Tuesday 12 May 2009

100% de acord cu asta

Alerta cu risc maxim de deprofesionalizare

Procesul de degradare a continuturilor jurnalistice a devenit tot mai acut in ultimele luni, in emisiunile informative și de dezbatere ale televiziunilor. Adeseori, aceste emisiuni s-au transformat in instante de judecata, asumandu-și deschis pozitii partizane, fie ca acestea au fost exprimate de angajatii televiziunilor sau de invitati, in multe cazuri, echilibrul relatarii fiind viciat.
Slaba documentare a subiectelor, precum și competenta uneori indoielnica a ”expertilor” au contribuit la subminarea actelor jurnalistice. Acuratetea informatiei a fost deseori sacrificata in favoarea unor zvonuri și speculatii.
Astfel, mediatizarea excesiva a unor subiecte tratate neprofesionist a adus grave prejudicii profesiei de jurnalist și publicului, afectand atat statutul socio-profesional și credibilitatea breslei, precum și dreptul publicului la corecta și libera informare.
Din nefericire, denaturarea actului jurnalistic continua și pare sa nu poata fi controlata. Iar aceasta se poate oricand intoarce impotriva breslei, fiind argumentul preferat al politicienilor, care nu inteleg ca rezolvarea sta in auto-reglementarea presei, și nu in impunerea de prevederi legale excesive la adresa libertatii de exprimare sau initierea unor legi care ingradesc libertatea presei.
In acest context, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) și Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) fac un apel la asumarea de catre breasla a principiilor etice și profesionale.

APEL catre jurnalisti, organizatii profesionale, sindicate media, patronate
1. Zvonuri si Speculatii. Nu prezentati sau comentati zvonuri ca informatii si stiri. Introducerea de zvonuri in circuitul informational inseamna validarea lor (in special atunci cand sunt prezentate de canalele de stiri).
2. Impostura. Promovati competenta – promovati persoane relevante pe domeniile in discutie, persoane pe care le recomanda CV-ul profesional, competenta dovedita anterior, specializarea.
3. Comentatori de serviciu. Nu exista nici ziaristi, nici politicieni multilateral-dezvoltati, cu competente si capabili sa aduca informatii pertinente pentru orice domeniu in discutie.
4. Scenaristi versus Jurnalisti. Mentionati vizibil jurnalistii si demarcati-i de entertaineri, infotaineri, comentatori, analisti, editorialisti, ghicitori sau scenaristi. Nu amestecati categoriile. Pentru invitatii permanenti sau cvasi-permanenti, postati online CV-urile lor si mentionati daca pentru prestatia de analiza televizata sunt remunerati si de catre cine.
5. Angajati. Precizati relatia invitatului cu persoana sau subiectul dezbatut (avocat, ziarist angajat, partener de afaceri etc.).
6. Judecatori. Sprijiniti separatia puterilor in stat, nu va erijati in judecatori, nu faceti presiune asupra instantelor sa ia o anumita decizie.
7. Investigatie. Criticati administratia bazandu-va pe fapte, documente, situatii concrete, prin materiale de investigatie jurnalistica bine documentate.
8. Abuzuri. Reclamati abuzurile de orice fel impotriva ziaristilor, de la abuzuri fizice la cenzura in interiorul redactiei.
9. Campanii. Refuzati campaniile de presa impuse de interesele financiare, politice sau de alta natura ale patronului.
10. Autoreglementare. Intariti organizatiile profesionale, ca actori distincti in piata media (asociatii jurnalistice, sindicate, patronat etc.). Daca breasla nu se autoreglementeaza, atunci politicienii vor incerca sa intervina din exterior.
11. Agenda-setting. Promovati mai multa diversitate in subiectele prezentate. Nu lasati politicienii sa va impuna zilnic agenda si subiectele pe care sa le discutati si rediscutati la nesfarsit.
12. Echilibru versus panica. Evitati folosirea imaginilor cu potential de a induce panica in randul populatiei. Prezentati un discurs echilibrat! Mai ales, in cazul relatarilor despre producerea catastrofelor naturale. Fara atitudini grave, intrebari alarmante si irelevante, fara imagini ce promoveaza panica atunci cand ilustrati un subiect.
13. Informatii fara atribuirea sursei. Precizati sursa informatiilor citate de pe Internet.

9 comments:

[D][S][N] said...

corect!
dar totul pica in fata a 3 cuvinte: rating, tiraj, vizitatori!
nu crezi ?

Lucia Verona said...

100% de acord. Dar, aici şi acum, este 100% utopic. Sigur că trebuie încercat. Curaj şi succes!

calaretul fara cap said...

De acord, dar cum ramane cu "Vosganian - Crescut de Securitate, hranit de Vintu" ? :))

Oana Dobre-Dimofte said...

Calaretul fara cap: Imi asum si astazi contributia mea la articolul ala, semnat de trei persoane printre care si eu. N-o sa stau sa fac acum disectia textului, pentru ca ar parea o scuza. Dar partea mea din articol, care se refera strict la arhiva de la Bran, nu am de gand sa mi-o sterg din biografie.

Sorin Grumăzescu said...

Excelent articol. Punctul 13 trebuie citit de foaaaaaaaaarte multă lume. Tot articolul trebuie citit de mulți, dar pe mine 13-le mă doare.

SuKaRiT said...

Cum spune şi Lucia Verona: utopie! Bine-ar fi să fie cum e punctat, dar... Sunt convins că, în jurnalism (ca şi în Justiţie!) niciodată nu va fi "curat lună". Să facă cât de cât, ar putea doar cam 10% jurnaliştii, restul de 90% sunt cititorii, ascultătorii, telespectatorii. Când se vor sătura de circ mediatizat la maxim, minciuni (adevărul spus pe jumătate, tot minciună o consider!) şi informaţii eronate (sau scoase din context!) vor alege alt ziar, altă emisiune, alt post... Deocamdată, Media poate sta liniştită. Cu părere de rău trebuie să recunosc că, mult va mai dura până...

Ingrid said...

:)
Intr-o lume ideala... dar sa fim seriosi, nu stiu cata aplicabilitate are manifestul in realitatea imediata (si pe termen mediu), in special punctul 13...

Gandeste-te ca foarte multe informatii se propaga astazi prin intermediul blogger-ilor, unde furtul intelectual e in floare...

Sa nu fiu inteleasa gresit, nu ma refer la ''Greucenii'' din blogosfera romaneasca. Insa de multe ori se aplica vorba cu nebunul care arunca piatra.

Dar, cu siguranta, o initiativa inseamna a face CEVA.

Anonymous said...

Vali gz>: 100% corect, chiar daca a venit articolul acesta cam tarziu dar " Niciodata nu e prea tarziu" , mai ales ca azi e ziua "mea".

Unknown said...

Ma simt agresat in fiecare zi de stirile fataliste slab documentate scrise pe coltul mesei . Am renuntat in a cumpara presa scrisa, preferand sa cumpar publicatii specializate in special cele economice.
Pentru televiziune am descoperit dupa mult timp jurnalul de stiri al TVR .