Wednesday 30 April 2008

Daca vreti sa intelegeti...

... mai bine ce s-a intamplat in Romania in ultimii 19 ani, cititi o carte in care nu exista cuvantul Romania. E vorba de ultima (din pacate chiar in sensul de baza, nu de "cea mai recenta") carte a Annei Politkovskaia, "Rusia lui Putin". M-am apucat s-o citesc cu gandul de a vedea cum a fost "la altii" si cu fiecare pagina revedeam filmul "cum a fost la noi".

Judecatori corupti? Check. Presa-surubelnita, care face si desface ce vor cei care-i rotesc manerul? Check. Imperii financiare pornite de la privatizari cu spaga intr-o mana si telefonul in cealalta? Check. Peretele antifonat de care se izbesc vocile celor care conteaza doar cand au stampila de vot in mana, si atunci doar ca cifre statistice si nu ca persoane? Check.

Politkovskaia a platit cu viata pentru ce a scris. Nu stiu daca pentru cartea asta sau pentru articolele si celelalte carti despre razboiul din Cecenia. In octombrie 2006, a fost gasita impuscata in liftul cladirii in care locuia. Mie mi-e teama ca pedeapsa Romaniei noastre va fi sa continuam sa traim exact la fel ca si pana acum.

15 comments:

Anonymous said...

Si, ca sa termin ultima ta fraza, asta doare cel mai tare. Ei macar stiu cum stau, noi nu vom sti nici macar peste 20 de ani...

Anonymous said...

Citind asta, ma intreb: de ce-i tineti pe Iliescu si pe Nastase in blogroll? Fara ei, Romania ar fi putut fi altfel in ultimii 19 ani.

Anonymous said...

@anonymus

De unde mania aceasta de a reduce lucrurile pana la schema cea mai stupida? Chiar credeti ca istoria recenta a depins doar de doi politicieni? Nu traiti in aceasta lume? nu cititi istorie? Nu cititi jurnale? Nu cititi nici macar reteta medicului psihiatru? Nu va este clar ca nici in cele mai aprige monarhii absolutiste nu sunt determinante doar persoanele monarhilor?
Suntem aici unde suntem mai ales din cauza noastra. Noi, cu bunele si mai ales cu relele noastre apucaturi, obsesii, pacate, betesuguri si vicii suntem principalii artizani ai prezentului.
Nu serveste la nimic exercitiul infantilizarii unui popor dupa formula "altii sunt de vina, nu noi!". Doar umbrele din noi au facut posibil ca altii sa profite de slabiciunile noastre, sa-si urmeze interesele. Noi le-am permis, nu iliescu, nu Nastase.

Alt anonim

Anonymous said...

Trebuie sa recunosti esti fan gay....si eu cred ca acelui popo cu mustata si SIDA luata din fund sau prin i se potrivesc perfect pantofiorii zilei.

Oana Dobre-Dimofte said...

Mile: trebuie sa recunosc ca sunt fan Freddie si ca putin imi pasa daca si-ar fi asortat pantofii la rochie de seara, cata vreme ar fi continuat sa cante la fel de dumnezeieste.
Back to Politkovskaia.

Anonymous said...

Politkovskaia invocata este o scuza pentru faptul ca tu de obicei te culturalizezi cu Cosmopolitan? Sau vrei in public sa pari rafinata? Oricum nu inteleg ce legatura are ziarista aceea ucisa de servicii cu poponarii !?!

Anonymous said...

@anonymous al doilea :)

Traim, citim, nu va faceti griji. Poate in almanahele lui Vanghelie sa scrie, cum zici tu, ca toti suntem responsabili pentru orice: ca vanzatoarea de la coltz si ciobanul din varful muntelui contribuie cu 1/20 de milioane la jafurile lui Mailat sau Vantu, detin 1 mm patrat din tablourile lui Nastase, au chemat cate-o sutime de miner in 90 etc.

Nu, nu cred ca istoria recenta a depins doar de Iliescu si Nastase. Doar cred ca au avut un rol suficient de mare incat, daca deplangi starea de fapt de azi, nu poti vedea TOT in ei vreo speranta.

Anonymous said...

Oana, cu tigarea intr-o mani si cu Red Bull in cealalta, te plangi ca in Romania se traieste prost. Subiectul cu Politkovskaia n-a fost ales atat de bine, precum ti-ai inchipuit, si ai primit si raspunsurile de rigoare de la anonymus si mile.

Ti-ai dorit un subiect profund, dar l-ai tratat cu superficialitate. Si apropo, ca sa fii pe placul blogosferei, citeste si blogurile cu 100 si 300 de vizitatori, vei afla mai multe decat iti inchipui.

Victor Ciutacu, Mile Carpinisan sau Vlad Petreanu sunt vedete uzate, n-ai ce sclipiri sa mai prinzi de la ei.

Anonymous said...

@anonimul 1

1. Oare RO ar fi fost mai rea sau mai buna fara cei doi?
2. Chiar nu te intereseaza sa afli si ce au ei de spus? Crezi ca tu stii totul si ai mereu dreptate?
3. Nu au contribuit si altii (major) la cum este Romanaia azi? Cu bunele si relele lor.

Bravo Oanei ca ii tine in blogroll desi nu pare nici pe departe fan al lor.

Circotas

Anonymous said...

Oana,
Tu nu faci parte din presa?
Chestia asta cu presa este o prostie! Exista numai diversi jurnalisti (de toate soiurile) si diverse grupuri de interese sau ideologice din presa.
Parearea mea este ca sunt prea multi urechisti si prea multi frustrati in presa din Romania.
De exemplu, si tu ai dupa parerea mea mult prea multe certitudini naive! Cu toate ca pari recuperabila!

Oana Dobre-Dimofte said...

@Cepanamea+ anonimul nr1 : obisnuiesc sa scriu despre ce am chef, sa stimez ce oameni, ziaristi sau vedete cred ca merita asta, sa nu explic de ce aleg anumite subiecte pentru blogul personal, sa citesc ce mi se pare mie interesant, sa bag in blogroll pe cine cred eu ca e relevant pentru blogosfera (desi nu sunt oamenii ale caror pareri le impartasesc) si mai ales sa nu dau socoteala pentru toate astea. Daca ideile astea vi se par de nesuportat, poate aveti treaba si va retin.

Anonymous said...

Stia ce risca publicind asa ceva in Rusia. Si totusi a facut-o. Asadar merita sa fie numita jurnalista. In Romania, exista jurnalisti, sau doar slugi la moguli ?

Anonymous said...

cata incrancenare, patima, ura... zic doar atat, sa nu ne pierdem sperantele, destinul tarii asteia e altul si vom reusi ceva abia cand vom intelege ca nu calea terfelirii si jignirilor reciproce este cea buna, nu improscandu-ne cu noroi, si nu copiind comportamentul celor pe care ii tot acuzam... " toti traim sub acelasi soare, dar nu toti avem acelasi orizont ", daca vom continua si nu ne mana pe toti aceleasi idealuri si credinte, ne vom merita soarta, eu cred ca putem si meritam mai mult de atat..
respecte,
Sibilla

Anonymous said...

Zic: cepanamea n-au mile unii de propriul neuron si se baga-n seama,nu stiu.
Revenind la subiect: vreun indiciu ceva despre editura, pe unde se gaseste cartea ? Un link ?

Anonymous said...

pedeapsa de care zici ne-am impus-o singuri.ne opreste cineva sa avem societate civila? cu cetateni implicati? cu intelectuali detasati de interese? cu.... ei la naiba meritam tot ce ni se intampla
o spune unul care a obosit sa au da : moarte intelectualilor, noi muncim nu gandim golani tiganci imputite pasarici licurici tonomate.......