FOX Magazine - Editorial
Anti-logo. Anti-fake.
de Oana Dobre
O gafa este, uneori, cel mai bun carlig care sa te scoata din ignoranta. Am aflat asta in urma cu sase ani cand eram reporter acreditat la Parlament si mi-a sarit in ochi geanta cu monograme Louis Vuitton a unei tinere doamne deputat. “Plang de mila saracilor, dar poarta accesorii de sute de euro”, a fost stirea pe care am trimis-o entuziasmata catre “Evenimentul zilei”, ziarul la care lucram atunci. A doua zi, doamna respectiv m-a abordat si, cu un ton pe jumatate jenat , pe jumatate revendicativ, mi-a aratat captuseala gentii, de care era agatata o eticheta: “Made in China”. “Am luat-o de la Shanghai, am dat 5 euro pe ea”, mi-a spus.
Atunci am aflat ca, pentru fiecare geanta cu monograme originala, exista mii de copii insailate in universal obscur al contrabandei. Si tot de atunci nu m-am putut opri sa ma intreb “De ce?”.
De ce sa te agati de monograme ca si cum ar fi singurul tau pasaport catre lumea “glamour”? Daca sunt originale, ti-as recomanda sa te feresti de cele ostentative, care sar in ochi mai mult decat modelul in sine al gentii sau hainei: nu demonstrezi decat ca ai avut 500 sau 1000 de euro in plus. Ai putea, la fel de bine, sa iti lipesti de frunte extrasul bancar. Ai obtine exact ce primesti de la un obiect al carui unic merit este monograma: o declaratie de status social, in nici un caz una de stil.
Daca sunt false, felicitari! Tocmai ai hranit un monstru care inghite, in fiecare an, miliarde de dolari: economia subterana, care finanteaza, printre altele, activitatile teroriste si contrabanda cu arme sau droguri. Carratu International, una dintre cele mai prestigioase organizatii care investigheaza respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, a incercat inca din 2005 sa zguduie constiintele “fashionistelor”, printr-un raport care afirma raspicat: “Exista legaturi clare intre piata cu marfuri contrafacute si retele precum Al Qaeda, Hezbollah, Mafia Ruseasca, Triadele Chinezesti sau sindicatul crimei japoneze Yakuza”. Te-ai fi gandit ca bucata de musama despre care speri ca nimeni nu va observa ca e doar o copie a luxului provine dintr-o lume atat de mizera si periculoasa? Esti sigura ca “febra monogramelor” de care, poate, te-ai molipsit si tu e o scuza suficienta pentru a te transforma intr-un sponsor al crimei?
Iubesc moda si, la fel ca orice femeie imi revendic si eu dreptul de a fi macar o ora pe zi “superficiala”, cum ar zice aceia exagerat de sobri. Nici macar nu cred ca e vorba de superficialitate, pentru ca moda ofera placere, incantare, fiori estetici cum putine manifestari ale lumii moderne o mai pot face. Am petrecut ore intregi rafoind istoria modei si privind fotografiile femeilor carora nimeni n-a cutezat sa le conteste statutul de “style-icons”: Audrey Hepburn, Greta Garbo, Jacqueline Kennedy Onassis, Grace Kelly, Kate Moss sau Carine Roitfeld. Cand le-am privit mai atent, mi-am dat seama ce le uneste: niciuna nu a avut nevoie de monograme pentru a avea stil. Cat despre fake-uri, au stiut, probabil, intotdeauna ca frumosul e autentic sau nu e deloc.
8 comments:
niciuna nu a avut nevoie de monograme
Uneori nu intelegem cu un produs(haina, geanta) devine special prin faptul ca l-am ales sa ne puna in evidenta, si sa ne faca sa ne simtim bine indiferent de eticheta lui. Port ceea ce imi permit, mergind pe ideea "sarac, dar curat"
Cred ca din snobism aleg unele doamne sa poarte fake-uri, vor sa para ceva ce nu sunt.
mai stii...
Superb la hanu lu manuc
Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!
Prea ai dat dimensiuni apocaliptice asa-zisei "economii subterane". De parca producatorii "originali" ar face ceva pt amaratii care le fabrica produsele. Sa fim seriosi.
Traim intr-o lume in care fiecare vrea sa profite pe seama sarantocilor, platindu-i un sfert de "catime" din profit, apoi scotand banii din economia reala prin off-shore-uri si alte cai cat se poate de legale, ceea ce nu le face cu nimic mai morale.
-Paradoxal este ca si cel care nu invata nimic temeinic ca sa-si castige painea,sa-si intretina familia,doreste sa faca profit,dar nu stie din ce si cum.Asa se face ca da vina pe Stat ca nu-l apreciaza,nu-l ajuta,etc.Dar...el este inteles si apreciat 'afara',unde desigur ca face o munca de care 'acasa' i-ar fi rusine,pentru ca 'mnealui mai este si foarte fudul.Cat timp cineva are de cine/ce profita,o face,fiecare pe masura lui.
-Onorabil ar fi ca sa ajungem la cultura care sa ne ajute sa devenim stapani pe noi,calificati -bine- intr-o meserie,sa devenim proprii nostri stapani.
Post a Comment