Thursday 19 June 2008

Nu ne meritati, bai!

In general nu reiau si aici textele pe care le scriu pentru ziare.com, dar azi voi face o exceptie,pentru cat a reusit sa ma enerveze declaratia lui Felix Tataru.

"Rusine! Cred ca nu meritati un asemenea primar. Ati facut exact ceea ce cereti politicienilor sa nu faca: V-ati vazut cu sacii in caruta (parcuri, curatenie, parcari etc.) si apoi ati intors spatele. Liviu si Vasile sunt niste oameni extaordinari pe care bucurestenii nu-i merita".

Tentativele de fraze de mai sus, reproduse de ziarul "Cotidianul", in care "Liviu" si "Vasile" sunt distinsii candidati Negoita si Blaga nu apartin vreunul ultras portocaliu, nici vreunui deontolog isteric.

Autorul "imprecatiilor" este insusi Felix Tataru, strategul devenit celebru printr-un singur client: Traian Basescu. In caz ca poate aceasta unica resursa de celebritate indrazneste sa fie epuizabila, va amintesc ca Tataru este considerat "materia cenusie" din spatele campaniilor basesciene pentru Primaria Generala si prezidentiale.

Printre ziaristi, este considerat un consultant-caz: a devenit brand prin crearea unui brand. In campania pentru locale de anul acesta, in care Traian Basescu in lipsa de candidatura considerat potrivit sa-si imprumute credibilitatea devenind un fel de purtator de cuvant al lui Vasile Blaga si al ieseanului Dumitru Oprea, Tataru a fost, si el, "imprumutat" la Bucuresti si Iasi.

A avut cam tot atat succes ca si Basescu: atat Blaga cat si Oprea au pierdut.

Ca acum Felix Tataru este nervos, poate fi inteles. Ca acest "copil minune" intr-ale strategiilor electorale simte nevoia sa gaseasca un vinovat pentru esecurile sale, iarasi poate fi privit cu indulgenta.

Doar n-o sa spuna public ca, de exemplu, clipul electoral al lui Vasile Blaga, copiat aproape cadru cu cadru dupa cel al lui Adriean Videanu din 2005, a fost un chix. Numai ca felul in care se dezbraca de calm si de decenta publica, jignind electoratul pe care il transforma intr-o masa amorfa care a avut tupeul sa stea acasa in ziua Z ii schimba radical propriul brand: nu mai este Felix Tataru "wunderkind", ci un copil imbatranit de incrancenare.

Problema nu este starea psihica a domniei sale, nici felul in care isi auto-saboteaza imaginea ci ceea ce se ascunde in spatele nadufului sau:nervii strategului sunt, de fapt, nervii celor pe care acesta ii sfatuieste.

Daca ne amintim ca liderii PD-L, printre care si "Liviu", vorbeau doar in urma cu cateva zile despre introducerea votului obligatoriu, vom intelege ca pentru multi din Modrogan si probabil si de pe la alte adrese de partide, nu suntem altceva decat niste corpuri anonime atasate o data la patru ani unor stampile.

Daca performam corespunzator, incolonandu-ne spre sectii pentru a lasa tusul in forma de "Votat" acolo unde trebuie, suntem "Dragi romani!".

Daca nu, meritam doar "Rusine!". In nemernicia noastra, ca niste caini turbati, daca indraznim sa nu ne pese de ei, inseamna ca muscam mainile care ne deseneaza harti si strapungeri.

Daca insistam sa ramanem niste fiinte rationale, care nu citesc chiar toate afisele electorale fie si de teama de a nu cadea in vreuna dintre milioanele de gropi de pe caldaram sau pentru ca trebuie sa ocolim vreo haita de maidanezi, nu mai valoram nici doua cepe degerate.

Ei nu sunt niciodata vinovati pentru nimic, iar noua nu ne mai ramane decat un singur lucru de facut: sa ne cerem scuze ca existam si intre doua tururi de scrutin.

29 comments:

PAPICHULLOOO said...

Faptul ca lumea din sectorul 3 nu a mers la vot este o nesimtire. In privinta asta Tataru are dreptare. Restullll

Oana Dobre-Dimofte said...

Bogdan: Faptul ca lumea din sectorul 3 sau de oriunde nu a mers la vot este consecinta unui drept democratic.

THE MONIKA said...

tu nici macar nu stai in sector 3, asa ca lasa omu' in pace!
chiar nu sunt alte nemernici in lumea asta de care sa te iei?
The Monika

Oana Dobre-Dimofte said...

The monika: pe tine te lamuresc eu personal diseara, la cafea. :)

THE MONIKA said...

de-abia astept!

Anonymous said...

Are dreptate felixu. Aşa e. Da' io mă gândesc că nici pe Băsescu nu-l merit. Se poate rezolva ceva ?

dacu said...

felix tătaru nu e singurul publicitar care se lamentează... poate ați citit și parerile lui naumovici despre campania de alegeri la primăria capitalei :)

Anonymous said...

DE CITI OAMENI DIN PLD ITI TREBUIE CA SA SCHIMBE UN BEC?
DE UNUL SINGUR...
CIT TIMP II TREBUIE?
2 MANDATE PENTRU CA LUCRURILE IMPORTANTE AU NEVOIE DE CONTINUITATE
SI NU UITATI SUNT PREA PUTINII OAMENI DE VALOARE IN TARA ASTA....

Anonymous said...

Cred ca Felix Tataru este asazisul "calugar" Teofil, care a speriat toate forumurile ziarelor si blogurile cu abjectiile sale incalificabile. Analiza politica de pe blogul calugarului seamana foarte mult cu comentariile lui felix tataru, numai ca este intr-un limbaj mult,mult mai colorat. Numai daca aveti stomac - http://www.calugarulteofil.blogspot.com

Anonymous said...

Aşa este, nu-i meritaţi! Nici voi bucureştenii pe ai voştri, nici noi amărăştenii, pe ai noştri... (Că doar şi pe noi ne-au binecuvîntat cu hoardele lacome, mult mai dornice şi mult mai pricepute la jaf, decât tot ce-am avut până acum!)
Mă şi mir cum de ne-au suportat în ăştia patru ani. Facă bine şi caută-şi (prin alte zări!) poporul care să-i merite. Mă lipsesc (cu uşurare!) de ilustrele lor feţe (mai mult sau mai puţin) cenuşii. Nu le pot ura decât ceea ce lasă în urma lor: drum pline cu hârtoape şi gropi cât mai adânci! (Mult timp ne va lua să le netezim după ei!)

Anonymous said...

mey, calugarul teofil nu e felix tataru, ci altul asemanator lui. tot cu multi nervi la ora asta.
:)))))))))

calapod.

Constantin said...

EXCELENT articolul!
@Bogdan,
De unde stiu tu ca lumea din sectorul 3 nu a mers la vot? Pentru ca nu l-au vot incorpore pe Blaga. Stiu o persoana din zona, care l-a votat cu mare entuziasm pe Negoita dar in turul 2 a votat cu Independentu. De ce sa fie acestea nesimtiti? Pentru ca nu au votat cum ai fi vrut tu? Romanii nu mai drept la a gandi?!
Pai dupa unii ar trebui ca pe langa incolonare - asa cum zice Oana- si o botnita plus un emitator de unde de pus stampila acolo unde vor manipulatorii de profesie sau discipolii lor!!!

PAPICHULLOOO said...

@constantin
Stiu ca lumea nu a fost la vot din sondaje, nu are legatura cu votarea sau ne-votarea lui Blaga. Doar ca, daca zici ca esti multumit de sectorul tau, firesc ar fi, sa mergi la vot, sa vada si omul ala care este primar, ca munca lui este apreciata

Constantin said...

Nu vreau sa fiu rautacios dar rastalmacirea sau alunecarea spre alte directii imi produc reactii nevrotice :)
Ca si artimetica si logica este un obiect greu. Tare greu.
Pai oamenii au fost multumiti de Negoita. L-au votat. Punct. Apoi ori nu au avut pe cine vota ori au votat dupa simtul fiecaruia. Si nu obligatoriu colegul de partid al lui Negoita.
Oare PD-L tot nu a putut intelege ca electorii au votat oameni si nu activisti de partid???

Constantin said...

Aaaa!
Deci voiai si ca tot sectorul sa iasa la vot la primul tur de scrutin?
Mai omule nu crezi ca vrei prea mult? Se cunoaste ca te-ai nascut in jurul anului '89 si nu ai apucat sa votezi sub comunism cand iti era frica sa nu sa lipsesti de la vot!
Unii vor demicratie dar cu mijloace comuniste!?? Ei, uite, "aista nu se poate"

Anonymous said...

Oana,
ai devenit prima femeie din blogroll-ul meu. Sa nu ma dezamagesti! :)

narcisgavan@wordpress.com

Anonymous said...

doamna Dobre, votul democratic a aparut pentru ca cetatenii au dorit sa aiba acest drept si l-au obtinut. optiunea democratica este sa votezi cu unul sau cu altul, a treia varianta, si anume neprezentarea la vot a aparut din nevoia unora de a justifica lenea sau nepasarea (as vrea sa cred ca nesimtirea este inca un cuvant prea dur). si mai vreau sa cred ca simpatiile dumneavoastra politice nu va influenteaza afirmatiile.
cu stima, cineva.

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule: simpatiile mele politice sunt strict treaba mea, cata vreme nu le fac publice si nu-mi influenteaza nici munca, nici textele, nici judecata.
Iar explicatia ta despre felul in care a aparut optiunea de a nu te prezenta la vot mi se pare, iarta-mi duritatea, o ineptie.

Anonymous said...

Se pare ca nu avem minima inteligenta impusa de standardele basesciene!
Ei nu au insa nici macar minima decenta, ci maximul tupeu, maxima badanarie si ultrademagogia.

Constantin said...

@cineva
Obtinerea unui drept nu inseamna si obligativitate. In tarile - putine- unde functioneaza institutia obligativitatii votarii, aceasta a fost impusa.
Eu catatean roman am dreptul de a vota. Daca o voi face sau nu ma priveste. Poate nu se afla pe liste un candidat care sa corespunda pretentiilor mele. Sau - pur si simplu- sunt dezgustat de tot felul de promisiuni desarte si nu mai vreau sa votez in vara asta. Poate ca la toamna sau la anul voi fi motivat.
Cu dreptul meu pot face ce vreau. IMPORTANT este sa-l am.
Nu este nimeni sub niciun motiv indrituit sa ma califice in vreun fel despre ce fac eu cu dreptul meu. Este o atitudine privata si intima.Nu am a da socoteala nimanui.

Anonymous said...

se pare ca nici schimbul de replici nu mai e ce a fost, imi pare rau dc v-am stricat buna dispozitie
tot cineva.

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule: trebuie ceva mult mai puternic decat asta pentru a-mi schimba mie dispozitia de acum.

Anonymous said...

Oana draga,tu ai mers la vot? Daca nu, nu ai ce sa comentezi. Democratia inseamna sa iti exerciti un drept, pe care o gramada de timpiti din tara asta nu l-au inteles. Poti sa comentezi cind ai ales, indiferent pe cine. Daca nu, stai dracu in banca ta si nu urla! Accepta si inghite ce aleg altii.

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule: tu ai mers la medic?

Constantin said...

Oana fii linistita! Omul a mers la medic. Dar anonim fiind i-au gresit locul trepanatiei:)

Anonymous said...

Este cel puţin de râs modul defectuos în care înţeleg unii-alţii, bazaconia asta de Democraţie. Plus cam ce prind ei (din auzite, puţini o citesc!) ce scrie în Constituţie despre drepturi, libertăţi şi îndatoriri.
Printre altele, am dreptul de a vota. Nu este o îndatorire votul. În schimb respect legile, plătesc taxele (sute de taxe!) aşa că primarul (prefectul, consilierul, parlamentarul, ori presidentul lui peşte, ne-votat de mine!) care se foloseşte de banii mei, trebuie să-mi dea socoteală! Cu atât mai mult cu cât nu l-am ales (fiindcă nu era nimic bun de ales!) şi este acolo fără voia mea, ba chiar împotriva voinţei mele!
Este uşor să înjuri sub acoperirea unui anonimat (şi mai anonim decât pseudonimul sub care ne facem "cunoscuţi" în lumea asta virtuală). Ceva îmi spune totuşi că anonimul nu este un Bărbat, pentru că un Bărbat nu înjură (never ever!) o Femeie!

brazvan said...

v-am urmarit la emisiunea lui ciutacu. interesanta atitudine pentru cineva care scrie la evz...
by the way, stati linistita: sunteti departe de a fi blonda.

Anonymous said...

Oana si eu bagai link catre blogul tau pe blogul meu principal , http://contact.romania-inedit.ro!
Asta este cel mai tare articol al tau pe care l-am citit !
Eu nu am fost la vot pentru ca nu am avut pe cine vota si nu am mai vrut sa aleg raul cel mai mic !
Un candidat este un produs politic ; nu este vina alegatorului ca nu vrea sa voteze un produs care nu-i inspira incredere !
Multi politicieni nu inteleg ca alegatorii au intodeauna dreptate !

Anonymous said...

cum adică vot obligatoriu???

mi se par strigătoare la cer reacţiile de genul ăsta...