Monday 7 January 2008

From Russia with Love 2

Postul asta e despre obsesiile romanesti "aplicate" in mama Russia.
1. Loganu' e de baza si la rusi. In fiecare zi vedeam cel putin 5. Pe de alta parte, in Moscova cam la fiecare al treilea semafor poti vedea macar un Hummer.


2. Casa. Ce vedeti in imagine sunt blocuri noi, construite la periferia orasului. Cel mai inalt are vreo 40 de etaje. Preturile sunt ceva mai micute decat la noi- cam 800-1000 de euro/metrul patrat, din ce mi-au zis localnicii. Pe de alta parte, un apartament de doua camere in centru poate sa ajunga si la 500.000 de euro.



3. Hotii de buzunare. Avertisment la intrarea din muzeele si bisericile din Fortareata Petru si Pavel, din Sankt Petersburg.


4. Prezidentu' de revelion. La noi, inteleg ca iar s-a lasat cu paranghelie. La ei, Putin a vorbit vreo 3 minute, proiectat pe ecranele din Piata Rosie. Le-a zis ceva de "realizari", "impliniri" si "munca"- nimic senzational. Partea draguta a fost ca in filmarea cu putin erau cadre cu zapada, in timp ce in Moscova nu mai ninsese de vreo saptamana.


5. Maidanezi. Sorry, n-am poze. Pentru ca nu sunt. Nici in centru, nici la periferie. Nicaieri.

11 comments:

Anonymous said...

vreau sa te intreb si eu ceva. din ce ai observat tu, cetateanul mediu din rusia (mediu urban) traieste mai bine sau mai prost decat cel din ro?

Anonymous said...

cum ti-a putut placea mai mult odiosenia aia de oras, moscova, mai mult decat sankt petersburgul. iar blocurile alea turn sunt de langa ambasada, am I right?:D

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule: pur si simplu avem definitii diferite ale odioseniilor. Sunt curioasa daca ai avut curiozitatea sa iesi din zona turistica a Sankt Petersburgului.

Anonymous said...

oana: referitor la pct 5: vrei? :D (ca nu i-ai vazut tu e alta poveste :) )

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule: daca ai dovezi, sunt dispusa sa le vad.

Anonymous said...

anonimul unu ne e acelasi cu doi:) ma numesc delia si am avut ocazia sa vad ambele orase, iar moscova nu mi s-a parut prea departe de bucuresti: in afara de cladirile alea multe care seamana cu casa scanteii, kremlinul si croaziera de pe raul moskva, nu am reusit sa intru in tmosfera ruseasca. muzeele sunt excelkente, dar asta inseamna ca n-ai vazut ermitajul. ai dreptate, e o perceptie pur subiectiva. in petersburg am fost poutin in cartierele marginase, dar in moscova am reusit sa vad diferenta dintre opulenta greoaie a unor zone si saracia altora. si nu mi-ai raspuns la intrebarea privind blocurile de langa ambasada:)

Oana Dobre-Dimofte said...

Scuze, mi-a scapat. Langa ambasada sunt, intr-adevar.

Anonymous said...

o sa te rog sa ma scuzi ca nu-ti apreciez disponibilitatea si tonul pe care ai raspuns.
poze pot sa fac si sa trimit- vad zilnic cite un "maidanezus ferocius" din asta - maximul de haita a fost un grup de 7.

anonimul de la pct.5

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule: Fara poze, nu esti decat un anonim care bate din picior: "E ca mine!". O sa ma scuzi si tu ca nu-ti apreciez ritmul de step.

Anonymous said...

deh prezumtia de adevar/nevinovatie nu s-a inventat :)
mi-a facut placere

anonimul de la pct.5

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule, nu-mi aduc aminte sa te fi acuzat de ceva, ca sa ai motive sa vorbesti de prezumtie. Pana una alta, tu ai facut niste afirmatii pe care nu esti in stare sa le demontrezi.
La revedere!