Thursday 2 April 2009

Buba. And Nothing Else Matters...

Cunosc un om. In 1989 a fost in strada. A urat PDSR-ul (apoi PSD-ul) cu toata pasiunea de care a fost in stare. In noiembrie 1996 si-a strigat in strada fericirea ca a castigat Constantinescu. In 2000, si-a dispretuit tara pentru ca l-a mai adus o data pe Iliescu la Cotroceni. In 2004 a pus stampila pe Basescu fara nici o tresarire de indoiala- devenise la fel de incrancenat impotriva lui Nastase asa cum fusese si impotriva lui Iliescu. Astazi omul asta mi-a dat doua semeseuri:
1. Hal de tzara!
2. L-am votat pe Basescu deci trebuie sa ne sinucidem in masa (dupa ce ii cerem scuze lui Nastase).

Mai e ceva de spus?

56 comments:

[D][S][N] said...

Personal, nu simt nevoia sa mai vad vreodata pus in aplicare un experiment "Basescu" si nici sa'i cer scuze lui Nastase.
Ma tem ca exista ceva in fiecare dintre cei doi, care ii aseamana, desi public sunt total diferiti.

dan said...

Dar cei care nu l-au votat pe Basescu pt ca l-au citit din prima. Aia ce fac? Spun eu. Se uita la ceilalti - I told you so!

Cougar said...

mai sunt o grămadă de spus.
una din chestiile de spus e că e bine să gândeşti mult şi să cunoşti cât mai multe date înainte să pluteşti spre cabina de vot, gândindu-te ori că "iu-huuu", ori că "huăăă".

dacă doar după informaţiile tale tre' să ne luăm; atunci, în cel mai bun caz, omul despre care vorbeşti e un cunoscător intern al politicii, un gânditor rapid, un geniu; n-am de unde şti. dacă aşa este, atunci face parte dintr-o grupă mică-mică-mică-mică-mititică. dar certitudinile, netresăririle şi exultările îi arată mai degrabă partea "simţitoare". caz în care, omul cu pricina este un contraexemplu pentru mine, în ceea ce priveşte hotărârea de a pune o ştampilă pe buletinu' de vot.


din nefericire, n-avem presă independentă şi nici n-avem vreo intenţie înspre direcţia asta. aşa că ne rămâne gânditul, judecatul. e singuru' mod în care poţi să votezi pe bune. e valabil şi pentru băsescu, şi pentru geoană, şi pentru antonescu, şi pentru care-or mai fi - toţi au păcate grele, defecte şi probleme şi toţi şi le ştiu. neplăcut e că tre' să schimbăm canalele preferenţial, în funcţie de lucrurile pe care vrem sau nu să le aflăm despre oamenii ăştia. which sucks. nu aşa se face.

şi lăsând acuma elucubraţiile la o parte, chiar are careva impresia că există vreun candidat care să valideze ideea de vot pozitiv? heheheheh.

Zad said...

Parca conteaza cine conduce, eventuala pentru cei ce se bat pe ciolan.
Oricine ar veni la putere tot asa de mult vor dezamagi ca ceilalti care s-au perindat pe la guvernare.
Cel mai bine e sa ne resemnam si sa incercam sa nu depindem de ei, desi practic ar fii imposibil...

Oana Dobre-Dimofte said...

Cougar: Te inseli. Singura legatura a omului cu politica sunt eu, in sensul ca imi este una dintre cele mai apropiate persoane pe lumea asta. In rest, nu a facut niciodata parte din vreun partid, nu e nici ziarist, nu are acces la bucataria politica. Citeste presa, se uita la talk-show-uri politice si cam atat.

Ro_BLOG said...

ca e bine sa invatam din greseli. Ca populismul nu aduce decat lideri care nu se gandesc la binele poporului. Poate suna patetic. Dar sa invatam sa ne ajutam singuri, sa increcam sa ascultam dincolo de cuvintele care ni se susura in ureche.

Anca said...

Da, esti o blonda misto.

Daniela said...

Asa cum a spus si Dan.... I told you so :)

Am avut discutii in familie pe tema asta...Din pacate, am avut mult prea multa dreptate.

Ally said...

Oana, spre rusinea mea subscriu... L-am votat in 2004 sperand in altceva. Iata ca am avut acel "altceva" din plin. Si recunosc, am fost extrem de naiva, dar nu se va mai intampla. Regret doar ca haosul asta ma intristeaza un pic si ma face sa devin pesimista in ceea ce priveste viitorul nostru, al celor decenti. Toata admiratia pentru prezenta ta de spirit de fiecare data cand apari la tv.

romi said...

am ales basescu,ma vad nevoit sa cer scuze poporului.dar nastase nu-i de plins.

Wanda said...

Ce se intampla cu Antenele - 1, 2, 3 - De ce au cazut?Mi se pare prea mare coincidenta.

Anonymous said...

I JUST LOVE YOUR BRAIN
--------------------------
MEDISANO@GMAIL.COM

Anca said...

Eu zic ca dimpotriva, s-a votat mult prea putin bazat pe feeling. Cred ca o combinatie intre argumente si feeling are sanse mai mari sa conduca inspre un echilibru. Poti sa ai creier suficient cat sa prezinti argumente perfect valabile, in timp ce in mintea ta iti pregatesti atacul la marele cascaval -- si uite cum cei care te voteaza numai pe baza de argumente ies de fraieri.
O spun cu mandrie ca nu l-am votat VECI pe dobitocu' de Baaaase Baaaaase, dintr-un motiv simplu: toti oamenii complexati au o mare pornire inspre autoritate. Iar Basescu este clar un timp profund complexat.
In acelasi spirit de echilibrare a argumentelor cu latura umana, cu mai mare incredere il votez pe Crin Antonescu decat pe vreun animal sau sculptura in stanca.

De altfel cred ca mi-e mai usor sa accept si o dezamagire din partea unui tip ca Antonescu decat din partea unui incult ca Basescu.

Dragos said...

Mă săturasem de Năstase, nu se mai putea;mass-media avea probleme, informaţiile erau la fel prin ziare, pe orice televiziune aflai aceleaşi stiri, băgase pumnul în gură la tot ce mişca.În plus avea o aroganţă greu de descris. Semăna din ce în ce mai mult cu Napoleon, porcul din desenul animat Ferma Animalelor. Un tip instruit, cu mult aplomb care le explica la Geneva occidentalilor,pe timpul lui Ceauşescu, că în România se respectă drepturile omului dar nu înţeleg ei...care e treaba. L-am votat pe Băsescu, a fost un vot negativ pentru Năstase dar a fost din lac în puţ. Ce să mai spun...deci se poate, e loc şi de mai rău întotdeauna.

Darael said...

In loc sa ne sinucidem in masa, propun sa il sinucidem pe el si pe toti ai lui mergand la vot. Ca never sa nu mai pupe al 2-lea mandat.

Iar in ziua a 2-a dupa ce nu mai e presedinte, colega ta Andreea Pană care a fost TALHARITA de telefon (cea facuta "tiganca imputita") sa depuna plangere penala pentru talharie.

Din cate stiu eu, inca nu s-a prescris gestul respectiv - talharia - asa ca acest T. Basescu poate fi cercetat penal. Martori sunt, probe sunt... cativa ani de puscarie ii lipsesc.

Si nu spuneti ca nu e talharie (prevăzuta la art. 211 Cod Penal); asa a fost, iar restituirea bunului e doar simbolica. Daca eu va talharesc, doar nu o sa ma iertati daca va dau inapoi cerceii sau poseta.

Poate aude cine trebuie !

dan stoica said...

Va dati seama ce rau ii pare lui Ciuvica de Armaghedoanele alea acum? Cred ca astazi isi doreste sa nu le fi publicat sau, cel putin, sa se fi lasat arestat fara scandal...

Anonymous said...

Buna, Oana

Sunt incantat de cativa jurnalisti: Bogdan Teodorescu, Valentin Stan, Oana Dobre :) Victor Ciutacu, Mihai Gadea, Mircea Badea si altii... Va iubesc. Pentru ca aveti curaj. Pentru ca sunteti singurii care ati ramas drepti in fata maimutoilor care calca democratia si institutiile sale fundamentale in picioare. Dar sa discutam nu este destul, din pacate. Uneltele astea obediente - procurori, politisti si judecatori corupti sau fara coloana vertebrala, care fac sluj pentru functii - trebuie sa constientizeze ca trebuie sa isi faca treaba, iar in caz contrar - vor raspunde. Cum? Atunci cand ne sunt incalcate drepturile procesuale sa facem plangeri peste plangeri, care, daca nu vor fi solutionate in niciun fel sau vor fi solutionate stramb sa ne dea sansa de a ne adresa Curtii Drepturilor Omului. Chiar nimeni nu stie ca si procurorii, judecatorii si politistii pot fi acuzati de abuz in exercitarea functiilor? Da, le putem face plangeri penale, nimeni nu este mai presus de lege. Nici Dl. Basescu. Aveti probe utile si pertinente? Ce va retine? Asteptati sesizarea din oficiu a "organelor competente"?
Exista atatea situatii disperate, mult mai grave decat cazul lui Becali, care nu sunt luate in seama. Societatea civila, asociatiile pentru apararea drepturilor civile, fundatiile care au acest obiect de activitate - unde sunt? Chiar fac ceva? Crede-ma, se pot face multe, dar trebuie putina organizare. Putem da cu ei de pamant. Inclusiv cu aceasta familie de nervosi nesimtiti care cred ca acest comportament pe care il afiseaza este firesc.
Imi expun acest punct de vedere si ca avocat cu ceva ani de experienta in spate; am trecut prin multe cazuri - Pavalache, Insula Mare a Brailei, Clubul Sportiv Steaua :) samd...
Sincer, nu vreau sa plec din tara asta. Am simtit uneori ca imi vine sa ma car de aici, dar m-am razgandit. Vreau sa lupt. Haideti sa dam cu ei de pamant.

Dexter

Anonymous said...

e vorba de victor c.?

batmanu said...

La sinuciderea în masă m-aş băga, dar la scuze către Năstase... Nici într-o mie de ani. Numai hoţii îşi cer scuze de la hoţi.

Anonymous said...

:)

Paratraznetul Fanica said...

Sa fim seriosi, s-a votat negativ. L-am votat pe Basescu pentru a scapa de PSD, de Nastase. Evident ca orice vot negativ este in esenta un vot emotional. De fiecare data cand imi vine sa-mi cer scuze mie insami ca l-am votat pe Basescu, ma gandesc ca varianta ar fi fost Nastase si parca imi mai trec remuscarile. In virtutea zicalei: "dintre 2 rele, il prefer pe acela pe care nu l-am mai incercat", l-am votat pe Basescu. Sincer, acum cand sunt in cunostinta de cauza imi pare rau ca am votat si atat.

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule: nu, nu e vorba de Victor.

[D][S][N] said...

Un lucru e din ce in ce mai clar..., in tara asta nu avem timp sa ne plictisim!
http://dragossorinnicula.wordpress.com/2009/04/03/in-romania-nu-te-plictisesti-niciodata/

Cata S said...

Base vs. Nastase e ca Ilici vs. Vadim. S-a ales raul mai mic, sau ce parea la acea data raul mai mic. Nastase presedinte in 2004 ar fi insemnat un nou guvern PSD. Si uite ca au reusit sa intre la guvernare in 2008. Le-a folosit la ceva?
Intrebarea de baza e: ne sinucidem, sau avem optiuni? Eu mi-as dori sa cred ca avem si alte optiuni. Recunosc ca pentru moment nu stiu decat una singura, dar n-o spun, sa nu fiu copiat :)

oana said...

De ce sa ne fie rusine ca l-am votat pe Basescu? Cand ma gandesc la ce a facut Nastase, nu zic ca l-as vota din nou pe Base, insa macar ca pot sa inteleg starea de spirit ce m-a indemnat sa fac acest pas. Sa regret? Nu, pentru ca daca nu as fi facut-o, si ca mine si altii, nu ne-am fi lamurit ce fel de om este acesta, unul fara scrupule si cu nimic mai prejos decat Nastase. Singurul lucru pe care ar trebui sa-l regretam cu totii este ca suntem incapabili sa invatam din greseli. Acum ca Basescu e la putere, sunt multi care il regreta pe Nastase, multi care ii dau dreptate lui Iliescu. Vin din nou alegerile, si abia aici e pasul care trebuie facut - sa nu lasam ca un despot sa ne guverneze pentru inca 5 ani. Pe cine punem in loc? Sa speram ca nu un al doilea Basescu si un al treilea Nastase. Dar daca o vom face, peste 5 ani ne va fi oare rusine de propria noastra rusine?

Unknown said...

Ar fi necesar sa ne fie rusine de noi insine... Am ajuns atat de usor "plimbabili" cu presul incat ne-au ametit virajele astea nenorocite. Despre ce mai vorbim? Mai e ceva de facut, mai vezi vreo solutie? Ca doar de solutii am mai putea discuta. Mii de salutari din partea unui roman satul de "bine", mii de salutari din Spania...

Anonymous said...

oana...ce perere ai despre arestarea "jiji-lui"...?
octav..

Cougar said...

@oana dobre: păi, dacă mă-nşel, singura concluzie e că omul respectiv nu e deloc un exemplu demn de urmat, în ceea ce priveşte atitudinea "electorală". cel puţin pentru mine.

Oana Dobre-Dimofte said...

Cougar: Am spus eu ca ar fi un exemplu? Am redat doar o reactie a unui om pe care il cunosc bine si la ale carui pareri tin mult- fara sa fiu neaparat de acord cu ele.

Cougar said...

@oana dobre: well, yes, indeed.

Bogdan Olteanu said...

Oana, eu am avut ocazia sa votez la toate alegerile din 1990 incoace. Nu pot spune ca vreodata as fi ales mai rau decit se putea (Ratiu, Constantinescu, Constantinescu, Stolojan/Iliescu, Basescu). Din pacate, insa, singurul vot pozitiv l-am dat in 1990, pentru Ratiu care spunea pe nume ca vrea sa aduca inapoi capitalismul. Restul au fost voturi negative, care au creat dezamagirile de dupa. Poate, sper, de data asta vom putea sa alegem pe unul (fiecare pe al lui, evident) in care sa credem, si nu care sa ne scape de Basesti...

oana said...

@ Paul Gabor
Sunt multi care sustin ca romanii nu pot prospera decat sub dictatura. Parerea mea e ca nu ni s-a dat un ragaz suficient de timp pentru a ne putea dezvolta si altfel. In clipa de fata avem doua posibilitati: ori invatam ce e aia democratie, drepturile omului,samd,pe scurt - ne schimbam mentalitatea, ori disparem ca natiune. E ca in fabula cu pescarul care ii invata pe oameni cum sa pescuiasca ca sa aiba ce manca, nu le serveste el pestele pe tava. La noi a fost asa, am fost lasati sa pescuim, am facut-o prost si pana la urma pescarul a zis "ei hai,uite, ia de la mine! ca au inceput sa ti se vada coastele si pescuitul nu il mai inveti nici la pastele cailor!" Nu merge asa. Ori invatam sa pescuim, ori murim.Fara milostenie cu iz totalitar. Sunt o fire optimista, chiar daca uneori imi vine sa ma iau cu mainile de cap. Cu toti neocomunistii serviti pe tava de cei vechi, exista tineri, si nu numai, care fac altceva. Am incredere in ei.

bello e impossibile said...

raul nu devine bine, doar pentru ca ai cunoscut un rau mai mare.

asta teoretic. pentru ca nu cred ca basescu e mai rau decat nastase. prefer necioplia primului, decat aroganta si sfidarea celuilalt.

nu stiu daca am sa il votez, din nou, pe basescu. stiu sigur insa ca l-as vota daca as avea de ales intre el si nastase

ManuK said...

!!!! << Esti unul dintre simpatizantii lui Basescu>>

Radu Moraru spunea cu 6 luni in urma ca daca nu se schimba nimik in urmatoarele luni el va pleka din tara. E tot la B1. Kaplan R. povestea ku 10 ani in urma " Am intrat in Romania...Tot mai multe cocioabe, fabrici parasite, inconjurate de ziduri de beton si garduri de sarma...In afara presedintelui si a unor ministri, aici totul nu era decat praf in ochi" Oamenilor ganditi global!! Romania a fost, este si va fi o tara a costumelor turnate. Te imbraka, te mint, iti fura tot, te omoara si apoi vine altul. Ziaristilor v-ati transformat in judecatori sterili!!! Unde sunt strategiile pe termen lung? Romania este un sat cu o suspiciune tipik taraneasca, unde doar smecherii pot trai, reusi. Chiar nu intelegeti ca asa va inflori pana la agonie.!? Tu esti la fel ka Base: Prefeacut si suspicios, fara planuri pentru viitor si arunci banii pe haine, cotlet, si acont pentru o masina/aragaz. Trebuie tu sa te schimbi. Si cum Tu esti mandru, totul e un scenariu fascist cu rezultate fatale pentru tine. Nu ne vom schimba niciodata, pentru ca ne uram pana la maduva, intre noi, lipseste iubirea si TU nu esti dispus sa jertfesti. Lantul slabiciunilor, Nene Iankule !?!

ManuK said...

Oana esti draguta. !!!

Unknown said...

Singura solutie ar fi tineretul, aici merg si eu pe aceeasi carte, Oana... Insa mi-e teama ca acest joc, aceasta canasta nenorocita dureaza prea mult si ne va duce in fundul gropii, de unde nu ne vor putea scoate nici cei mai priceputi gropari... De asta mi-e teama, Oana Dobre, in tara unde orice semianalfabet care, mai slab cu 15 kile, seamana cu Hitler si se numeste Mircea (intamplator Basescu), ameninta dupa cum ii vine la gura, se poate intampla absolut orice... Eu nu prea mai vad solutii, au trecut 20 de ani de la Marele Deranj si era timpul sa se faca ceva... Mi-e teama... Iti multumesc pentru raspuns, Paul...

Anonymous said...

Nu am avut drept de vot pana in 2000 si am tinut cu: Ratiu, Constantinescu (in primare cu Manolescu in 92), Constantinescu. Apoi am votat Isarescu/Iliescu si Nastase. Sunt f. multumit cu votul dat lui Nastase si l-as da inca o data fara ezitari. Cu atat mai multumit cu cat povestea cu Basescu se adresa unui public cam ca mine: tanar, occidentalizat, urban. Nici pana astazi nu am inteles apetitul acestui segment de public pentru un personaj autoritar si plebeian... Oricum ar sta lucrurile, si desi lecturand comentariile de aici ar trebui sa fiu mai optimist, nu cred ca epoca Basescu a trecut. Iar daca Basescu pierde in 2004 cred ca e mai degraba datorat crizei sau serviciilor decat clarviziunii (improbabile) a electoratului...

oana said...

@ Paul
Erm...multumesc, dar cred ca ti-ai dat seama ca eu nu sunt Oana Dobre, sunt un user care o admira pentru ceea ce face si si-a luat inima-n dinti sa posteze si el un comment pe blogul blondei. Intrasem la Ciutacu si am vazut anunt cum ca fata de la "oficios" are activitate acum si pe net. Din intamplare pe ambele ne cheama Oana. Imi cer scuze daca te-am indus in eroare :D

Unknown said...

Nu, nu imi dadusem seama, dar asta nu schimba cu absolut nimic ceea ce comentasem... Salutari...

Evergreen said...

:(
nu stiu, dar si eu dintr-o ura bizara fata de Nastase am pus sampila pe Basescu cu toate increderea

pe nastase inca il urasc, dar lista s-a marit si a intrat si familia basescu

:(

ioneltorac said...

Nu mai este nimic de spus Oana.

Ninel said...

“Cunosc un om. In 1989 a fost in strada. A urat PDSR-ul (apoi PSD-ul) cu toata pasiunea de care a fost in stare. In noiembrie 1996 si-a strigat in strada fericirea ca a castigat Constantinescu. In 2000, si-a dispretuit tara pentru ca l-a mai adus o data pe Iliescu la Cotroceni. In 2004 a pus stampila pe Basescu fara nici o tresarire de indoiala- devenise la fel de incrancenat impotriva lui Nastase asa cum fusese si impotriva lui Iliescu. Astazi omul asta mi-a dat doua semeseuri:
1. Hal de tzara!
2. L-am votat pe Basescu deci trebuie sa ne sinucidem in masa (dupa ce ii cerem scuze lui Nastase).”

Cred ca descrierea este a mea :) cu exceptia : in 2004 am votat cu Nastase.

. said...

Cine sa fie omul asta frate , care are timp sa se uite la televizor atata timp ?
E cumva tatal tau sau alta persoana apropiata ?
Intrai pe blogul tau sa vad daca scrisasi ceva despre peripetiile de la vama Sculeni .

FuXi said...

E ceva de spus.
Pe ură nu se poate construi nimic altceva decât calea spre disperare.

DS Popa said...

...eu as fi de parere ca nu am motive sa-i cer scuze lui Nastase; nu sunt eu cel care trebuia sa-l dovedeasca; nici macar nu am calificarea sa-l bag la racoare.

guri spurcate said...

din pacate, n-ai pe cine vota in romania. asta e cruntul adevar!

Mordechai said...

Hehehe, marile exaltări nasc marile disperări. Şi noi nu ştim trăi decât în exaltări ori disperări. Pauza scurtă de trecere de la o stare la alta ne-o consumăm la chiftea şi o manea. Şi mereu identificăm răul cu boul pe care l-am ştampilat. Niciodată cu boul care a ştampilat.

Zad said...

de ce sa nu privim in amsamblu problema si poate, unii dintre noi ne dam seama ca de la "facerea lumii" pana azi toate societatile urmeaza acelasi curs(fapt descoperit de Karl Max prin teoria conflictualista, un adevar universal intr-o societate umana):

societatea se bazeaza pe conflictul dintre clase, iar cine conduce societatea, ori va abuza de putere in mod oportun si o va detine mai mult timp(cazul Ceausescu, Iliescu si poate Basescu) sau va abuza de putere prost, fara a atinge punctul oportun(cazul Constantinescu) si o va pierde repede;
cei ce isi asteapta randul la ciolan reprezinta grupul conflictual sau opozitia care deopotriva sunt adversari ai puterii si viitori conducatori care vor abuza(in mod necesar) la randul lor de putere.


P.S. Constatarea lui Karl Max nu are caracter comunist sau marxist, el e condamnat pentru rezolvarea(solutionarea) acestei teorii...iar meritul de a constata acest conflict intre clase ii apartine.

Remarca: in momentul de fata exista o societate formata din anumiti specialisti care incearca o regandire a sistemului politic (democratie) prin introducerea unui caracter marxist in componenta lui.

Bogdan Fălcescu said...

Nu cred ca mai e mare lucru de zis. Cele 2 mesaje spun totul. Votul impotriva PSD-ului din 2004 l-a facut pe Basescu tatic peste toata tara asta. Acum, la prezidentialele care urmeaza, o sa votam la fel: impotriva lui Basescu. Nu conteaza cine altcineva va candida. Iar prin 2010-2011 ne vom lamenta teribil din nou pentru ca istoria, intr-un procent de 99, (9) se va repeta. Cele bune!

AleXR said...

Imi permit eu sa zic ceva! Cu exceptia evenimentelor din 1989... gandesc la fel!

Anonymous said...

Eu deja i-am cerut scuze lui Nastase !

parazitu said...

sa nu spunem peste 5 ani ca l-am votat pe x si hai sa ne sinucidem...

MIHAI said...

Sa te lasi de fumat ai auzit?Ca face fundu mare si da raspuns lu Bogdan Olteanu,nu te face ca nu semnalezi prezenta totusi a unui nume mare.Ia tauru de coarne si lasa discursul frumos a lui Crin pe nobletea lui Radu.E prea mult bun simt acolo, ca sa nu observi asta.

Anonymous said...

Recunosc am fost entuziasmat de Basescu si l-am votat cu ambele maini.Dar care era alternativa?Nastase?Poate asta este meritul democratiei:ca iti da posibilitatea sa alegi,sa alegi pana va iesi ceva apropiat de ceea ce vrei.

Siclitaru said...

Oana, ai tot respectul meu pentru ce faci la Chisinau, cu toate ca nu prea ai ce face cu el ;). Cu respectul meu. Dar eu tot te respect.

Paul Gabor said...

Bine ai revenit, Paste fericit!!!