Saturday 5 January 2008

Back from the USSR!

La multi ani!
Nu va luati dupa titlu, e doar o aluzie la un cantec Beatles care-mi place foarte mult. In realitate, Moscova nu prea mai are mare legatura cu URSS. Culmea e ca Sankt Petersburg-ul mi-a amintit mai mult de fata rosie a Cortinei de Fier decat Moscova. In cele 9 zile de stat in Capitala, am descoperit un oras absolut uluitor. Am mers pe jos zeci de kilometri (pe bune!), am bantuit cu orele prin Kremlin, prin galeriile Tretiakov, prin biserici construite la 1600, prin GUM (fostul magazin universal al statului, acum ticsit de Louis Vuitton, Hermes, Dior, Gucci- ceea ce nu pot sa spun ca m-a incantat peste poate), pe langa universitatea Lomonosov (iti ia aproape o jumatate de ora doar ca s-o inconjori), prin cartiere modeste (dar sigure si civilizate) si prin cartiere noi si elegante, pe vechiul Arbat (o strada pietonala plina de vanzatori de suveniruri exagerat de scumpe).

Sankt Petersburgul m-a dezamagit, dar mi-a adus si cea mai mare bucurie a calatoriei. M-a dezamagit pentru ca e prost administrat si o data ce iesi din zona istorica esti "Back in the USSR" (adevaratul titlu al melodiei Beatles). In timpul in care comertul functiona pe principiul ca e un privilegiu sa cumperi si nu sa vinzi, chiar si cand e vorba de un sandvis sau o bluza, iar vanzatorii sunt "zeii" care te privesc cu dispret si lene. E adevarat, arhitectura si palatele sunt minunate, sunt capodopere, dar Nevski Prospekt, pe care trebuie sa-l parcurgi ca sa ajungi la Ermitaj, e doar o umbra a legendarului bulevard din cartile lui Dostoievski. Acum e doar o strada oarecare, aglomerata si haotica, plina de magazine banale.
Cat despre Dostoievski, ei bine, iata si cea mai mare bucurie din toata "excursia": am vizitat casa in care a locuit destul de multi ani. Nu pot sa va descriu ce am simtit cand am pasit in apartamentul sau, cand i-am vazut biroul, cand am citit pe cutia sa de tigari ce a scris fiica lui pe 28 ianuarie 1881 ("Tata a murit"), cand am vazut ceasul de birou pe care fiul sau l-a oprit in ziua in care Dostoievski a plecat dincolo.
Una peste alta, cred ca Rusia e o tara usor de iubit daca iti dai voie sa faci asta liber, de fapt eliberat de cliseele pe care le-am asimilat de pe ambele parti ale Cortinei de fier. Iar cand vine vorba de istorie, literatura, muzica sau supravietuire, it's hard to compete with the Russians! :)
O sa atasez poze, cred ca luni, si o sa va arat imaginile care cred eu ca definesc Moscova si Sankt Petersburgul acum. Intre timp, daca aveti intrebari sau curiozitati, just shoot! Da svidania! :)

8 comments:

Zuzu said...

am asteptat cu sufletul la gura sa te intorci si sa povestesti!!!!
m-am gandit la tine pe 24... ai avut belele la aeroport?era ceata atunci si haos...
poate mai povestesti mai multe amanunte, sunt foarte curioasa!!!
La Multi Ani, pana una alta si un An Nou bun!

Oana Dobre-Dimofte said...

Zuzu: Multamesc! Si tie la fel! :)
Am avut ceva belele, am plecat cu intarziere de vreo 8 ore...
O sa povestesc in amanunte cand o sa pun pozele, ce am scris pana acum e un fel de "Big picture"...

Anonymous said...

La Multi ani ! Welcome! Astept povestea si pozele ..cu nerabdare. Sa fii sanatoasa si fericita!

ina bixade said...

Ooo, ce frumos! Ce mi-ar placea sa pasesc pragul casei lu' Dostoievski-cu siguranta o experienta unica. S-a permis sa faci fotografii in locuinta lui? Daca da, sint tare curioasa sa-i vad "universul", macar virtual.
PS: Welcome back, draga jurnalista blonda:) (sint in verva ca de obicei) Good Bye!!! Ina B

Oana Dobre-Dimofte said...

Ina: dap, contra a 10 ruble am avut voie sa fac poze. O sa le postez luni.

Dani Mocanu said...

Welcome Back !!! LA Multi Ani si spor la treaba pe anul asta !!! Si desi repet ce au scris ceilalti, asteptam dovezi !!!

Anonymous said...

Am avut dreptate, ca vei fi incintata de ce vei vedea in Rusia ?

Doru Oprişan said...

Cum a fost la Ermitaj ?