Wednesday 12 December 2007

Cand ai pasaportul corect, nici mahmureala n-o simti

In seara asta o alta masina de corp diplomatic condusa de un cetatean born in the USA a facut terci o masina romaneasca. Din fericire, de data asta n-a murit nimeni. Ca un facut, soferul, care potrivit Antenei 3 are o functie importanta in ambasada, a refuzat testul cu fiola. Mai are sens sa punem pariu ca va avea aceeasi soarta ca Van Goethem sau consideram ramasagul asta adjudecat din start?

18 comments:

che said...

cum sa nu ne fie rusine ca suntem romani? cum pot idiotii astia sa nu-l bage pe ala in inchisoare? o sa ma fac politist/criminal si o sa fac dreptate. trebuie sa le fie frica si de romania, dc sa fie romania o oaie?

simona said...

Evident ca va avea aceeasi soarta cu cel care l-a omorit pe Teo Peter. Dar ceea ce mi se pare de remarcat aici, este cum statul american - asa criticabil cum este pentru o gramda de magarii, mai ales sistemul de securitate - isi apara _pe bune_ cetatenii, spre deosebire de Romania.

Oana Dobre-Dimofte said...

Simona: Un stat care face zid in jurul cetatenilor suspectati de infractiuni nu mi se pare nici remarcabil, nici democratic.

Unknown said...

mai, hai sa separam un pic lucrurile.. una e teo peter, alta e chestia asta.. si in primul rand, daca s-ar intampla acelasi lucru cu un diplomat roman in aceleasi circumstante, intr-o tara bananiera (parela usa-romania, dpdv al usa), nimeni n-ar zice nimic. din contra, am fi de partea co-nationalului nostru. e periculos acolo la ambasada chinei, mai ales pe piatra ai cubica. tipul are imunitate diplomatica, fapt ce il scuteste de testul alcolemiei. punct. e tratat, la revedere, nici macar nu se discuta problema.

daca e si militar american, intra in SOFA, sau Status of Forces Agreement, ceea ce inseamna ca e protejat si de legile semnate de noi cu armata americana, care NU sunt diferite sau semnate in genunchi de catre noi, cel putin in masura in care TOATE statele care au SOFA-uri semnate cu USA sunt in aceeasi situatie juridica.

deci da, este naspa, dar genul asta de reactii sunt prost-venite si de o sorginte prost-nationalista. Daca as fi Irakian si mi-ar fi explodat casa, violat sotia, ucis copiii si nu mai stiu ce, as fi inteles sa am genul asta de reactie.. dar asa, e lege si chiar una cat se poate de acceptata peste tot. Asa ca terminati cu prostiile.

ps: era un tico. o masina denumita dupa un brand de inghetata in korea de sud. ce vreti mai mult?

Anonymous said...

mi se pare de tot kkt cum americanii se pisa pe toata lumea asta. oriunde sunt pe planeta asta asa fac. ei sunt mai presus de orice, noul herrenvolk. cum comenteaza cineva le trage niste bombe sau le "impune sanctiuni".
this is the new world fuckin order.

Constantin said...

@oana dobre
Ai perfecta dreptate. Dar ce facem cu ea ?
Pentru ca :
- USA fiind marea putere a lumii putin ii pasa de imaginea ei ;
- de aceea americanii sunt mandri de tara lor pt ca stiu ca aceasta au grija de ei: ever, anywhere, whenever

P.S. Cati l-au sustinut pe B. Olteanu in disputa cu ambasadorul american ? Cei mai multi i-au turnat laturi in cap.

simona said...

Ziceam de remarcat, pentru ca mie mi se pare ca Statele Unite reusesc sa converteasca foarte bine puterea pe care pe o au la nivel international pentru a decide dincolo de principii democratice in acest tip de cazuri - asta in relatia cu celelalte state.
Dar ca stat, a carui principala functie este sa isi apere cetatenii, SUA 'isi tine promisiunile', nu lasa cetatenii sa fie judecati de alte tribunale etc. Ceea ce inseamna ca este 'foarte' democratic, functionind conform vechiului contract social.
In commentul anterior, aveam in gind in primul rind ce se intimplase cu romanii care lucreaza in UE si cum statul roman nu reuseste sa le apere interesele, cu atit mai putin imaginea tarii. In fine, nu as vrea sa duc discutia in alte zone, dar cu diplomatii pe care nu-i avem, probabil cursul evenimentelor va fi asemanator cu cel anterior (Teo Peter). Sau poate si-l aminteste Condoleezza pe Cioroianu aprobind cuminte, dar charmant.

Oana Dobre-Dimofte said...

Mihnea: sa inteleg ca ti se pare firesc ca linia dintre viata si moarte sa fie scrijelita cu sigla masinii pe care o conduci. Asa-i trebuie femeii, daca si-a luat Tico, nu? Sa zica si "thank you very much" ca a scapat doar ranita si speriata...

Ionut said...

Si eu am luat atitudine fata de acest act. Le-am scris un email celor de la Ambasada din Romania cat si Departamentului de Stat din US.

Asa ar trebui sa facem fiecare. Cu cat suntem mai multi cu atat mai bine, sa nu ramana doar o stire si atat.

Poate ei n-or sa faca nimic dar noi tot trebuie sa incercam.

simona said...

@Ionut: chestiile astea nu se rezolva deloc prin petitii si alte e-mailuri de protest sau indignare. Dar o sa ti se raspunda politicos si foarte cordial ca vor avea in vedere ceea ce spui. Si pa :). Cred ca ceea ce a spus mihnea explica destul de bine cum merg lucrurile in situatii de genul asta.

Unknown said...

oana: nu vreau sa fiu inuman. asta e legea, pana la urma. ce vrei de la sufletul meu?

Oana Dobre-Dimofte said...

Mihnea: care lege? Aia in baza careia judecatorii americani au decis ca nu exista dovezi concludente ca Teo Peter a fost in taxi-ul ala?

Anonymous said...

Indiferent daca avem acorduri si tratate cu statul american,legi sau protocoluri cu armata americana,sau nu am avea nimic,ei la fel s-ar comporta.
De ce?
Din motive foarte simple.
1.Orice american care se deplaseaza oriunde pe acest glob, stie ca in caz de "ceva",nu va fi abandonat de catre statul lui.Ca in functie de numarul si importanta lor,nu vor ezita chiar sa trimita puscasii marini sau trupe Delta pentru ai recupera.
2.Cand te afli intr-o tara care functioneaza precum Romania,nu poti sa-ti spui decat:"Mi se rupe,orice as face nu voi pati nimic".
Si cum sa pateasca un diplomat american ceva,doar pentru ca a sifonat o masina si a rupt cateva oase?Sa nu uitam ca pentru oameni mai putin importanti,au disparut de pe caldaram marcaje ale trecerilor de pietoni,ca au fost mutate semne de circulatie,ca au aparut persoane la 24 de ore de la accident,spunand ca ei erau de fapt la volan.
Cum sa patesti ceva intr-o tara ca a noastra,unde presedintele e in permanent razboi cu premierul,unde un primar aduce la disperare 2 mil de locuitori cu minciunile lui,unde unui gangav i se spune "ministru de externe",unde o tarancuta capatuita e numita profesor universitar,unde politisti sunt prinsi in flagrant in bordeluri intretinand relatii sexuale cu minore,unde procurori si judecatori sunt anchetati pentru luare si dare de mita,unde serviciile secrete nu mai stiu cui sa dea raportul in lupta pentru putere,unde ...etc,etc.
Nu vi se pare normal sa se intample ceea ce se intampla?

Unknown said...

oana: iarta-ma, dar nu stiu ce au decis judecatorii americani si nici nu vad legatura directa dintre tragica moarte a lui teo peter si ce s-a intamplat ieri. ma scuzi.

Anonymous said...

nu-mi vine sa cred cum majoritatea se fac ca nu vad adevarul... penibil. treziti-va oameni buni, ce lege e aia? ca americanii pot sa faca ce vrea muschii lor oriunde? pai tocmai ca sunt asa de aroganti ca ei nu respecta legile tarii in care se afla. mascarada aia de proces cu ucigasul lui teo peter e cel mai bun exemplu... e inadmisibil asa ceva. stam si-i pupam pe americani ca niste idioti in loc sa avem un pic de coloana vertebrala...
zicea ionut ca a luat atitudine si a scris la ambasada americana. hai sa fim seriosi. aia fac pariu ca nici macar nu citesc. ii doare undeva de ce cred romanii (doar unii dupa cate vad), pentru ei suntem doar o republica bananiera.

ina bixade said...

Ia mai lasati habericanii in pace, nu va mai legati de ei atita, eeeeeee:)

Sint de acord cu frenzi si simona si ce bine ca au zis ei ce au avut de zis (gind la gind:) ca sa nu ma mai apuc eu sa elaborez problema.:) Fara sa fiu nepoliticoasa si fara sa am creierul spalacit :) atit mai vreau sa adaug, daca tot e open tu public, acest blog, (nu ma pot abtine): Tara Romaneasca, care nu demult se transformase in Tara Tiganeasca:), sa invete mai intii sa-si respecte proprii cetateni-oameni si apoi sa aiba pretentia sa primeasca respect si dreptate de la restu' lumii. Si DA. Cu pasaport american ma simt in siguranta si respectata ca om-individ. ( ma rog, daca as vizita tara lu' Mr.:) Osama Bin Laden nu m-as mai simti eu asa in siguranta de teama sa nu primesc vreo bomba-n cap si pufff, gata cu habericanca de mine:) Bottom line is that in Romania nu simteam pic de patriotism, (nici consideratie) in timp ce in America sint gata sa plec in razboi cu dusmanii, sa o apar:) (hmmm, uneori mai exagerez, just for the comic-tragic effect:). PS: Have a great day, everyone and be happy, don't worry!!!! Ina B

maria said...

leapsa in spiriul craciunului. mie asta chiar mi-a placut

Anonymous said...

eu cred ca aici nu e vorba doar de americani . ar fi cazul sa dam vina pe sistemul legislativ romanesc . nu numai americanii fac victime si scapa nepedepsiti , din cate stiu eu sotia lui paunescu "zburda" in libertate dupa ce a ucis o familie intr-un accident rutier .