Wednesday, 30 January 2008

Despre discursuri

Ma intreaba Iulian Comanescu ce discurs politic imi place. Raspunsul e oarecum rudimentar: aproape nici unul. Nici macar nu incerc sa personalizez, pentru ca n-are rost. Poate nu sunt eu targetul nimanui, dar covarsitoarea majoritate a sutelor de discursuri politice pe care le-am auzit (aici intra si cele din campania electorala, dar si declaratiile politice din Parlament sau de la Cotroceni) sunt la fel: ipocrite, construite fara pic de dramaturgie, gandite simplist si previzibile.
Un singur gen de discurs ma face sa ridic sprancenele: cel curajos, in care stimabilul politician le spune oamenilor ceea ce NU vor sa auda. Oarecum asemanator cu "ask yourselves not what the country can do for you..." al lui JFK. Un astfel de discurs nu e neaparat o dovada de onestitate a politicianului, ci un simplu semnal ca nu-i crede pe alegatori 100% cretini. Nu le ofera solutii miraculoase ca Mama Omida, ci le zice ca problemele ne apartin tuturor. Singura problema e ca in Romania nu prea aud genul asta de discurs, iar Mamele Omida au in continuare succes. Ma intreb ce spune asta despre noi.

14 comments:

Anonymous said...

Mie imi plac discursurile electorale ale lui Barack Obama (youtube). E foarte convingator si cred ca e viitorul presendinte al USA.

Anonymous said...

Oana oricum majoritatea politicienilor romani folosesc in discursurile lor un limbaj de lemn si este imposibil sa intelegi ceva concret din ceea ce spun.
Discursul este vazut ca o tranzactie intre vorbitor si ascultator, ca o activitate interpersonala, ori la noi...

Oana Dobre-Dimofte said...

Bart: si eu sper sa fie el.

Anonymous said...

churchil a zis treaba asta: 'The strongest argument against democracy is a five minute discussion with the average voter.'
cred ca asta spune multe...

Catalin Blaga said...

Poate ca nu spune neaparat despre noi, ci despre ei... poate ca spune ca ei au ramas in urma (eu asa tind sa interpretez o parte din absenteismul masiv la diverse votari), in timp ce noi asteptam altceva...

Sau poate ca sunt eu prea optimist...

Radu Cunnect said...
This comment has been removed by the author.
Radu Cunnect said...
This comment has been removed by the author.
Radu Cunnect said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Oana, scuza-ma, nu ma adresez tie, postarea ta a fost prea clara si suficient de inchisa pe subiectul ei. Vreau sa discut nitel cu corespondentii tai asupra limbajului de lemn. Fiecare profesie ori ocupatie isi are limbajul ei de lemn: uneori, nu este cazul politicii, acesta este de-a dreptul un jargon profesional. Faptul ca o serie de discursuri politice nu pot fi intelese nu se datoreaza limbajului de lemn, ci insusi discursului confuz. Ceea ce noi denumim limbaj de lemn are ca destinatie tocmai clarificarea discursurilor politice, printr-un limbaj relativ simplu, banal, care sa se fixeze in mintea ascultatorului. De fapt, tindem sa denumim limbaj de lemn un limbaj standard si des, poate prea des,utilizat. "Nivel de trai" este o expresie tipica din limbajul politic de lemn, expresie care transcede orindurile sociale. Banala cum e si de lemn, expresia "nivel de trai" este inteleasa de toata lumea. Utilizarea altor expresii in locul celei tipizate, de exemplu "masura a traiului" ar da in primul rind senzatia ca "masura a traiului" ar fi ceva diferit de "nivel de trai"; in al doilea ar face alte asocieri de idei in mintea ascultatorului, unele neplacute pentru politician. De exemplu, "masura a traiului" duce cu gindul mai degraba la o normare a traiului, ceea ce ii poate crea receptorului (ca sa fiu trendy) ideea ca politicianul respectiv ar avea de gind sa puna traiul cetatenilor intre niste limite, adica sa-l limiteze, ori sa tina socoteala modului in care traieste fiecare cetatean. In al treilea rind, ar sili politicienii sa devina cumva asemeni artistilor, ceea ce ar distorsiona mesajele politicienilor: daca as fi politician, atunci publicul ar astepta de la mine in special sa vada ceea ce gindesc eu ca solutii la probleme. Din fericire, limbajul de lemn este format din expresii, iar politicianul poate utiliza creativ spatiul de discurs dintre expresiile limbajului de lemn si tot din fericire, fiecare perioada politica are limbajul ei de lemn. Daca veti incerca sa priviti si asupra profesiei de jurnalist, veti constata ca si jurnalistii au limbajul lor de lemn si nu cel mai fericit ("rupe tacerea", "rupe lanturile" si multe, multe, poate prea multe altele), tot asa cum exista si un limbaj de lemn redactional.

Radu Cunnect said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Cunnect, cuvintul "gargara" face parte din actualul limbaj de lemn, dupa ce a mai facut o cariera prin anii '75. Din noul limbaj de lemn mai fac parte cuvintele "jalnic", "lamentabil",... Din nefericire, ma combati utilizind tot un limbaj de lemn. Dar de cit sa ne certam, mai bine un cintec vesel sa cintam. Ce mai e pe la Rm.Vilcea?

Radu Cunnect said...

Pai la limbaj de lemnn tot cu limbaj de lemn raspunzi ca altfel nu "pricepe" ce-l de respecta reguli de conversatie halucinante si incetosate si ne duce in taramuri necurate si urate deoarece vrajeala strica treaba ,despre Ramnicu Valcea....eeeee este tot Rammnicu Valcea peste Bucuresti;)

Anonymous said...

Singurele discursuri care spun ceva clar sunt cele ale Presedintelui.

Spune ce gandesti said...

Discursul demn de a fi agreat e acela ce reuseste sa-ti spuna starea in care te afli fara a te demotiva.
Care iti prezinta ce se va face, convingandu-te pe deplin.
Acela care mai mult decat atat reuseste sa te motiveze sa faci si tu ceva pt. schimbare.