Tuesday 20 May 2008

Presa, caine de paza sau de circ?

Primesc azi pe mail urmatoarea invitatie:

Stimate doamne,
Stimati domni,

Clubul Roman de Presa organizeaza in data de 27 mai, incepand cu orele 19:00, la Circul Globus Bucuresti, a noua editie a Galei Premiilor Clubului Roman de Presa, eveniment care marcheaza sfarsitul competitiei noastre jurnalistice anuale, Premiile CRP.
Anul acesta, evenimentul nostru, care se desfasoara sub sloganul „spectacol in arena excelentei”, va avea parte, alaturi de momentele noastre de premiere, de momente realizate de artisti ai Circului Globus, in regia doamnei Brindusa Novac.


Pe vremea lui Cristian Tudor Popescu, premiile CRP erau niste evenimente cat se poate de sobre. In 2006, s-au tinut la Palatul Regal, iar anul trecut la Teatrul National. Anul asta, CRP ne invita la Circul Globus. Credeti ca incearca sa ne spuna ceva? :)

12 comments:

GIGI N. said...

Da! Se mai schimba palatele, NU!? Presa cainele de paza al democratiei noastre! buni si rai...asa spunea cineva!

Jason Kruger said...

da .. incearca sa va spuna ca presa e mai mult circ decat presa adevarata... din pacate!

Anonymous said...

Inainte se stia f clar cine conduce CRP, mai existau anumite luari de pozitii; acum n-am mai auzit nimic de CRP decat azi de la tine.

Anonymous said...

Propun şi schimbarea numelui în Premiile "Liviu Iolu".

Anonymous said...

Sunt 2 variante:fie vor sa spuna ca e prea mult circ in presa romaneasca,fie recunosc si ei ca CRP a ajuns un circ dupa plecarea CTP-ului.

Constantin said...

Nu sunt ziarist si nu imi permit sa spun aici ceva despre aceasta breasla.

M-a surprins ( dar nu chiar, zau asa :) ) modul de adresare. Cand trimiti cuiva un mail, adica o scrisoare, adresarea nu poate fi decat (cvasi)personala. Adica: Stimata Doamna / Stimate Domnule. Nu ar fi fost rau sa nu se faca economie de bitzi sau cerneala si sa se fi scris si: Stimata Domnisoara.

maria said...

:) foarte tare

Unknown said...

Vine si foca aia cu mingiuca pe nas care l-ar bate pe Turcescu?

Anonymous said...

Luati prea in serios metaforele astea cu presa. A patra putere, cainele de paza... astea sunt numai 2 ipostaze ale jurnalistilor si nu esente ale unei institutii numite PRESA! Asta pentru simplul motiv ca presa nu este o institutie ci o diversitate de intreprinderi realizate prin intermediul selectiei si interpretarii de evenimente si difuzarii de informatie scrisa despre acestea.

De ce afirm toate astea?
Pentru ca adoptarea acestor metafore ca substitute de statut institutional al breslei jurnalistilor este o autoamagire trufasa a insisi jurnalistilor. Iar, trufia conduce la impostura. Impostura erodeaza profesiunea. Profesiunea de jurnalist erodata nu mai poate intelege, selecta, interpreta si transpune in intreprindere scrisa decat evenimentele de tot circul.
Asa ca patronatul a ales sa-si premieze profesionistii intr-un cadru adecvat nivelului atins de profesie - nivelul lesne manipulabil.

GABI said...

Citeste cancan,click sau libertatea si afli raspunsu' la intrebare

Constantin said...

@inginer
Ai dreptate. Dar pentru o alta tzara.
In Ro presa nu este a IV-a putere in stat. Este PRIMA!Nu am ragazul pentru a demonstra acest lucru. Aceasta convingere o am de aproape 19 ani.
Multe personaje politice -dar nu numai - nu ar fi ceea ce sunt daca presa nu i-ar fi sustinut. Direct sau indirect. Intentionat sau nu.
Oare de ce vedem aceleasi fete de ani buni la TV? Simplu. In goana dupa rating - din ce in mai nebuna si neghioaba- aduc numai personajele care sa aduca audienta.
S-a vazut la TV vreun academician care sa-si prezinte opera, opiniile?
Fara sa doresc sa ofensez spun : Presedintele nostru nu ar putea fi "atat" de jucator fara mass media, care ii tine ritmul, ii comenteaza la nesfarsit orice spusa sau ii sufla in panza.
Deci "forta motrice conducatoare" (va spune ceva refrenul asta :) ) a Ro este presa, cu p mic.

Anonymous said...

Ma uitai eu azi dimineata si vazui ca presa este un caine de circ !
Fetele alea care insoteau nominalizarile , avand in vedere materialele din care erau imbracate , stricau toata atmosfera , pentru ca dadeau senzatia ca privesti la un balci pentru saraci !