Saturday 25 August 2007

Mungiu s-a scos!

Din EVZ:

"Osservatore Romano", ziarul Vaticanului, a criticat dur filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu, laureat cu Palme d'Or. Reprosurile vizeaza cadrul care fixeaza, pentru cateva secunde, imaginea unui fetus. „Filmul, sordid si redundant, este construit pentru a exhiba pe ecran, la capatul a aproape doua ore de monotonie, un fetus, sau mai degraba un copil de aproape cinci luni, asezat pe dusumeaua unei bai”, scrie „Osservatore Romano” in editia de azi. Autorul textului apreciaza ca filmul prezinta „ritualurile macabre ale nebuniei umane” si „vorbeste cu dezinvoltura despre fetusi, ca si cum ar fi vorba despre lucruri, despre obiecte, si nu despre fiinte umane, chemate la viata si apoi martirizate, ucise si aruncate la gunoi”.


Buuuna strategie au oamenii astia de la Vatican. Ultima data cand au aruncat anatema pe un produs cultural (ma rog...), era vorba de o carticica. "Codul lui Da Vinci" ii zicea. Iar violenta cu care a contracarat Vaticanul n-a facut decat... sa aduca la paroxism interesul fata de ea. Asa ca Mungiu n-are decat motive de bucurie. Printr-o intorsatura ciudata a sortii si gratie strategiei "luminate" a Vaticanului, este are toate sansele sa devina noul Dan Brown al Italiei- din punct de vedere al boxoffice-ului, desigur. Adica sa faca multi bani. Pe care eu una sper sa-i investeasca tot in "blasfemii" din astea! :)

4 comments:

Anonymous said...

Ce dracu' stie Vaticanul ce au indurat oamenii aici?..Ii pupa in fund pe ceausesti in anii '70! In alta ordine de idei, Mungiu va pierde nominalizarea la Oscar.

Anonymous said...

Vorbeam cu un vecin despre primarele nostru de Slatina, Darius şi soţia sa, Lavinia Şandru-Vâlcov:
- Dom'le, nu înţeleg, el primar aci, ea deputat pe la Mureş, ba pe la Bucureşti, ce relaţie o fi asta?!
- Aaaaa, zice vecinul (şi parcă-l auzeam pe Cocoşilă: "Vezi că eşti prost?"), păi o bagă la Primărie, îi gaseşte el un loc aci.
...şi în minte îmi stăruia poiana lui Iocan........

Arsenya said...

eu cred ca ce o sa ne prezinte filmul asta nu o sa fie decat trista realitate in care am trait si in care mai traim! Vaticanul se scandalizeaza degeaba..fetusi morti poti vedea inca din primele zile de facultate, in spitale, in maternitati, la cosul de gunoi( ca doar se intampla, nu generalizez) si in alte parti..ei vb despre o lume utopica si se feresc de cea reala desi sunt constienti de existenta ei! ;)
in alta ordine de idei: de ce pierde Mungiu nominalizarea la Oscar?

Fluture said...

Shuuut, nu mai spuneti la nimeni:-) Mungiu l-a rugat pe Papa sa critice dur filmul ca sa aiba incasari mari:-)