Asta e un text pe care l-am scris pentru ziare.com. Il postez si aici, pentru ca as vrea sa stiu si parerea voastra despre subiectul asta, care la inceput m-a revoltat si intristat, iar acum incepe sa ma inspaimante de-a dreptul.
Romania, infectata de sindromul fetei violate
Aceasta cred ca ar fi cea mai buna descriere a reactiei majoritatii persoanelor publice romanesti fata de ce se intampla in Italia. Banuiesc ca stiti- foarte multe dintre victimele violurilor nu depun plangere, pentru ca se invinovatesc pe ele insele pentru nemernicia care s-a intamplat: "poate nu trebuia sa rad asa de tare in discoteca", "poate m-am uitat cam lung la el". Mai mult, chiar daca victima nu se autoculpabilizeaza, de si mai multe ori societatea e cea care-i da cu ipocrizia in cap: "e vina ei, ce cauta pe strada noaptea", "n-ai vazut ce fusta scurta avea?".
Asa si noi: de mai bine de un an si jumatate, de cand politicienii italieni au recitit lectiile extremei dreapta care spun ca invinuirea unui grup etnic minoritar este cea mai buna solutie pentru a-ti masca propria incompetenta, romanii n-au facut decat sa-si puna cenusa in cap. Politicienii au repetat pana la sufocare niste stereotipuri in principiu corecte, dar perfect inutile: "nu toti romanii sunt criminali", "in Italia exista sute de mii de oameni care respecta legile". Unii dintre ei, precum ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, au mers la Roma cu umilinta in bagaj, gata sa suporte ironiile chiar si vestimentare ale conducatorilor italieni. Altii, precum Madalin Voicu, au preferat sa ramana in tara si sa se lupte cu xenofobia la televizor, invocand teze la fel de defetiste, de genul „problema e de fapt la noi, pentru ca nu stim sa ne tinem infractorii acasa”.
Tot acest amalgam, in loc sa trezeasca demnitatea nationala, nu a facut decat sa intinda infectia, multi romani simtind nevoia sa trige pe internet sau pe strada ca tiganii sunt alta natie decat ei, chiar daca pe pasaportul tuturor scrie acelasi nume: Romania.
Oricate motive de critica se pot gasi fata de sistemul juridic din Romania, nimeni nu poate contesta cateva lucruri. In nici un alt stat UE dintre cele preferate de emigrantii romani nu s-a intamplat ce se intampla in Italia. Toate celelalte au stiut sa se imunizeze la un nivel rezonabil in fata infractionalitatii. La sfarsitul anilor 90, cand actualul ministru italian Marroni angaja la negru acelasi gen de romani pe care astazi nu stie cum sa-l persecute mai eficient, Germania sau Spania se pregateau de valul din Europa de Est care era previzibil ca va ajunge acolo, cu bune si cu rele. Incapabili sa-si controleze propriii infractori decat cu pretul vietii unor judecatori ucisi de Mafie, italienii s-au trezit, in 2007, ca nu au resurse sa asigure securitatea propriilor cetateni. Dupa cazul Mailat, care a zguduit pe drept cuvant societatea, era prea tarziu pentru politicieni precum Veltroni sau Berlusconi sa le explice alegatorilor cum de s-a ajuns aici. Dupa violul recent al fetei de 14 ani, este si mai tardiv. Si atunci, asa cum scrie in toate cartile de manipulare politica, le trebuia o explicatie mai puternica decat lipsa unei protectii eficiente in fata crimelor individuale. Le trebuia un vinovat colectiv- romanii.
Iar la Bucuresti, majoritatea politicienilor le-a facut jocul: lipsiti de rutina demnitatii, politicienii de pe Dambovita, n-au gasit decat cele mai stravezii tehnici de aparare.
Este dificil sa iti amintesti cum e sa stai drept atunci cand compromisul politic te-a incovoiat in ultimii 20 de ani. De asta, poate, politicienii nostri nu stiu sa ne reprezinte la Roma- sa le spuna in fata demnitarilor de acolo ca discriminarea si xenofobia sunt mai mult decat conduite inacceptabile intr-o democratie- sunt o insulta adusa unei natiuni . Dar cata vreme atatia dintre noi nu fac decat sa se agate de pigmentul alb din propria piele, domnii Veltroni si Marroni au oricum succesul asigurat. Probabil ca nu i-ar vota doar italienii, ci si multi dintre romanii de aici, daca ar putea.
15 comments:
Titlul e foarte bun - mi-a amintit de piesa "Despre sexul femeii ca un cîmp de bătălie în Bosnia" de Matei Vişniec.
Şi ideea e foarte bună - chiar aşa ne purtăm, complexaţi, speriaţi de ce-o să spună lumea.
Este clar că România gestionează foarte prost problema şi, în mare, ai dreptate.
Nu l-aş învinovăţi însă pe Mădălin Voicu - el face bine ce face, nu trebuie să încerci să-l distribui într-un rol care nu i se potriveşte.
Dar revenind la sindromul fetei violate, cred că el trebuie văzut în legătură cu alt sindrom - sau fenomen - al majoritarului care se trezeşte în postura de minoritar.
Cel care dădea vina pe unguri, pe evrei, pe ţigani, deci pe alţii, se pomeneşte că acum alţii dau vina pe el - el e străinul, alogenul, altul.
Ar mai fi multe de discutat, poate cu altă ocazie.
Oana, te aştept la lansare.
Mi-as dori sa vina ziua in care un politician roman, un ins cu puterea unui lider de opinie sau un maestru diplomatic delegat de statul roman se va "naste" pe scena politica mioritica si se va duce acolo si va spala noroiul asta ce e pompat cu spor inspre obrazul Romaniei prin cazuri din ce in ce mai monstruase si cu accente de patologic...
Sa vad (desi cu regret spun ca nu mai cred...) omul care cu prestanta unui Blair sau unui Obama(2 exemple aleatorii de politicieni care impun prin simpla prezenta)va apara onoarea unei natiuni asa cum se impune intr-o lume demna, caci ce se intampla in Italia e inspaimantator (privind fie din perspectiva extremismului galopant in plina escaldare, fie din cea a nemerniciilor ce se produc si care graviteaza in jurul unor conationali), dar ceea ce accepta tacit si balbaitor reprezentantii Romaniei depaseste orice inchipuire umana...
Pe a mea, cel putin, a depasit-o demult....
Nu noi am inventat toleranta din gura si intoleranta in fapte . Asta este clar . In al doilea rind in Italia este o problema de educatie si de mentalitate , pentru ca omogenitatea etnica din perioada interbelica a permis venirea la putere a unui Mussolini. Cind au descoperit , in anii '90 ca au un deficit urias de forta de munca au deschis granitele , dar nu erau pregatiti mental sa accepte alte minoritati . Trebuia un tap ispasitor , iar la inceput au fost albanezii care traversau Adriatica , apoi au fost marocanii care nu mai incapeau in Franta si in cele din urma romanii +tiganii +moldovenii = peste 1 milion .Ce fac totusi cei peste 45 milioane de italieni?Sunt cuminti si au nevoie de stabilitate , care stabilitate vine de la cele peste 50 de guverne schimbate in ultimii 20 de ani.plecatdeacasa.blogspot.com
iti multumesc pentru acest text
Oana din pacate pt noi si numai pt noi anumiti incostieti de pe dambovitza sau aiurea nu-si dau seama (sau isi dau sema si li-e sufletul atat de negru)de consecintza cuvintelor care le spun doar doua exemple vreau sa ti le supun atentiei.Declaratia lui veltroni din cazul mailat atunci in calitate de primar al Romei care a fost o declaratie fatisa la violenta si una mai veche facuta de insusi presedintele Romaniei de atunci Iliescu cu chemarea minerilor in capitala
ca fortza de interventie.Intr-un stat de drept a invrajbi o categorie de populatie impotriva alteia adica spus mai direct razboi civil e o crima impotriva poporului si ar trebui pedepsita exemplar si probabil atunci cand ar fi vreo doi bagati la puscarie pt asa ceva aici si aiurea ceilalti mandrii politicieni s-ar gandi de doua ori cand ar face anumite declaratii.Cuvantul ucide Oana ca si cutitul glontul si sabia
oana, politicienii nostri sunt pigmei din punct de vedere moral. hai, nu toti, dar nici departe nu ma duc. vrei exemplu? 55 de roabe de bani catre Biserica, atentie! a nu se citi spiritualitate! cred ca e in spiritul bancului cu asiguratul slujbelor de catre Guvern ...
E corect ceea ce ai scris. Si just.
Totusi, nu cred ca miza din Italia este siguranta italienilor pe strazi, ci diversiunea creata pentru locurile de munca pe care le ocupa romanii. O campanie de lunga durata, sustinuta intens de Berlusconi in cursa electorala, care insa nu a avut avizul UE in perioada procedurilor cu Mailat. De asta se si cere expulzarea.
Si daca ar fi sa contorizam numarul violurilor comise de italieni in tara de bastina si cele facute de conationali pe plaiuri mioritice, tot pe locul doi am iesi. Daca am vedea si cazurile de pedofilie tot nasol ar iesi la matematica pentru Italia.
Daca siguranta ar fi un scop pentru carabinieri, atunci cum se face ca in Romania se fac cele mai mari capturi de droguri de la inceputul anului?
Nu pot sa ma abtin sa nu ma intreb ce face Nastase cand se intalneste cu Belusconi la o inghetata.
A.. si inca ceva.. In fapt, problema pe care o ridici.
Eu nu ma simt complexata de ceea ce se intampla in Italia. Nu pot sa adopt o astfel de atitudine pentru niste lucruri pe care nu le-am comis eu.
Cateva stiri promovate agresiv de presa italiana nu ma reprezinta nici pe mine si nu reprezinta nici natia noastra, la fel cum sunt convinsa ca nici poporul lui Berlusconi nu se simte jignit cand se vorbeste despre crimele comise de Mafie in intreaga Europa. In fapt, nu ar avea de ce.
Am toata compasiunea pentru victime, dar si toata stima pentru decenta in comportament si imbracaminte. Fireste, sunt cazuri si cazuri, dar ceea ce se intampla este peste limita.
De ce ar trebui sa plece cineva capul in fata unui stat, sa se simta ofensat de niste evenimete de care nu este responsabil? Pai daca trebuie sa facem asta, de ce sa nu punem si noi la zid toate popoarele care au violat sau ucis cetateni romani. Sa rupem toate discutiile cu toata lumea, sa incepem sa agresam peste masura, pe modelul italian.
Politicienii nostri probabil se tem de eventuale ruperi de aliante si prietenii prin PE si pe la Bruxelles. Si daca ar trebui sa duc problema parlamentarilor la extrem, as spune ca, in fapt, nici ei nu ne reprezinta dupa prezenta la vot din ultimele alegeri.
Acesta este modul cel mai eficient de a construi cu bani putini, sau chiar pe gratis, un brand de tara care "l-ar face invidios" pana si pe Olins!...
Aproape ca ajungem sa ne intrebam pentru ce mai este nevoie de cele cateva zeci de milioane de Euro cerute de Nuti...
observatiile mi se par foarte corecte si interesante.
pe de alta parte insa inteleg atitudinea italienilor impotriva romanilor. un sindrom al femeii violate e si repulsia fata de restul barbatilor.
ca la fiecare infractor roman din Peninsula exista mii de conationali care muncesc din greu pe salarii pentru care italianul de rand nici macar n-ar intoarce privirea e perfect adevarat. la fel de adevarat insa e si ca romanii ocupa un loc de frunte in topul infractiunilor. si ca le aleg pe cele mai josnice: violuri, talharii, cele care lasa rani profunde.
chiar daca nu ne convine, romania nu inseamna numai hagi, nadia sau nastase, ci si tiganii si cersetorii care au umplut marile orase ale europei. nu ne identificam cu ei, n-avem nimic in comun, dar suntem produsul aceleiasi societati. de asemenea, o societate care nu stie cum sa isi rezolve problemele si e multumita sa arunce mizeria sub covorul vecinilor.
Nu exista pigment alb. In toate pieile lumii exista mai multa sau mai putina melanina.
imi place cum scrii, ai un blog interesant si cu stil. o sa mai trec in vizita...o zi frumoasa
Draga Oana, resemneaza-te cai in curand nu o sa mai te numesti romanca ci rromanca.Bine ar fi sa evitam un conflict diplomatic cu Italia ca de evitat un conflic moral cu Europa este deja extrem de tardiv!
Cred ca problema ridicata de tine tine de calitatea politicienilor romani care sunt alesi direct sau indirect sa ne reprezinte. Din pacate, de cele mai multe ori competenta profesionala nu a fost principalul criteriu de eligibilitate. Astfel ca romanii au ajuns sa fie reprezentati peste hotare de un Cioroianu - un istoric bun dar un diplomat stangace si nepregatit.
Insa dupa parerea mea nu cred ca aceasta este problema principala privind acest "sindrom". Eu unul as merge mai degraba pe folosirea unui "sindrom al golanului". Plecand de la presedintele tarii si mergand pana la ultimul tigan (din Simileasca de exemplu - suna cunoscut , nu?) cred ca suferim ca natie de...golaneala. Asta se reflecta cred destul de bine si in mass media iar fenomenul fiind omniprezent, a devenit pentru noi o stare de normalitate. Vulgarul s-a impletit perfect cu noua mentalitate a romanului de succes din ziua de azi, cum ca - "Totul e posibil".
Romania exporta defapt in Europa o democratie prost inteleasa, in care regula principala este ca poti incalca toate regulile daca esti "baiat destept".
Am speranta ca televiziunile, acest instrument de informare in masa - in special al celor cu un grad de discernamant redus - sa renunte la emisiuni de tip can-can si la stiri prin care sa bagatelizeaza crima, violul sau furtul.
Cred ca acesta ar fi primul pas pe un drum destul de lung pe care e musai sa-l parcurgem.
Ma bucur ca Hasdeul a dat nu numai o Elena Udrea ci si o Oana Dobre. Felicitari si succes pe mai departe!
Imi place ce ai scris
Parerea mea este ca gandurile din seria “era fusta prea scurta” au si legatura cu faptul ca putea fi ceva prevenit, dar si faptul ca o fusta scurta este o invitatie catre un anumit comportament. Fusta scurta e un mod de manifestare, in cazul in sine, al dorintei sexuale, insa in normele dorite si acceptate de purtatoarea fustei scurte. Prin anii 90 a existat un caz de viol in Italia in care prezenta blugilor a fost considerata un semn ca fata nu dorea sa fie violata, destul de ciudat pt ca nu cred ca exista cineva care sa vrea asa ceva. Orice reactie de dupa eveniment mi se pare normala, e o cautare a unei solutii pentru a preveni repetarea.
Cand mergi in anumite localuri nu poti intra sau ramane daca esti in pantaloni de trening. Totusi persoana este aceeasi cu sau fara pantaloni de trening.
Orice trasatura negativa e destul de greu de indreptat, insa cred ca acest lucru ar putea fi facut in timp. In fond lumea ne vede in pantaloni de trening in clubul in care regula spune ca cei in pantaloni de trening nu sunt agreati. Putem schimba pantalonii sau ii putem da jos de tot, alegerea e a noastra. In perioada interbelica existau metode de a convinge jurnaisti straini sa scrie articole ce reflectau o imagine pozitiva a Romaniei, nu vad de ce nu ar putea fi refacut acest lucru. Presa influnenteaza f mult prin imaginile promovate, mai ales prin stereotipii. Italian = moda, gestica multa, muzica, mafie, spaghete; neamt = punctualitate, bere, carnati; francez = vin, branza, miros urat, broaste.
Nimic negativ sau pozitiv nu poate caracteriza un individ in sine, totusi oamenii generalizeaza.
Inainte de a putea crea o imagine pozitiva in afara tarii ea ar trebui sa existe in interior. Poate ar trebui sa incepem cu noi. Eu cel putin sunt satul de "romancele sunt cele mai frumoase" de parca atributul singular al femeii romance e frumuseatea. E aproape ca o vanzare in piata doar ca in loc de „mere frumoase la 3” lei sunt romance frumoase, pretul nu e afisat. "Romanul e descurcaret" e un alt concept des intalnit prin care mi se pare ca se asociaza incapacitatea de a face ce trebbuie cu incalcarea regulilor, legilor, iar in cel mai bun caz e vorba de o peticeala. Alaturi de cele doua de mai sus ar mai fi si mitul salvatorului, americanii, investitorii straini sau diversi lideri politici. Toate cele de mai sus sunt asocieri cu atribute negative care se leaga si de imaginea negativa a romanilor de prin Italia. Poate ca niste vizite pentru jurnalisti din peninsula care sa arate mai mult decat femei frumoase si cat de descurcareti sunt unii sau altii ne-ar prinde bine in Italia.
Depinde de noi daca ne punem pantaloni, ramanem in trening sau ii dam jos de tot.
Post a Comment