Thursday 5 June 2008

O bucatica de normalitate

De multa vreme nu am mai auzit un discurs atat de frumos precum cel tinut astazi de Regele MIhai azi la Peles. Si de multa vreme nu am mai simtit in vreun discurs emotie adevarata, in locul unor cuvinte cautate pentru a "da" bine. Regele a vorbit doar 2 minute despre un moment pe care il asteapta de 60 de ani, dar a spus un lucru esential: portile castelului vor ramane deschise oamenilor pentru eternitate, doar ca acum vor gasi acolo nu doar incaperi goale, ci si oameni vii. Poate de acum incolo Pelesul va fi si ceva mai bine ingrijit.

Retrocedarea Pelesului a fost un subiect controversat in 2001, cand Guvernul Nastase a acceptat restituirea. Mi s-au parut si atunci, dar si acum, mai putin importante negocierile, intelegerile politice decat altceva: normalitatea. In Romania asta nebuna, cu politica ei schizofrenica, mi se pare absolut normal ca un simbol al regalitatii, construit in 1883 de familia regala sa-i revina acesteia, dupa ce i-a fost luat cu forta de catre comunisti. Pana la urma, Hohenzollern-ii si-au luat inapoi ceea ce le apartinea de drept. Si asta se intampla atat de rar in Romania, incat, iata, normalitatea devine o stire.

35 comments:

Constantin said...

Intrebare retorica:
Cine construieste o casa: arhitectul, proiectantul, executantul (constructorul) sau cel care da banii?

Cat priveste retrocedarile, hmm! S-au facut intr-o veselie. De ce nu se intreaba nimeni cum de a luat PNL atatea voturi? de la pensionari? nici vorba.
Cunosc bine o situatie concreta. Dupa cutremur intr-un oras din provincie s-a sistematizat - cu sau fara ghilimele- a anume zona. S-au daramat apoi si case destul de bune. Propietarul uneia a fost despagubit , evident ca sub nivelul valorii reale. Cu banii primiti si-a facut un apartament cu 3 camere.
Anul trecut a primit teren in compensatie. Anul acesta a primit bani si pe casa. Suficienti pentru a-si face o alta.
So...

Anonymous said...

Sincer, n-am ascultat ce-a spus acest fost rege. Prefăcătoriile şi prefăcuţii îmi fac greaţă. M-am născut la vreo 12 ani după ce regele a fugit (nu înainte de a umple vagoane întregi cu bogăţii care nu-i aparţineau!) dar mi-au povestit bătrânii cu care mai vorbeam. Nu, nu erau comunişti, erau acei români care s-au simţit trădaţi! În mai bine de 5o de ani a uitat nu numai să vorbească corect limba "poporului său" (cică!) dar nici unul dintre vlăstarele regeşti nu a învăţat să vorbească limba paternă. Prinţesa care vorbeşte şi limba română (încă cu accent!) şi-a luat un profesor imediat ce-a văzut oportunitatea... Că-l ascultam (la Europa Liberă) spunând cuvinte din care cu greu pricepeam ceva, fraze pe care le citea fiindcă dădea bine printre spiţele regeşti, nu ne-a ajutat cu nimic. Din clipa în care a înţeles că tronul nu-l mai vede, noi n-am mai contat. Să vină acum, să ia în stăpânire un loc pe care nu-l merită (fiindcă ne-a aruncat la gunoi în schimbul aurului!) să-i fie ruşine! Chiar nu mă pot extazia. La fel ca şi comuniştii, ne-a furat şi el! Ba, a făcut mult mai mult rău, findcă odată cu vagoanele pline cu "plata", ne-a luat speranţele!

Constantin said...

@Sukarit

Eu odata l-am inteles. A zis ca nu se amesteca in politica interna a Romaniei!!!
Dar cine sa mai ia in consideratie astfel de amanunte?!

Anonymous said...

@Sukarit...
"M-am născut la vreo 12 ani după ce regele a fugit...", nu era nevoie sa o spui... se subintelege din text...

Unknown said...

romantica mica si incurabila :)

Anonymous said...

@bru2s
Presupun ca tu te-ai nascut in 1916 cand i s-a pus perna pe gura regelui Carol I.
Sau peste un an cand Printul Carol a parasit frontul plecand la Odessa.
Sau in 1930 cand acelasi Carol a dat lovitura de stat inlaturandu-si fiul de pe tron
Sau in 1938 cand a acalasi a desfiintat partidele politice.
Poate in 1940 cand El Fugitivo a luat pentru a treia oara calea exilului dand tara pe mana lui Antonescu
Sau poate in 1944 cand urmasul sau a dat mana cu comunistii pentru a-l rasturna pe maresal si a lasa portile deschise cotropitorilor estici.
Poate in martie 1945 cand l-a numit pe Groza seful guvernului.
Sau in 1946 cand M. a primit o medalie si un avion- drept jucarie?!- de la Stalin pentru contributia adusa la victoria Armatei Rosii.
Sau poate in decembrie 1947 cand a luat urma tatalui sau lasand poporul prea iubit in mainele comunistilor romani si rusilor, pardon, sovieticilor.

Imi cer scuze pentru tonul artagos dar ma irita f mult cei care nu cunosc istorie dar incearca sa dea lectii.

Anonymous said...

@bru2s

Ei, o frază în plus acolo... :D

c said...

brutuse, vezi ca e cam nasol sa te nasti de 9 ori. cred ca esti un fel de tata lu' hailander ;)


blondo, dupa ce ca esti aroganta, poate devii si o mica monarhista. ca burgheza deja te afli...dupa cum tii degetelul ala minune, vreau a spune...

Anonymous said...

Si uite-asa Oana draga , eu nu ma mai mir de tara in care traim .

Constantin said...

@c
Esti rautacios; eu o apreciez pe Oana, doar ca aici a fost - vorba lui Victor- prea romantica.
Nu am nimic cu monarhistii romani, dar ar trebui sa-si asume trecutul pe care- cred ei! - il reprezinta.
In afara de Carol I restul - sa zicem dinastiei- cuprinde generatii...degenerate.
Si inca un lucru, declarat de "principele" Duda: toata familia este in asteptare. Se pregatesc de ocuparea oficiala a tronului. Cand va fi nu conteaza. Dar ei se pregatesc.
Nu-mi pot da seama cum poti sa traiesti intr-o perpetuua asteptare.

Radu Cunnect said...

De ce un neam ca al nostru are un asfel de blestem, sa intaratam, sa distrugem, sa nu recunoastem, sa nu avem respect...., da lista continua si poate continua, nu ne recunoastem istoria, toate neamurile si tarile astea se lauda, se incurajeaza, se mandresc cu asa ceva, nu stiu cum sa scoata la lumina mai frumos, mai elegant, lucruri ca acestea, UN REGE este UN REGE si asa ramane, regatul lui in orice conditii ii apartine, mandritiva si laudativa regele, multe tari vor si nu au asa ceva, uitativa la tarile care au regi si regine, ce cultura, ce civilizatie, ce putere financiara.... TRAIASCA REGELE, si nu judecati, raul facut de comunism, este cel mai rau si cel mai cumplit de suportat, iata la cate mile distanta suntem de marile puteri azi, iata ce rau a facut comunismul si acum avem printre noi, indoctrinati cu marlania comunista, cu mizeria lor , de le sclipesc jeepurile dar le duhneste a hoit pielea si captuseala din ele,asa ca mai bine ,sustineti puritatea asa cum este ea, curatenia si disciplina, care poate veni prin casa regala, nu prin lebre care macina Romania!

Anonymous said...

Pai de la cine am vrea sa auzim discursuri decente, elegante? De la Vanghelie, de la Blaga, de la Videanu "v-a"? Sa fim seriosi

Constantin said...

@Radu Cunnect
N-as fi intervenit, dar cand se depaseste masura, atunci nu pot tacea.

Grecia, Italia, Bulgaria, Austria, Ungaria, Franta, Germania, Polonia au avut regi si / sau imparati. Nu am auzit ca ar dori sa aiba un "trimis" al lui Dumnezeu pe capul lor.

Haideti sa fim macar o clipa seriosi, ca rationali e prea mult!

Constantin said...

UPDATE

Nu am nimic impotriva monarhiei. Nici daca ar fi de import, ca la noi.

Dar urmasii lui Carol I nu au fost demni de acesta. Nu vreau sa amintesc aici de originea progeniturilor reginei Maria.Dar mai amintesc de procesul lui Mihai cu verii lui, de care stie toata Europa.

Deci nu pot sa fiu mandru ca am un astfel de rege.

|Si apropo, uite ca m-am infuriat!
Am citit pe un blog un comentariu foarte pertinent: cum se face ca mai toti exilatii s-au intors in tara? Ziaristi, oameni de afaceri, printi, printese,rege? Stiu ca se vor gasi explicatii. Eu dau una singura : saraca Romanie, cat de bogata esti!

Anonymous said...

Nu sunt prea entuziasmat de discursul gangav al regelui.Daca ar fi fost atat de patriot, nu pleca din tara cu un tren plin cu ceea ce nu-i apartinea,nu primea medalia de la rusi, n-ar fi lasat Romania vraiste pe mana comunistilor si a rusilor. Daca ar fi fost patriot si si-ar fi iubit tara isi invata fiica romaneste.Aceasta retrocedare a o parte importanta din palatele regale mi se pare nu o normalitate ci mai degraba o jignire a poporului roman spoliat de regii Romaniei. Toata stima pentru regele Ferdinand, restul sunt niste degenerati.Imi place cum scrieti, dar spre regretul meu,aici nu pot fi de-acord cu dvs.

Radu Cunnect said...

@constantine= constantine, nu stiu ce vrei tu sa spui dar nene lasa-ne, puti a calvar lepros de comunist si te mandresti cu manele , tigani fomisti si gratare in natura la bustul gol, asta este Romania de o vezi tu, e greu sa intelegi si sa judeci tu, ce s-a intamplat si ce sunt marile puteri, sau cum pot intervenii marile puteri in discutie,chiar si la un mic dineu regal, esti mic si nu pricepi,eu spuneam de faptul ca as face puplic gestul in sine a ceea ce s-a intamplat, retrocedarea e ceva simbolic, nu vine sa-ti ia nimeni nimic, nu ti-a luat nimeni nimic, e vorba sa ne cizelam si noi in privinta a ceea ce spui dumneata,ca tot salbatici la stiri suntem cu tigani manelisti prezentati,pana si campionatul european are de suferit, de ce sa nu inceapa cu Romania prin fostul rege al sau prezinta frumoasa si bogata Romanie si incepe prin tigani cersetori striga Mutu,lasa nervii, mai bine te-ai enerva de alceva de ce ti-am spus chiar eu, de jeepurile care put a hoit, poate traiesti pe cai mari , dar tara asta este in fundatura de mizerie a hoiturilor ce tu ii susti, asa ca merg macar pe ce trebuia facut demult, respect,civilizatie, coretitudine si nu gandirea care tu o ai, nu te-a furat nimeni atunci, acum esti: jefuit,talharit,dispretuit...de 10000000....ori furat ,si nu e regele devina ci hoiturile acelea....pa si ciocu mic ca ne aud si altii;))=))

c said...

rumani alfabeti...
eu ofer un cal. cine ofera un regat sa ma caute pt a stabili detaliile tranzactiei.
la constantin: cred ca esti prea serios si dauneaza cu riduri. altfel, cred ca ti-a scapat ideea expusa de mica jurnalista blonda. eu am glumat. altfel as fi si eu unul nascut in vremurile retragerii aureliene. sau poate as fi tata lu gizuz, de ce nu?
la radu: te deranjeaza gramatica? cit despre coerenta banuiesc ca s-ar cere cam mult. joci sah cu virgulele

Radu Cunnect said...
This comment has been removed by the author.
Radu Cunnect said...

bai cimpanzeule "c"-coboara dupa craca si veziti tu de mucozitatile tale ca nu te-a pus nimeni sa corectezi sau sa dai cu bata-n balta,este o opinie a mea care iti convine nu-ti convine este problema ta, nu-s la ziar sa vina inca 3 care sa corecteze dupa voi,bai astia de va credeti smecheri in scrieri, ar trebui sa te uiti la cum scri mataluta , zici ca sri pe messenger asa scri, macar constantin a respectat scrierea insa tu unde ai mai vazut ". " si sa incepi cu litera mica (a tu te joci cu ".-te" esti mai dat dracu) si astea;)) inseamna facut cu ochiul si =)) rad de unii ca tine , esti varza!

Anonymous said...

@Radu Cunnect

radu mamii radule,
pai daca nu ai inteles ce am zis mai bine ia-ti babetica, sterge-te la gurita, ia-ti biberonul si vezi un film cu Tom si Jerry. poate te ia somnul si sa visezi frumos.

Radu Cunnect said...

@constantine : Dute nene, poate ai treaba si te retinem, ai luato pe urma altuia cu "." si litera mica, vezi-ti filmele de mi le recomanzi ca esti expert si suge tu.... nevrozatule!Pa si ciocu mic ca ne aud si altii=)))

c said...

quod erat demonstrandum

Anonymous said...

Te felicit, Oana, pentru ce ai scris aici. Oare de ce suntem atât de fraieri, noi, românii? Şi până când? Eu cred că e momentul să ne recuperăm demnitatea naţională.

Roxana Iordache

Constantin said...

Rog pe gazda noastra sa ia masuri cu ultima postare a lui Radu Cunnect.A intrecut cu mult masura. Daca nu este posibil atunci voi continua sa-i raspund pe masura vorbelor sale.

Oana Dobre-Dimofte said...

Gazda voastra va roaga deocamdata frumos sa incetati cu discutiile la nivelul asta, care coboara, incet-incet catre genunchiul broastei.

Constantin said...

Desi gazda noastra a dat un raspuns diplomatic si nu unul pedagogic -pedepsind deopotriva intreaga clasa- ii voi repecta dorinta.

Oana Dobre-Dimofte said...

Gazda voastra multumeste frumos. :)

Constantin said...

By the way,

Cat de mare e genunchiul broastei? Si in ce se masoara?
Daca se masoara in n x mii de carti citite atunci, cu adevarat, unii inca nu au ajuns la talpa broastei.

Oana Dobre-Dimofte said...

Constantin: Genunchiul broastei nu cred ca se masoara in miile de carti citite, ci in felul in care folosesti sau nu ce ai aflat din ele.

Constantin said...

Absolut de acord.
Dar prefer pe unul care a trecut pe la biblioteca - sau si-a facut cateva- pentru ca mai pot fi sperante de imbunatatire.
Altfel, nicio nadejde.

Radu Cunnect said...

multumesc tie oana, pentru eleganta si bunul simt al tau, care se observa in tot ce faci si scri:-*, sa auzim de bine!

Constantin said...

@ Radu Cunnect

Pai daca tot "faci si scri:-*" atunci : d.t.f.r.

Oana Dobre-Dimofte said...

Daca doriti sa dezbateti in continuare, absolut nici o problema. Dar ping-pong-ul cu insulte se opreste aici.

Radu Cunnect said...

ok, laso asa bine , nu mai scru nimic........

Anonymous said...

Mie mi-e scarba sa aflu o cat de mica stire despre " regele "mihai !
Ar trebui sa ne cam lase sa ne vedem de republica noastra !
TRAIASCA REPUBLICA !