Thursday 29 November 2007

S-a mutat Dragonul Rosu in centru!

Voi ati vazut cate magazine cu haine "10 RON orice produs" au aparut in centru? Intre Universitate si Unirii, una dintre cele mai "dezirabile" zone din punct de vedere comercial e plin de "chinezarii". Magazine cu haine de plastic (ocazional si de bumbac), pantofi de plastic (foarte rar si de piele) sunt insirate unul langa altul in buricul targului. In zona in care in alte Capitale gasesti Louis Vuitton (which I hate, by the way) sau Dior, la noi gasesti blugi Phyenou (nu stiu sa citesc etichetele chinezesti, dar nici voi, asa ca de ce nu s-ar numi asa?). Cum va explicati voi treaba asta?

20 comments:

Albastrugrena said...

Pai ce este asa de ciudat? Ai fost la Londra sa vezi ca Soho e plin de chinezarale? :)
Plin de tabere care vand de la sepci pana la tricouri cu cele 999 de echipe de fotbal din Anglia, magazine pe Oxford Street din 2 in 2 unde se vand iara specifice in timp ce pe undeva pe la Harrods gasesti Gucci, Armani, Dior etc nu acolo...chiar in buricul targului.

Oana Dobre-Dimofte said...

In Londra n-am fost, dar am fost la Viena, Budapesta, Atena, Moscova, Belgrad, Helsinki, Stockholm si asa ceva n-am vazut!

Catalin said...

Eu am fost spre exemplu la Madrid insa pe langa multele magazine chinezesti erau si cele de firme.Daca vrem sa fim si noi in pas cu europenii trebuie sa acceptam chinezariile.Acum cateva zile un prieten de-al meu si-a cumparat adidasi firma cica stiti ce scrie pe ei indiferent de marca?Made in China.Asa ca sa nu ne mai miram degeaba.

Oana Dobre-Dimofte said...

Catalin: nu au nici o legatura pantofii Nike sau Adidas fabricati in china sub licenta cu bluzele de plastic la 10 RON bucata. Si Dior are fabrici in China, in care se lucreaza la standardele companiei-mama. Eu vorbesc aici de marfurile de "talcioc", care au ajuns sa fie expuse in buricul targului. Nu spun ca e neaparat rau, insa ma intreb cum s-a intamplat asta.

Albastrugrena said...

Interesante destinatii.
Eh...nu am zis eu ca e valabil pentru toate locurile, am dat ca exemplu Londra care in niciun caz nu e de neglijat.
Tu ziceai ca in centrul Bucurestiului se gasesc "chinezarii". Te referi la chestiile alea contrafacute sau ironizezi faptul ca sunt magazine gen Nike sau Adidas si ca nu vezi pe Magheru Yamamoto, Armani, D&G?
Eu iti zic sincer...daca vrei sa faci asa ceva in Bucuresti trebuie sa gasesti un loc special.
Uite, iti mai dau un exemplu.

PARIS.
Ei bine stii si tu cat de celebru e Champs Elysee insa iti zic ca daca ajungi acolo nu o sa vezi pe celebrul bulevard aceste magazine, acolo o sa vezi incepand de la FD Roosevelt : Adidas urmat de Gap, Virgin, pasaje ( cum erau si pe la noi inainte de comunistul muzica ) magazine fara nume, Virgin, Benetton, show roomuri auto Mercedes, Toyota, Honda, Peugeot.
Daca te tine buzunarul si vrei sa te imbraci in lucrurile scumpe e o strada care duce de pe undeva de la mijlocul drumului intre Concorde si Arc incepe o strada intre Champs Elysee si Pont de l'Alma unde doar din alea sunt, e o strada de lux.
Asa si la Londra intre Hyde Park si Chelsea e o strada unde iarasi sunt magazine din astea...

Oana Dobre-Dimofte said...

Albastrugrena: Am explicat deja de DOUA ori la ce ma refer. UIte, inca o data: la magazinele cu marfa chinezeasca NO NAME, ieftine si, in cele mai multe cazuri de proasta calitate. Eu ASA CEVA n-am vazut in nici o capitala.

Catalin said...

Am inteles.Ceva in genul magazinelor "totul la 30000".Eu sunt din Bacau si din fericire in centrul orasului meu nu exista asa ceva.Probabil odata cu valul de migratori chinezi ce au inceput sa imi impanzeasca orasul vor aparea si aici.Ce ma doare pe mine e altceva ca avem reprezenate gen Nike, Adidas etc si nu avem firme adevarate si putin cunoscute precum Springfield, Hush Pupies, Zara etc.E pacat pentru ca acolo gasesti chiar lucruri de calitate.Dar mai avem mult pana sa ne europenizam.Numai bine.

Albastrugrena said...

Pai eu ce vroiam sa zic, sunt o gramada de chinezarii la Londra in buricul targului...la un pas de Piccadilly ( un fel de Universitatii la noi ) deja o gramada de magazine cu chinezarii, tricouri de fotbal cum ziceam la 20% din pretul originalelor . De ce? Pentru ca nu oricine care vine la Londra are si bani sa dea pe marfa de calitate.
Deci majoritatea turistilor vor cumpara de la magazinele no name o sapca cu stema lui Arsenal Londra de 4 lire, mult mai putini vor cumpara una produsa de Nike, de calitate care costa sa zicem 15 lire.
Sau e oricine dispus sa dea 100 de lire pe o pereche de tenisi? Iarasi majoritatea vor cumpara "North Koreean trainers" de 5 lire si cand ajung acasa isi arata achzitiile ca "uite ce am luat si eu de prin Londra"
Acum sa punem problema la noi. Nu prea vin turisti la Bucuresti. Insa e romanul bogat? E el in stare sa dea 6 milioane pe o pereche originala Nike? Nu oricine...deci se duce in targ la Vitan si ia cu 30% o copie fidela parca trasa la xerox pentru cei ce nu se pricep pana ce-i poarta o vreme.
Acum cel ce investete se gandeste sa-i iasa si parleala, deci daca isi deschide un magazin de firma il va costa crunt sa afle ca nu isi prea vinde marfa iar chiriile nu sunt chiar ieftine in centru, nu ca ar fi la Mall mai stralucite...
In acelasi timp Romanul nici nu il vad ca da mare importanta hainelor, el merge pe principiul ca daca la IDM o pereche de blugi e 40 RON si la un magazin de firma e de 10 ori mai mult diferenta de pret o face doar numele firmei, eticheta.

Constantin said...

E limpede : puterea de cumparare !

Daca pe tine te irita chinazariile pe mine ma revolta mag. second hand. ( sa nu ne auda nimeni : de acolo mai cumnpar si eu din cand in cand !)

Cate produse romanesti gasesti in market-urile din Ro ? 5% ar fi cam mult.

Nici guvernarea de dreapta nu a reusit sa faciliteze dezvoltarea / diversificarea productiei interne.
So...

Miki said...

Cred că este un semn de mare sărăcie.

Unknown said...

Miresico, si buricu' Manhattanului se varsa-n China Town. Calitatea invinge mereu:)

Oama De Zapada said...

10Ron bucata??? "Nu-i lucru curat, Mitule!"... scump, doamna, scump...dincolo era mai ieftin..:)
Draga mea, combinatia de plastic chinezesc mulat pe bicepsi, tricepsi si ce se mai termina in "cepsi" cu oarece sclipici e trandy si in cluburile din targ..."Comedie, soro!"...si daca-i cerere, de ce n-ar fi si oferta?

Anonymous said...

In londra mi se pare explicabil. Centrul e al turistilor nu a londonezilor. Oricum pe oxford, regent, bond street etc sunt mai mult tarabe, si acestea sunt mai mult pt suveniruri. Restul e plin de magazine de firma. Astfel toti turistii sunt satisfacuti cine isi permite intra in magazinul de firma, restul cumpara de la taraba de langa.
Nu am inteles exact, magazinele in Bucuresti sunt spatii inchiriate sau tarabe? Oricum si in Cluj am vazut asta, pe Eroilor unde se zice ca e cea mai scumpa chirie, sunt o gramada de magazine cu haine second-hand. Chiar nu ii inteleg pe patronii magazinelor cum isi permit sa platesca chiria. m-am intrebat si eu o data, dar nu am gasit rapuns :(

Anonymous said...

toți bolovanii cred că e cool să te plimbi prin centru era normal să apară și magazine pentru buzunarele lor

Anonymous said...

Eu cred ca e doar o manifestare a vesnicei alternative comerciale: Mult si ieftin, sau putin dar scump. Ambele functioneaza bine mersi, si doar filozofia patronului duce pe o cale sau pe alta. Ca e in buza targului, sau la margine de oras chiar nu conteaza atata timp cat e cerere si nimeni nu interzice...
Parerea mea! :)

Albastrugrena said...

@fedex : Pai tocmai ca sa-si permita chiria isi deschid magazin second hand pentru ca aici va face vanzari.
Nu stiu cum e in Cluj cu banii dar banuiesc ca nici acolo nu e cine stie ce, majoritatea isi va cumpara chinezaria de 100.000, second hand-ul ( posibil sa fie third hand ) iarasi foarte ieftin. Uita-te in New York, e plin de second hand-uri in Manhattan cunoscute sub numele de thrift shop unde nu gasesti intotdeauna lucruri folosite ci si noi, la preturi foarte bune.

Constantin said...

Chiar daca adie o boare de pleonasm mi-a placut licentza lingvistica . Cu atat mai mult cu cat vine din partea unei femei. Lucru mult prea rar. La toate taifasurile femeiesti miroase de departe a "muierisme".
Exemple de "muieri" . Sunt destule si nu voi numi decat barbati ( tocmai pt ca nu sunt misogin ):
Locul 1 de departe : C. Gusa;
Locul 2 : T.B. ( nu-i transcriu numele pt ca imi este jena, he is our president )
Locul 3 ( nu neaparat singurul ): A. Nastase.

Constantin said...

Scuze !
Am postat gresit tema cu muierile :)

simona said...

Daca acele magazine nu ar vinde, nu cred ca cei care le detin si-ar permite pozitia centrala. Argumentul "ce este in alte capitale civilizate" cade, atit pentru faptul ca nu este tocmai asa, cit si pentru ca asa zisa civilizatie inseamna doar mai mult control si supreveghere a spatiului urban, si politici de curatare urbana care exclud orice iese din tiparului Europeanului consumerist care se uita la eticheta de calitate si are grija sa nu cumpere decit organic blabla. Adica isi consuma timpul cu tot felul de prostii...
Cu alte cuvinte, magazinele exista pentru ca oamenii au bugete pentru ele - dincolo de glossul de pe magheru, exista si vechile cartiere muncitoresti.

Anonymous said...

de ce nu priviti partea buna a acestor chestii.......

PS de unde se cumpara toate aceste haine?....Dragon, ....???