Predeintele Camerei in cazul de nedecizie de peste 51 % la Premier si va garanteuz caci politicienii nostri cind vor vedea ca nu pot sa mai pot sa fie alesi sa se imbogateasca, atunci vor incepe sa faca politica adevarata, credeti-ma ca daca Dumneavoastra faceti aceasta propunere va asigur ca v-a functiona de mabele parti si de a noastra si de a politicienilor.

Anonymous said...

Inainte de '89 oamenii veneau la vot de frica - daca nu votai si erai turnat nu era bine pentru dosarul tau.Deci votule nu e relevant in sensul subliniat de tine. Dupa '89 s-a votat masiv atunci cand oamenii considerau ca rezultatul votului ii afecteaza direct - la inceput ca sa nu ne cumpere mosierii tarisoara, apoi ca sa aduca la guvernare un mesia/erou providential care sa ne salveze de cel rau. Constantinescu si Basescu au fost salvatorii natiunii care luptau contra balaurului rosu. Alegatorul nu vede insa nici o miza directa pentru europene. Si asta e valabil si pentru alegatori din alte tari ale uniunii. As zice ca intr-un fel prezenta scazuta la vot e normala.
In ce priveste intrebarea - nu subestima capacitatea de autoamagire a cetateanului. Aminteste-ti ca Hitler reusea sa-i convinga pe unii germani ca vor castiga razboiul chiar si cand aliatii erau la cativa km de Berlin. Fiecare partid are si adepti fanatici sau membri care voteaza cu "ai nostri".
In alta ordine de idei...of topic - esti cea mai draguta jurnalista pe care o vad la TV dar pozele pe care ti le-ai pus aici sunt cam nereusite. Ar trebui sa iti mai cauti prin arhiva si sa pui cateva imagini in care sa arati la fel de bine ca in emisiuni - eventual roaga un fotograf profesionist si nu pe sot sa iti faca cateva fotografii. Asa ar creste si traficul. Ce naiba Udrea si EBA profita de pe urma sex appeal-ului...de ce nu ai profita si tu.

stef said...

Eu nu mai votez de ceva timp. Suntem batjocoriti de fiecare data cand "alegem". Nu simt in nicio secunda ca primesc ceva inapoi pt ca sunt cetateanul acestei tari, cu tot ce implica asta: taxe, impozite, obligatii cetatenesti. In micul meu ONG, facut pe vremea cand nutream speranta ca pot eu singura schimba ceva, nu am primit din partea autoritatilor decat nepasare, mitocanie, neprofesionalism. Aud, foarte filosofic si rational, ca trebuie sa mergem la vot sau nu contam. Nu am votat, pentru ca ma atac, pentru ca ma oftic, ca imi ajunge pana in gat, ca m-am saturat! si faptul ca am prilejul de a comenta pe acest subiect arata ca ne-a iesit schema. Suntem multi, suntem scarbiti si la un moment dat o sa inceapa sa schimbe macazul. Cu furci si cu topoare nu putem sa iesim. Si cand simti ca niciun candidat si niciun partid nu te reprezinta, NU VOTEZI!

BLOG VEDETE said...

cei care mai merg acum la vot sunt cei de la sate. Pentru ei sa mergi la vot e un mare eveniment, la fel ca mersul la biserica, la inmormantare sau la pomene. Toate aceste asa zise evenimente sunt doar un pretext pentru o barfa de ultima ora intre Catrina si Ileana, si pretext pentru un pahar de tuica la crasma din sat

Anonymous said...

Atâtea vorbe...."Robotu" ala ar fi Boc.

Anonymous said...

Ultimul votant din romania va avea frati :) El e portretul colectiv al romanului care nu are ceva mai bun de facut , care nu are in general nimic de facut , se imbraca frumos in "treiling" , isi pune lantul la gat , ghiulul pe deget , isi ia taranca excesiv parfumata si spoita , plozii raiosi si cu cantec se indreapta catre sectie . de ce ? pentru ca asa "stie" el de la televizor , ca este bine , cool si d-aia , cum dracu ii zice ... democratic .
cred ca are si ceva verisori , printre semidocti , semianalfabeti sau telectuali ratati .

My two cents.

Radu Humor said...

Dupa cum ganditi si mai ales dupa cum procedati, va meritati din plin soarta !
Asadar, lasati-i pe cei pe care cu dispret ii descrieti, sa mearga la vot si sa va hotarasca astfel si soarta voastra ....
Nebuni ce sunteti !