Monday 7 January 2008

From Russia with Love 3

Si acum, muzeele. Care pentru mine n-au fost o "formalitate turistica", ci mai degraba "medicine for the soul".
1. Anna Frank made in Russia. In timpul foametei din '41- '42, o fetita de 11 ani s-a gandit sa noteze pe biletele ce i se intampla in fiecare zi. Continutul biletelelor e cam asa: "Azi a murit sora mea", "Azi a murit cumnata", "Azi a murit fratele meu". Ultimul biletel e "Azi a murit mama. Am ramas singura". Langa biletele, era si ratia zilnica de hrana a populatiei: o bucata de 150 de grame de paine din faina neagra amestecata cu rumegus.


2. Casa lui Dostoievski din Sankt Petersburg. Unde, asa cum va ziceam, a scris o buna parte din fratii Karamazov. In biroul asta:

Asta e cutia lui de tutun, pe care fata sa a scris in ziua mortii scriitorului: "A murit tata"

In dreapta e ceasul oprit de fiul sau la ora mortii lui Dostoievski:


3. Welcome to Kremlin!


4. Blonda si un BM13 (a.k.a. Katiusha), la Muzeul de Tehnica Militara din Sankt Petersburg


5. Mormintele Romanovilor, la Catedrala Sfantul Petru din Sankt Petersburg. Legendara Anastasia are si ea placa funerara.


6. Doua morminte la Novodevichy: Gogol si Boris Eltin, care a "primit" si bradut de Craciun.

19 comments:

Anonymous said...

from "rusoaica" ivOana with love: "harosie novii god" :)

Oana Dobre-Dimofte said...

Mirmen: Spasiba balsoi!

Unknown said...

Ce fatza de rusoaica ai, sa n-am parte :)

Anonymous said...

zici ca esti rusoaica:) dar mai bine iti sta ca romanca:P

Oana Dobre-Dimofte said...

Marya: bunicii mei sustineau cu tarie ca sunt rusi, asa ca s-ar putea sa nu fie doar o iluzie optica. :)

Anonymous said...

anne frank a facut mai mult decat sa scrie biletele alea. iti recomand muzeul din amsterdam. an nou mai bun ;)

Anonymous said...

Am vazut Rusia in vara si am fost impresionata. Visam de ani de zile si am reusit sa imi indeplinesc visul. A fost scurt, motiv pt. care la un moment dat ma voi reintoarce in Rusia.
Ne comparam mereu cu vestul, dar mai avem mult pana sa ne "comparam" cu estul. Mai avem de invatat chiar si de la ei, cel putin din punct de vedere al functionarii institutiilor si al modului de a gandi.

Oana Dobre-Dimofte said...

Anonimule: am pretentia ca stiu destul de multe desptre Anna Frank, Holocaust, lagare si ZyklonB. Nunmai ca tragedia nu se masoara in numarul de pagini din jurnal, ci in durere. Iar felul in care mica rusoaica si Anna Frank si-au exprimat durerea e destul de similar.

Anonymous said...

@oana : Misto sa te duci si in Rusia cu toate ca mie mi-ar fii inghetat oualeleleeee sa merg in Ianuarie la Leningrad...

Mai tin minte acum o vreme ziceai ca ai tot fost prin orase fost comuniste , nu in Europa de Vest ce ma pune pe ganduri daca esti un ziarist de ascultat cu viziuni normale si nu Marxiste :p

Evident, as vrea sa merg la Moscova dar asta dupa ce stiu ca am vazut orase Europene iar totul e scump acolo...probabil mai ieftin daca vreau sa merg prin vest.
Bag de seama ca te platesc bine la Evenimentul si la emisiunea lui Victor Ciutacu dar n-ai merge mai bine la Paris, Londra, Barcelona...Amsterdam?

Oana Dobre-Dimofte said...

Blaugrana: daca mi se pare ceva mai penibil decat marxismul, acel "ceva" e reprezentat de aluziile dorit si chinuit subtile. Daca ai ceva de intrebat si te pretinzi barbat, atunci intreaba si nu te da pe dupa visin.
1. Da, ma platesc bine la EVZ. Pentru emisiunea lui Victor si pentru alte emisiuni la care particip nu iau nici un leu. Ma duc pentru ca sunt invitata si pentru ca asa am eu chef, atunci cand am chef.Intamplator, la emisiunea lui Victor am chef sa ma duc de cate ori ma invita, pentru ca ma simt bine si am ce si cu cine vorbi acolo.
2. Nu-mi amintesc sa fi spus ca am mers in multe orase fost comuniste. Am fost, intr-adevar, in Praga sau Belgrad (mi-a placut mai mult Belgradul), insa si in Viena, Atena, Stockholm sau Helsinki.

Anonymous said...

Nu mai tineam minte exact care orase, dar stiam ca nu erau din Europa de vest printre ele :)
Praga in niciun caz nu-l punem in aceeasi oala cu Belgrad dar eu tineam minte de Kiev, Moscova, Riga...nu stiu oricum ai o pasiune pentru orasele mai putin mediatizate si o antipatie pentru marile metropole? Nu cred ca te-ar costa mai mult la Paris decat la Leningrad daca vrei te ajut si cu hoteluri care sa nu te rupa la buzunar dar sunt ultra-centrale ( prefer sa dau o suma pe o cazare mai modesta dar de multe ori aflate la mai putin de 300 de metri de km 0 ( daca nu chiar acolo ) decat sa ma bucur de room service, cocktailuri scumpe, personalitati poate si sa dau bacsis la bellboy prefer sa ma bucur in plin de oras.
Cat despre treaba cu marxis si emisiunile lui Victor erau doar niste glume nu sunt meltean care sa se gandeasca sa inceapa pe la "Tradati in Dragoste" sau "Test de Fidelitate" sa devin si celebru sa ma scot cu echivalentul salariului mediu pe economie dintr-un foc apoi sa fac jurnalismul ca sa apar pe la televizor sa ma iau de oameni de la Jean Padureanu pana la nevasta lui Sarkozy, declaratia de avere a lui Hrebenciuc , secretara lui Traian doar sa scot un ban.
Oricum, nu stiu suma pe care o castigi, nici nu te intreb dar la un salariu bun nu te tenteaza niste vizite prin occident?

Oana Dobre-Dimofte said...

Blaugrama: nu imi planific strategic calatoriile si nici sa le impart in mainstream si "mai putin mediatizate". E cam ca si cu emisiunile: ma duc unde am chef, cand am chem. Momentan, n-am nici un chef sa merg la Paris, mai ales dupa legea antifumat. Astazi as merge la Londra sau Berlin. Maine, habar n-am unde o sa am chef sa merg, iar la vara nici atat. Oricum, marea majoritate a calatoriilor mele in strainatate au fost cu treaba, nu de relaxare.

GIGI N. said...

La multi ani! Bine ai venit! Frumos, am luat si eu ceva de pe aici.

Anonymous said...

Da, chestia cu legea anti fumat ma infurie din ce in ce mai mult. La Italieni mai ziceam, am facut un sacrificu la Roma, probabil nu-l faceam deloc daca nu era campionatul mondial de fotbal in acea perioada si trebuia sa stau inauntru sa ma uit seara cand erau meciurile. Singurul efect pe langa faptul ca ieseam toti la pauza in fata si aratam ca ultimii caraghiosi alcolici era ca ma facea sa comand mai multa bautura, la meci mai inteleg dar cand merg dimineata sa imi beau cafeaua si sa imi mananc micul dejun si cum n-am chef de nimic la ora aia as inebuni.
Legea ma enerveaza cu atat mai mult cu cat a fost adoptata unde cam toti fumeaza, la Paris si in Franta in general, deci iti recomand sa te duci vara cand poti sa stai linistita pe terasa cu toate ca am inteles ca legea are termen de 6 luni pana cand vor disparea cu adevarat scrumierele din localuri.
E o prostie pe care mie frica ca o sa o vedem in cativa ani peste tot, nu mai zic de preturile imense la tigari in Franta dar in special in Anglia ( vreo 5 lire un Dunhill ) poate in Italia si Spania pe la 3.60 euro un pachet mergea...mi-am luat si asa un Ducados cu 2-2.40 euro si se uitau alea la mine ciudat in bar :).
La Londra am in ultimele 5 zile din Februarie, primele 5 din Martie si foarte frig nu era si puteam sa stau si la terasa, niciun strop de ploaie timp de 9 zile, doar o zi a dat un dus de cateva minute sa simt si eu cum e mirosul adevarat al Londrei, ori coincidenta si norocul meu, perioada buna de mers sau doar se exagereaza cumplit cu clima la ei.
La Moscova poate ma duc la vara cu toate ca as prefera Atena sau Budapesta, depinde si cat ma tin $.

Anonymous said...

Deci... mama lor de rushi... traiasca-ne!!!!

Oana Dobre-Dimofte said...

Gropare: Crezi ca exista vreo sansa sa nu? :)

Constantin said...

Felicitari pentru imagini si texte.
Nu sunt filorus dar dupa atata antirusism visceral e bine ca cineva sa poate vorbi fara inhibitii despre Rusia.

ina bixade said...

Pozele mele preferate sint cele din locuinta lui Dostoievski. Ce nostalgic si frumos! In celelalte mi se pare ca pluteste un aer glacial si cenusiu....Ca veni vorba de rusii astia:) am chef sa comentez un pic, mai ales ca deunazi dezbateam problema lor cu o alta persoana. Rusii din New York!!! In ochii mei, ii vad dupa cum urmeaza: babuscele-katiuscele:) astea de rusoaice sint niste cucoane-cuconete snoabe, fardate cu rosu aprins care, ah, frige:) si cu cite un coc de ala inalt pina la cer:), niste fufe mai degraba, fara sense of style, iar barbatii rusi sint niste tzompi, plini de ei, agasanti, care zgiriie urechea cu accentul lor thick-heavy:). Dar nu are importanta accentul, atita timp cit te faci inteles fata de cei din jur! Am avut o colega la serviciu, (de 7 ani in NYC) si pina scotea o propozitie, trecea o ora, adormeam in timpul conversatiei, de multe ori completind-o cu acel cuvint ce anticipam ca ar fi vrut sa il zica. Ma miram ca au angajat-o la un departament unde era nevoie de some phone skills...in cele din urma, insa, s-au prins si americanii:) si au transferat-o la un alt depart., unde nu prea trebuia sa mai vorbeasca:) Ca si indesatii si pispireii astia de spanioli, care, de cele mai multe ori ti se adreseaza in spanish, asa si rusii, de multe ori iti vorbesc in rusa, fara sa aiba bunul simt sa intrebe daca interlocutorul vorbeste rusa. Numai ca-i auzi" mi no spik inglish". Imi vine sa le trag cite un bobirnac in bot, sa le amintesc ca traim in Haberica, unde limba principala este Engleza! Li se da totu' mura-n gura, bilingual (spanish-english, russian-english) sa inteleaga tot prostu' ca deh, we have to accommodate everyone, aici in tara tuturora:) I love America the beautifulaaa:) -tara tolerantei unde fiecare isi vorbeste engleza lui:), fiecare isi construieste un colt al lui, indiferent de rasa, educatie, sexual orientation etc. etc !!! Have a great Sunday, darling, and sorry ca ti-am ocupat tot spatiul aici pe blog-ul tau dragut si informativ, insa volubila cum sint, cind ma apuc, nu mai am frina, dar sper ca next time sa fiu laconica:) Good Bye !!!

Silvica said...

Trebuie sa fac o invitatie pentru logodnica fiului meu care este din Rusia si nu stiu unde exact sa merg. Va rog frumos daca stiti sa imi spuneti si mie.
Va multumesc