Thursday 10 January 2008

Pentru toti chelnerii din Romania (sau "Ce probleme am si eu!")

"Cola" este un sortiment de bautura. "Cola" nu inseamna neaparat Coca Cola. "Pepsi" e tot "cola". Daca mai am o data schimbul de replici absolut cretin "O cola, va rog"- "Nu avem decat Pepsi", s-ar putea sa URLU. Partea nasoala e ca STIU ca o sa mai am dialogul asta tembel cat de curand. Pentru ca il am APROAPE DE FIECARE DATA (aproape = in 98% dintre cazuri) cand cer o amarata de cola.

20 comments:

Carina said...

Nu te supara :) Asta se intampla pentru ca a devenit un nume generic. La fel ca xerox. Intai marele brand, apoi a dat numele categoriei :) Desi Pepsi e tot bautura cola, Coca-Cola detine "suprematia" in categoria asta :)

Oana Dobre-Dimofte said...

Carina: nu ma intereseaza. Cand cineva imi vinde un produs, am pretentia sa-i stie macar numele.

Anonymous said...

Eu patesc invers. Cer chips si ma enervez cand ma intreaba de care. :)) Mai ales daca vreau sa cumpar repede fara sa mai stau pe ganduri.

dosvida said...

Pai cere si tu o Fanta.

Oana Dobre-Dimofte said...

Dosvida: No way! Cand vreau cola, n-am de ce sa cer Fanta. Chiar ma gandesc serios ca data viitoare sa ii explic concetateanului cum sta treaba.

GIGI N. said...

Au aceiasi culoare, difera pretul! ghici cine castiga? sant 4 mesaje pt.D-V pe blog-ul meu.

Oana Dobre-Dimofte said...

Gigi, am raspuns. Multumesc ca mi-ai atras atentia. :)

Anonymous said...

si apa minerala creaza confuzie printre chelneri

Anonymous said...

Oh common!
Este diferenta mare intre Cola si Pepsi. Si e dovada din partea lor ca stiu bine meseria daca te informeaza ca ai numa Pepsi. Cunosc multi care s-ar revolta daca ar cere "o cola" si ar primi un pepsi.
What's next?!
Sa merg sa imi cumar Addidas si sa primesc Nike, ca doar sunt tot adidasi?!

Anonymous said...

Cola intradevar este un sortiment de bautura cum zici tu insa cand comanzi "o cola" omul intelege ca tu vrei Coca-Cola pentru ca nu am auzit niciodata pe cineva sa ceara "vreau o cola din aia albastra". In acelasi timp difera mult gustul de la Coca-Cola, Pepsi, Dr. Pepper. Cum ar fii sa comanzi o cola si sa vina cu un Pepsi? Poate tie nu-ti pasa, nu vezi diferenta de gust, nu este nimic iesit din comun, eu nu prea beau din niciuna si poate de aceea.
Mai tin minte. 1999 Washington DC ( expozitia Romaniei de la Smithsonian, toti taranii veniti la picioarele capitoliului sa arate Americii "cine e Romania" ). Ma plimbam prin oras si ma opresc la un restaurant cu specific italienesc dintr-un cartier rezidential de pe malul raului. Ei bine imi amintesc si acum ca acolo ca si in o gramada de alte restaurante pe meniu era Coke, Diet Coke ( cea din urma e trademark ). Bine...nu imi amintesc pentru asta ci pentru ca la un restaurant din Washington am comandat Coca-Cola "Coke" ( = Cola ) si a venit cu sticla de 2 litri si mi-a umplut paharul :-) mai tin minte ca ma apucase rasul, omul s-a prins de ce dar la ei era ceva normal.

Anonymous said...

nu mai bea cola,oricum nu e sanatoase

Anonymous said...

te superi si tu ca oana dobre pe mircea geoana, sincer. n-ai ce sa mai schimbi, te impotriva vantului, o cola=coca cola, always.

eu am boala pe LOCATIE care nu e, jur, un cuvant mai poetic pentru loc. again...ma impotriva vantului.

Oana Dobre-Dimofte said...

Iskander: Buna aia cu geaoana! :))))

Anonymous said...

Oana, daca te uiti pe oricare sticla de Coca-Cola vezi pe o parte a etichetei "Coke" Registered Trademark. Cum Coke se traduce in limba noastra Cola eu zic ca vrem nu vrem Cola este un nume oficial al bauturii cu toate ca la noi Cola e mult mai aproape de "Coca-Cola" iar la englezi Coke mai putin.

Oana Dobre-Dimofte said...

Blaugrana: mi se pare aberant ce spui. Daca te uiti pe orice sticla de Pepsi, vei vedea eticheta Pepsi Cola. "Cola" este, repet, un sortiment de bautura si nu a fost nici pe departe confiscat de Coca Cola

Anonymous said...

Ce re si tu un Pepsi data viitoare.

Anonymous said...

Eu patesc asa cu apa minerala. La comanda "o apa, va rog", ma intreaba, in general blondele, de care vreau: minerala sau plata?

Anonymous said...

Ma rog, nu isi prea are rostul discutia pana la urma nu exista nicio lege care le interzice chelnerilor ca considere "Cola" Coca-Cola din simplu motiv ca in Romana nu exista o traducere pentru "Coke" decat Cola? Nu stiu, cert e ca lucrul acesta e valabil peste tot in lume iar eu cand comand ceva nu zic "Un pix" ci vreau un "pix albastru", eventual "Bic albastru" sau nu zic ca vreau Ice Tea de lamaie, mentionez ca vreau Lipton de Lamaie pentru ca multi au Nestea care nu imi place.
Iar diferentele intre Coca-Cola si Pepsi sunt enorme e total alta reteta secreta, eu in locul tau as fii facut scandal daca as comanda o Cola si ar veni cu un Pepsi.

Anonymous said...

Ah, am uitat sa spun.
Ai zis de Pepsi Cola, faptul ca acest cuvant e valabil si in engleza. Ei bine, este, dar e un cuvant introdus chiar de Coca-Cola pentru ca daca ne referim strict la nuca de cola cuvantul este kola nut in engleza.

Oana Dobre-Dimofte said...

Blaugrana, tu, ca de obicei, citesti ce scrie da' pricepi ce doresti. Pana la urma, e si o problema de IQ.