Thursday 5 March 2009

Despre fake-uri

Le vad in fiecare zi. Bucati de musama a caror singura calitate pentru a fi atarnate de brat e ca au niste litere scrijelite pe el: LV, G(ucci), C(hanel). Se asorteaza perfect cu pielea coapta in solar si invelite in mult roz, de obicei din plastic, poliester sau spandex. Pe care roz stau alte litere: D&G, VS ori Nike. Nu mi-a venit niciodata sa rad nici de ele, nici de posesoarele lor. Singurul sentiment pe care l-am putut avea a fost de amaraciune in fata derizoriului.

Astea sunt, pana la urma, doar obiecte. Nu fac rau nimanui- cel mult simtului estetic. Mai exista, insa, si alte fake-uri: cu numele scrijelit in cartea de identitate sau pe cartea de vizita. Cu titluri si functii in loc de LV sau VS, care acopera o biografie de musama. Cu plastic in creier si spandex in inima- convenabil, se muleaza perfect pe aproape orice situatie de viata. Cu trupul acoperit nu de bronzul de la solar, ci de o legenda personala fara filtru impotriva ultravioletelor. Cu fake-urile astea e ceva mai complicat- n-am stiut tot timpul sa le recunosc mirosul. Dar faptul ca am supravietuit si ca acum pot zambi linistita imi spune ca nasul meu s-ar putea sa merite ceva mai mult credit, pentru ca a intuit o prajeala imputita dincolo de un aparent parfum de roze. Fara sa pun exact degetul pe partea falsa din eticheta, am taiat-o in timp util, inainte ca aburul sa ma intoxice. Evident, pana si parfumul era fake.

21 comments:

Anonymous said...

tre' să trăiască şi marele popor chinez pe planeta asta, nu?:)
pe de altă parte ăsta-i visul suprem al pipiţelor, să parvină big time cu fake-urile din dotare:)

Anonymous said...

Pct. 1 nu am inteles nici eu niciodata "fuga "asta dupa haine de firma.hainele pana la urma sunt haine.conteaza sa te inbraci decent parerea mea.Pe astia care neaparat tot timpul se imbraca de "firma"ii supsectez de epatare dar no cine sunt eu sa dau cu parul.Pct.2 aici e problema muult mai complexa si mai grava.De obicei eu "miros" falsitatea de la o posta la un om,dar nu sunt infailibil nici eu, o mai iau si eu in "goarna" din partea unora

Anonymous said...

oana, dupa postul asta imi esti la inima de 1000 de ori mai mult. jos cu fakeurile de toate felurile! si imi dau seama si de ce imi placi. pentru ca nu esti un fake. nu esti o wanna be, esti tu. come on, let's go out!

Oana Dobre-Dimofte said...

Bogdan: Tot ce pot sa spun e multumesc.

Anonymous said...

Ai si de ce Oana s-a "chinuit"omul nu gluma si a iesit..un text mama mama ,numai bun de pus la analiza la LITERE.esti BUN frate as fi vrut sa pot avea si eu lejeritatea ta in a te "juca"cu cuvintele.

claudiu dobrita said...

@codeus
E simplu, o poti cumpara. Trebuie doar sa vorbesti cu omul. Cyrano de Bergerac iti spune ceva? Cam asta ar fi de fapt prima conditie.
@oana
Interesant. Previzibil. Ma gandeam doar care va fi primul:)

codeus said...

Adica cum Claudiu vrei sa zici ca d-nul Bogdan a plagiat?!numele de Cyrano de Bergerac imi spune ceva normal da nu ma pune sa zic ceva din "arsenalul" lui(personajul)ca habar nu am.eu sunt mai practic de felul meu nu ma pasioneaza in asa mare masura romantismele care depasesc cateva fraze.

Anonymous said...

Oana,te-au gonit??

codeus said...

fetelor v-am lasat un cadou de ziua voastra la mine pe blog.

Anonymous said...

La Mulţi Ani !!!
http://gallery.hd.org/_exhibits/natural-science/_more2002/_more08/magnolia-flowers-in-in-Royal-Botanic-Gardens-Kew-London-England-1-BG.jpg

Oana Dobre-Dimofte said...

Sibilla: Multumesc frumos!

john enache (McGogoo) said...

La multi Ani, cu sanatate, fericire, noroc in dragoste si mii de impliniri :)

Anonymous said...

@Chichernea - lasa ca a crescut dolarul, si acum sa vedem daca mai sunt profitabile impoturile de la prietenii chinezi.

Anonymous said...

Dar cat de chic suna simplul "fake"!!!
Pardon, am spus cumva chic? trebuia sa spun trendy.

Limbajul ca si realitatea contine multa ironie. :)

Daca pt detecta falsurile din confectii nu-ti trebuie abilitati deosebite, impostura umana e cateodata mai greu de detectat.

Sfatul meu e sa folosesti bixtonim!!!

Anonymous said...

"despre fake-uri"... daca e sa gasim un vinovat in asta, atunci vina e a tuturor. a trecut vremea exceptiilor. exista peste tot imitatii, falsuri, asa cum exista la tot pasul ipocriti, impostori. traim cu asta, ne complacem in asta, si de cele mai multe ori ne aducem contributia la asta.

Anonymous said...

înseamnă că eşti perspicace :)
yup, fake world, fake friends, fake love.

cred că e numai o etapă pînă se prind omii că asta-i prostie... sau cînd n-o să mai fie la modă etalarea

Anonymous said...

cel mai "fake" e insusi statul roman.

Anonymous said...

G nu vine de la Guess? cel putin aici asa se poarta.

Anonymous said...

Dom`le, singurul domeniu de fake`uri care mă afectează este cel alimentar.

Nu neapărat din cauză c-aş fr`un mîncău (ptiu, drace!), ci pentru că-s gurmand şi pentru că am crescut la cuada vacii, printre răsaduri de legume naturale (!) plantate de oameni în care aveam (şi am) mai multă încredere decît am în Armată, Biserică, Mitică Dragomir, Agentu` VIP şi Barack Obama.

În rest, trebile de-nţolit.. Neah, nu mă pasionează. Sufletu` contează, nu învelişul material pămîntesc şi vremelnic :D

iulia said...

Mie mi se pare penibil sa vezi o tipa in metrou cu un Rolex de 80 de lei din Bulgaria la mana, e clar ca e un fake si ca nu pacaleste pe nimeni. Mai grav e fake-ul interior, atunci cand nici tu nu te mai poti recunoaste, din cauza atator roluri pe care le joci zi de zi pntru a le face pe plac sau pentru a-i amagi pe ceilalti si ajungi, la final, sa nu mai stii cine esti.

Anonymous said...

Sunt de acord cu articolul Oanei si reply-ul Iuliei, dar ... societatea este de vina.

Pentru cine a citit piesa lui Bertolt Brecht, "Der gute Mensch von Sezuan" aceasta afirmatie se impune axiomatic de la sine.