Friday 13 June 2008

Cine sa ne mai faca bine?

Cateodata tara asta ma depaseste. Vad in seara asta la stiri ca la Institutul de Cardiologie CC Iliescu doi medici sunt acuzati de malpraxis. Nu atat de rudele pacientului decedat, cat de colegii lor doctori, care au pus-o de o razmerita cu iz de linsaj. Nu stiu ce s-a intamplat, poate au gresit, dar ceva imi atrage atentia: unul dintre cei doi acuzati este medicul Cornea. Ma indoiesc ca il stiti multi dintre voi, dar eu l-am cunoscut in urma cu vreo 5 ani. I-a salvat viata tatalui meu, cu un triplu by-pass, executat perfect. Multumita medicului Cornea, tata traieste si azi si mai poate, inca, sa-si vada unele vise cu ochii. Cum ar fi concertul Rolling Stones, despre care va povesteam vara trecuta cum l-a asteptat stand 4-5 ore in soare pe cod rosu.
Medicul Cornea m-a mai impresionat si prin altceva: din tot spitalul ala, a fost singurul care nu i-a cerut spaga lui tata. Si asta intr-o clinica in care un copil de 15 ani, din Zalau, astepta de doua luni sa intre in operatie. Medicul sau, altul decat doctorul Cornea, ii ceruse 15 milioane. In doua luni, familia sa, in care mai erau inca 7 frati, nu stransese decat 13 milioane. "Intri in operatie cand le aduci si pe celelalte doua", fusese raspunsul medicului.
Nu stiu, repet, ce s-a intamplat in cazul care se discuta acum. Dar stiu ca eu l-am descoperit pe doctorul Cornea ca pe singurul om sanatos intr-o lume bolnava. Si nu la pacientii din CC Iliescu ma refer.

18 comments:

Anonymous said...

Exista o solutie pentru cei ce conditioneaza actul medical. Sapa infipta la gat si conditionati daca scot toti banii pe care i-au luat de la amarati traiesc daca nu ingrasam pamantul. Javrele dracului.

Oana Dobre-Dimofte said...

Absolut de acord.

Anonymous said...

Ceva nu se leaga in toata povestea asta. Operatia nu poate dura 10 ore datorita faptului ca la operatia pe cord deschia inima se opreste , se raceste cu gheatza ( cardioplegie), se opereaza , se incalzeste si se reporneste prin soc electric. Asta nu paote depasii doua ore- doua ore si jumatate.Cunosc pe cineva care , in 1996 , a platit 7.000 de marci pentru o operatie de genul asta.

Anonymous said...

Medicii pe care i-am întâlnit, n-au condiţionat actul medical. (Şi dacă ar fi făcut-o, n-ar fi primit nimic!) La cât de multe cazuri de acest gen am auzit, mă gândesc că, fie sunt eu un norocos, fie ei s-au mai gândit o dată... Fie pur şi simplu iau, fiindcă li se dă. Nu ştiu, poate la fel de vinovat ca cel care cere, este acela care dă (de multe ori, înainte de a i se cere).
Este aproape penibil să-l vezi pe un bolnav (sau rudele lui!) întrebând în stânga şi în dreapta "cât i-aţi dat?". Şi să nu te creadă atunci când spui "nimic".

Constantin said...

Bun subiectul.
Din pacate cunosc destul de bine sistemul sanitar. Asa cum sunt medici cu intelegere deplina asupra deontologiei profesionale tot asa sunt si cei de partea cealalta a "baricadei".
Dar asta nu este totul. Indolenta unora merge pana acolo incat in afara prescrierii unor retete altceva nu fac. Si ar fi destule. Multe lucruri le-am aflat din lecturi, Internet si emisiuni TV ( bravo posturilor cu largi emisiuni de sanatate).
Cat priveste programul afisat pe usa unui cabinet este o utopie sa crezi ca el este respectat. Marea majoritate a medicilor nu-l respecta.
Multe, foarte multe s-ar putea spune pe acest subiect.
Inclusiv la cabinetele particulare.

Anonymous said...

Bravo Oana

Semneaza un doctor...

Constantin said...

Mi-am reamintit de o intamplare absolut reala. La ea a asistat chiar cel care mi-a povestit-o.

Un doctor isi construia o casa. Undeva la tara. Printre muncitori ( se lucra in zi de week-end) se afla si o femeie. Doctorul o intreaba : - unde lucrezi? - la Electrica. -Aaa, aha, am auzit ca voi acolo aveti salarii mari!- se poate domn doctor; dar noi nu ne facem case!

Ioana said...

Nu-i inteleg pe doctorii care nu misca un deget pana nu primesc plicul si/sau verifica ce e in el! Cum ii lasa inima sa stea indiferenti in fata unuia care nu scoate banii pentru ca nu vrea sau pentru ca nu are?! Am avut de-a face si cu d-astia, si cu cei care nu se napustesc cum te vad, insa stiu ca stii ce-ai de facut, dar si cu cei care mai si refuza, insa carora oricum le dai pana la urma pentru ca respectivul macar merita, ti-a salvat viata si s-a comportat ca un doctor, ca un om...

Radu Cunnect said...

Iata si o alta stire, un medic "rezident" vindea droguri in Spitalul Universitar, ti-e frica sa mai calci pe la doctori ce sa mai spui de tratament si nici de cum operatii, mori cu zile si daca mai stai si internat pleci mai bolnav decat ai venit (multi nici nu mai ies decat intre 4 scanduri), bani, bani si iar bani, peste tot. Cant te gandesti ca noi salariatii platim taxe si impozite pentru servicii care nu beneficiem de ele.Groaznic !!!

Anonymous said...

Nu am studiat cazul "in voga", dar despre Clinica CC Iliescu, am auzit numai de bine, pana la fotografiile cu asistentele indecente si aceasta acuza de malpraxis.
E adevarat ca unii nu misca un deget pana nu primesc "plicul". Dar este la fel de adevarat ca unii refuza plicul, dar nici nu le pasa de tine. Asa ca prefer sa ii dau ceva, dar sa stiu ca ma trateaza corect si isi da interesul...pentru bani..nu conteaza, el ia banii eu sanatatea mea, atat cat se poate. Am fost la institutii medicale si de stat si private. Unde dai bani, acolo esti ingrijit. In afara se plateste mult mai mult decat platim noi la stat pt sanatate si sunt si mult mai bine tratati - atat dpdv medical, cat si CA OAMENI!!!

Radu Cunnect said...

In privinta umanitatii si a juramntului medical, umanitatea primeaza si nu plicul sau mica atentie, de aceea scadem ca populatie, de aceea avem boli demult apuse care ucid(si nu tine de rang sau valoare), un neam care nu este sanatos si sta in focarul de infectie are de suferit. Consecintele chiar prin statistica data de presedintele tarii la o conferinta, anunta ca scadem dramatic la 16 mil., in ce priveste datul atentiei in occident, este o mare diferenta, se ofera dupa daca sunt multumit, nicidecum inainte de a ma diacnostica, ce mai spui ca in Romania te ia cu salvarea grav te duc acolo sa te inregistreze, chipurile te consulta( dar te anunta ca nu au film ,sau mai stiu eu ce...) si-ti dau drumul acasa din lipsa de spatiu ( daca nu ai noroc sa te inghesui cu un alt pacient in acelasi pat).....asta drama si nu mai incurajati va rog SPAGA si MITA SA FIE BAGATA LA MITITICA, acolo unde ii este locul, celor care practica ( mai doreau si legalizarea ei, ca daca omul de la tara este cu bun simt de ce sa nu ia oua sau gaste si gaini, legal), GROAZNIC ce este in tara asta!

Anonymous said...

Citind articolul tau , nici nu stiu ce sa mai cred , dar vreau sa-ti propun sa apari mai dezbracata la emisiunile lui ciutacu , ca sa putem sa-ti studiem mai bine anatomia !
Sper sa nu ai nevoie de operatie !
Eu cred ca in cazul asta este vorba de faptul ca oamenii aia pur si simplu strica piata spagilor si de aceea au fost acuzati de malpraxis !

Oana Dobre-Dimofte said...

Romania-inedit: eu iti propun sa renunti la propuneri, daca vrei sa te mai numeri printre cei acceptati pe blogul asta.

Anonymous said...

Oana,

Poate o discutie similara ar merita interes: conditionarea actului bisericesc de plata anumitor 'dari' catre preot.

Stiu situatii in care preotul a refuzat sa faca slujba de inmormantare pentru ca nu platise darea la biserica.
Iar atunci cand a venit la noi acasa, pentru bunicul meu, si si-a luat bani...'E numai pentru mine sau si pentru baiat?'

Anonymous said...

Oana sper ca nu te-ai suparat !
Dani , tu propui un subiect interesant , mai ales daca ai si probe !
Din pacate traim in Romania ! ;)

Radu Cunnect said...

www.romania-inedit.ro said...

Un articol interesant , chiar daca poate nu este adevarat , totusi cam asa se rezolva alegerile pentru un anumit candidat !


Apropo dumneata ai probe la afirmatiile acestea la articolul Oanei, eu zic ca nu, in ce priveste expresia "Din pacate traim in Romania ! " daca ne bagam singuri sulita in coasta si ne parjolim pamanturile ca asa suntem noi in continuare si negam inchizand ochii, drama este evidenta pe zi ce trece . Nu demult timp am inaintat un referat catre profesorul de economie, care ne-a dat ca tema "Romania incotro", specificand eu acolo - in 2050 o sa fim 16 mil. locuitori. Problema cu inmormantarile deja este afacere mare de tot, din pacate nici aici nu mai o sa traim in tara asta, raul facut de noi semenilor nostri fiind hilar, barbar, sadic....lista continua. Dani a prezentat un caz extraordinar de frauda si mitocanie bisericeasca, la care nu are ce cauta diavolul in sutana si iata cat de manjita este biserica, eu zic ca este foarte real si grav ce se intampla, se pot spune multe aici sigur....

Anonymous said...

Eu cand am fost la manastirea Curtea de Arges , am vazut inca odata lacomia popilor !
Eu cred ca Biserica Ortodoxa Romana , nu ar mai trebui platita din banii nostrii !

Anonymous said...

Draga Oana,
Citesc articolul si ma infior. Cunosc situatia, pe cei doi ii cunosc personal. Sunt oameni de mare caracter, medici care au studiat, medici care fac cu pasiune ceea ce fac. Au comis pacatul de a crede in progres, in valorile reale si de a nu crede in spagi, in accesul neavenitilor pe functii inalte, fara a avea macar jumatate din priceperea, rezultatele si daruirea lor.
Daca ai ocazia, incearca sa investighezi cazurile operate de cei doi, gravitatea si rezultatele lor, numarul operatiilor si vei vedea daca ei spun adevarul au ba. Nimeni nu i-a ajutat sau protejat in vreun fel, iar presa, i-a facut praf comparandu-i cu dr. Ciomu.
Daca faci o istorie a miscarilor de personal din CC iliescu, vei vedea ca incomozii au fost extirpati cu scandal... vezi prof. Socoteanu, Bradisteanu... etc...
Acum.. se intampla la fel... se distruge o echipa, singura capabila sa efectueze plastia mitrala, operatia de reparare a valvei mitrale, in urma careia pacientul nu ramane dependent de pumni de medicamente precum in cazul celei de inlocuire cu valva artificiala...
Etc.
Draga Oana... ai amabilitatea de a nu lasa acest subiect inchis...